Recepten

Citroen maanzaad scones met romige lemoncurd

Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor jezelf houden, want dit is echt megalekker. Ik heb van die periodes (en dat duurt maanden) dat ik verzot ben op iets. Afgelopen periode was dat truffel. Ik genoot van truffelmayolaise, truffelolie, truffelrisotto… Deze periode is nu ingehaald door citroen en limoen. Alles met citroen (lees ook limoen) vind ik heerlijk, citroenrisotto, kokosmacronen met citroen (deel ik ook nog eens met jullie), citroenlimonade, citroen-madeleines en nu kan ik ook scones met citroen en maanzaad aan het lijstje toevoegen, uiteraard met lemoncurd.

(lees verder onder de foto’s)

Zo maak je de maanzaad citroen scones

  • 330 gram bloem
  • 120 gram koude roomboter
  • 65 gram kristal suiker
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel maanzaad
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • melk

We gaan aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda, zout, maanzaad en de rasp van de citroen in een kom. Voeg ook de boter toe. Tip: rasp de koude boter dan wordt hij makkelijker opgenomen. Meng alles met je handen. Doe vervolgens de yoghurt en het ei erbij en meng tot het een mooie deegbal wordt.

Strooi een beetje bloem op je aanrechtblad en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik. Steek met een ronde uitsteekvorm (met een doorsnede van 4 a 5 cm) rondje uit het deeg en leg op een met bakpapier bekleedde plaat.

Tip: als je geen uitsteekvormpje hebt, gebruik dan een borrelglaasje. Dip hem eerst even in de bloem, dan plakt het deeg niet aan de randen.

Bestrijk de scones voordat ze de oven in gaan met koude melk. Daarvan krijgen ze een mooie lichtbruine kleur. Bak de scones in ongeveer 13 minuten bruin. Scones zijn zo lekker met clotted crême (slagroom zonder suiker opkloppen en mengen met mascarpone), aardbeienjam of lemon curd. Lees vooral verder voor het recept van lemon curd.

Recept voor romige lemon curd

  • 2 citroenen
  • 125 gram gezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren

Hoe moet je de romige lemon curd maken?

Rasp de 2 citroenen en doe de rasp samen met de roomboter en suiker in een glazen kom en verwarm au bain marie (boven een pan licht kokend water, let op de kom mag het water nier raken). Roer tot de boter is gesmolten en je een gladde massa hebt. Pers de twee citroenen uit en voeg het sap toe. Klop de twee eieren en schenk deze voorzichtig in de kom. Blijf nu ongeveer een kwartier roeren tot je lemon dikker wordt (zoals vla). Haal dan de kom met lemon curd van de pan en laat afkoelen. Als de lemon curd is afgekoeld kun je deze ongeveer 2 weken in een schone pot bewaren (als dat lukt :)).

Merkambassadeur voor Brabantia

Dit jaar ben ik, samen met 4 Nederlandse en 5 Belgische bloggers, trotse ambassadeur voor Brabantia. Ik mag jullie de nieuwste collecties laten zien en hoe wij Brabantia thuis gebruiken. Uit de nieuwe collectie koos ik onder andere de prachtige broodtrommel in de nieuwe kleur Terracotta Pink (prachtig!), uit de serie Sort en Go een klein afvalemmertje waar ik kleine troepjes, zoals eischalen en theezakjes, in kwijt kan en uit de serie Tasty+ de mengkommenset in frisse lentekleuren en snijplank. Je zult de producten regelmatig tegenkomen op mijn (bak)blogs.

Maak jij één van mijn recepten of zelfmaker? Tag mij in je bericht of gebruik de #blogwimke, dat zou ik heel leuk vinden!

Groetjes!

Een boek vol met zelfmakers en recepten, je vindt het in Smûk!

Ik laat je zien dat iedereen creatief is, alles wat je nodig hebt zijn eenvoudige instructies.
Met 60 zelfmakers en recepten laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken.
Wedden dat jij met Smûk ook de meest indrukwekkende dingen maakt.

Nu te koop voor € 17,95 incl. verzendkosten 

Weg met plastic: wasmiddel maken

Sinds een tijdje baal ik steeds meer van plastic en alle spullen die we verzamelen. Ik las tijdens onze vakantie in Denemarken het boek over…

Cake met citroen en maanzaad

Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is…

Clean it up – Brabantia

We recycle! Sinds kort gaan we elke maandag naar school met een paar kilo oud papier. Door het inzamelen van het oud papier helpen we…

1 Comment

  • Reply
    Annet Alferink
    23 mei 2020 at 10:56

    Wat een frisse inspirerende site, top.

Leave a Reply