Fries Geluk volgens … Greta Van der Veen-Hijlkema van BRYCK

Ze vond haar thuis in het oude huis van haar pake en beppe, omringt zich met spullen met een mooi verhaal en verruilde haar  onderneming in de retailbranche in voor een eigentijds, modern interieurmerk: BRYCK. Greta van der Veen-Hijlkema vertelt over haar Fries geluk.

‘Bijna alles hier in huis heeft een verhaal. De geeltjes in de gang, de witjes in de keuken en de sjablonen op het plafond zijn origineel. Toen we hier kwamen wonen, wist ik meteen: die wil ik in tact houden. De sjablonen op het plafond heb ik zelf gerestaureerd. Ook het kleed op de vloer heb ik zelf gemaakt, van wol van de schapen van mijn vader. Hij heeft witte schapen en 1 donkere van kleur. Na het schaapscheren bracht hij mij de wol van het donkere schaap. Een dag lang ben ik bezig geweest met vilten. Het is intensief werk, maar het kleed vind ik nog altijd bijzonder en mooi.’ ‘Ik hou van met mijn handen werken, ik haal ook rust uit schilderen. Verschillende doeken heb ik al gemaakt, allemaal geïnspireerd op de Fryske natuur en de mensen om mij heen’.

Bank

Het begon met een bank en inmiddels heeft BRYCK een volwaardige collectie lounge meubelen van Nederlands fabrikaat. ‘Wij vinden het fijn dat we een goede samenwerking hebben met verschillende Nederlandse fabrieken, ook voor onze andere producten zoals de maatwerk houtrekken, tafels en accessoires. Inmiddels hebben we verschillende banken waaronder de splinternieuwe Couch FIRM die net als de andere items zowel geschikt is voor binnen als buitengebruik. Als productdesigner en ondernemer wil je blijven ontwikkelen. Het liefst duurzaam en niet onderheven aan de mode of trends, dus tijdloos’. BRYCK heeft zo’n veertig verkooppunten in binnen- en buitenland.

Servies

‘Een van mijn favoriete accessoires is het servies Earthen. De inspiratie hiervoor vond ik grotendeels in het servies van mijn pake en beppe. Hun servies had na jarenlang gebruik allemaal kleine barstjes, als een craquelé-effect. Dat vond ik er zo mooi uitzien, dat ik het verwerkte in mijn ontwerp. Earthen werd een modern servies van ambachtelijk aardewerk.’

Een boer op een krukje

‘Waar ik inspiratie vind? Vooral in de natuur. Ik vind Fryslân prachtig. Ook Scandinavië vind ik erg inspirerend, het lijkt wel op Fryslân, de natuur en de puurheid van de mensen, daar houd ik van. Waar ik ook ben, ik zie altijd iets wat ik kan gebruiken in mijn ontwerpen. Zo reed ik eens langs een weiland waar een boer op een krukje zat, klaar om zijn koeien te gaan melken. Ik ben gestopt en heb hem gevraagd of we deze locatie mochten gebruiken voor onze image fotografie. Een week later zijn we, samen met een Friese fotografe, teruggegaan naar het land, de boer en zijn koeien met een aantal BRYCK hockers. De foto is prachtig en puur geworden, helemaal waar BRYCK voor staat.

Zit mijn hoofd té vol met ideeën, dan vertrek ik alleen naar Vlieland. Ik ga op de fiets naar Harlingen – een flink eindje trappen, maar onderweg beginnen de creativiteit al te stromen. Na een paar nachten op het eiland kom ik volledig opgeladen weer thuis.’

Fries Geluk volgens… Germ van der Burg

Ik ben jaloers op zijn fantastische werkplek, hij kent de zuidwesthoek van Fryslân op zijn duimpje en weet álles van de natuur. Ik sprak met Germ van der Burg van…

Fries Geluk volgens… Nyncke Posthuma

Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma al gauw de fijne kneepjes van het vak. En toen haar heit…

Fries Geluk volgens… Cees Noteboom

Al op zijn veertiende leerde hij het molenaarsvak, in 1980 nam hij Mole ’t Lam in Woudsend over. Met deze korenmolen vermaalt Cees Noteboom dagelijks kilo’s graan tot bloem en…

Fries Geluk volgens… Herre Zonderland

Toen de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, schaatste hij hem toch. Zijn vrouw vroeg hij ten huwelijk voor het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. En in de zomer…

Fries Geluk volgens… Nynke de Jong

Nynke de Jong over Fries Geluk - Wimke.nl

Eén keer per maand vraag ik bekende en onbekende Friezen naar hun Friese Geluk. Want wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? De eerste blog is geschreven door Nynke…

Andere blogs...

3 Reacties

 • Reageer
  Gertrud Prins
  19 augustus 2018 op 18:39

  Mooi blog Wimke, prachtige banken èn servies! Had nog heel graag het gevilte kleed gezien 😉

 • Reageer
  Gertrud Prins
  19 augustus 2018 op 18:41

  Te snel op enter gedrukt, wilde nog zeggen dat ik de ‘Fries Geluk” een erg leuke serie vind 😉 groet Gertrud

 • Reageer
  Dick Beijer
  20 augustus 2018 op 10:47

  Prachtig! Authentiek, proffesioneel, en adembenemend mooie fotografie!

 • Laat een reactie achter