Bloemen en planten Zelfmaken

Een plantenhanger maken

Plantenhangers, wat zie je ze veel en wat zijn ze leuk! Helemaal als er een mooi hangplantje in zit. Het hangplantje wat in mijn gehaakte plantenhanger zit kreeg ik als een stekje. Het stekje heeft de zomervakantie overleefd en wordt al een serieuze plant. Ik weet niet welke plant dit is, misschien een van jullie.

(lees verder onder de afbeelding)

Bloempotten in gehaakt jasje

Door ons hele huis staan planten, ook in de douche en toilet. Planten maken het huis sfeervol en meteen gezellig. Op dit moment zitten we middenin de verbouwing, maar als alles klaar is, heb ik al besloten dat ik een mega-plant in huis wil. Het liefst eentje die op de grond staat en reikt tot het plafond. Prachtig! Kijkend naar mijn planten zie ik dat ik weinig aandacht heb voor de pot waar de plant in staat. Negen van de tien potten zijn een terracottapot met idem schoteltje eronder. Erg weinig gezelligheid dus. De bloempotten kunnen wel een opknapbeurt gebruiken! Om de bloempotten haak ik een jasje, waardoor ze net wat meer sfeer krijgen. Haak de jasjes in de kleuren die jij mooi vind en bij je interieur passen. Wil je de planten laten hangen, haak er dan lange touwen aan vast. Het is niet moeilijk. Ik deed dat laatste.

Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je de jasjes voor de plantenpotjes maakt.

 1. Stap 1: haak 5 lossen en sluit met een halve vaste.

 2. Stap 2: haak 2 lossen (staat voor het 1ste stokje) en haak 11 stokjes door de ring en sluit af met een halve vaste.

 3. Stap 3: haak 3 lossen (staat voor het 1ste slokje en 1 losse) en 1 stokje in de eerste V. Haak in de volgende V: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en een losse. Herhaal dit tot het einde van de toer en sluit af met een halve vaste.

 4. Stap 4: haak 3 lossen en 1 stokje in de eerste V. Haak tussen de 2 stokjes in 1 V het volgende: haak 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en 2 lossen. Herhaal dit tot het einde van de toer. En sluit af met een halve vaste.

 5. Stap 5: haak 3 lossen en 1 stokje in de eerste V. Haak tussen de 2 stokjes in 1 V het volgende: haak 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en 3 lossen. Herhaal dit tot het einde van de toer. En sluit af met een halve vaste.

 6. Stap 6: dit is de laatste toer voor de bodem. Haak in elke V 1 vaste. Haak helemaal rond en sluit af met een halve vaste.

 7. Stap 7: haak 6 lossen en zet vast met een vaste in de vijfde v. Haak opnieuw 6 lossen en zet vast in de vijfde V. Herhaal dit tot het einde van de toer.

 8. Stap 8: Haak 3 lossen en zet vast met een vaste in de eerste lus. Haak 6 lossen en zet vast met een vaste in de volgende lus. Herhaal tot je helemaal rond bent en haak rond tot je de gewenste hoogte van je bloempotje bereikt hebt. Sluit met een vaste.

 9. Stap 9: je jas voor de bloempot is bijna klaar. Haak deze laatste toer als volgt en je kunt hier een andere kleur voor gebruiken, maar hoeft niet. Haak in de boogjes 3 vasten. Haak 2 stokjes bij het overgangspunt. Herhaal helemaal rond.

 10. Stap 10: Nu kun je er nog voor kiezen je jasje te gebruiken als plantenhanger. Haak 2 lange strengen van ongeveer 60 centimeter (met dubbele draad) en zet vast op 4 punten.

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

60 zelfmakers & recepten. In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken.

1 Comment

 • Reply
  Mariska
  2 september 2017 at 11:16

  Hoi Wimke,

  Zou graag deze hangende plantenhanger willen maken, maar helaas bestaat de blogKreaDoe! pagina niet meer, waar de werkbeschrijving op te vinden is.
  Kun en wil je mij de werkbeschrijving sturen?

  Mvg, Mariska

Leave a Reply