Recepten

Madeleines bakken

Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per week op een middelbare school) gebakken tijdens de Franse week. De leerlingen hadden zoveel Madeleines gebakken, dat ze de cakejes uitdeelden. Ze waren nog een beetje warm, heerlijk! Ik had zin om deze mooie cakejes ook te maken, een mooie traktatie als je visite krijgt.

(lees verder onder de foto’s)

Recept van Rutger voor de lekkerste Madeleines - www.wimke.nl

Over Madeleine

Als je op zoek gaat op internet naar het verhaal van de Madeleines dan kun je bijna een boek schrijven over dit bijzonder cakeje. Ik vertelde de meiden mijn persoonlijke favoriet en past hem een beetje aan.

Recept van Rutger voor de lekkerste Madeleines - www.wimke.nl

Madeleine was een hele mooie boerin die leefde in de 18e eeuw. Ze had lange blonde krullen en werkte hard op de boerderij van haar vader. Op een dag kreeg ze onverwachts bezoek van een hertog. Madeleine had niet gerekend op bezoek en had niks voor bij de thee. Ze dook in de kastjes en vond boter, eieren, suiker, bakmeel  en bloem. Met deze ingrediënten bakte ze de cakejes en serveerde ze in sint jacobschelpen die ze nog had liggen. De hertog viel als een blok voor de cakejes en voor Madeleine. Hij vroeg haar ten huwelijk en ze leefden nog lang en gelukkig. Wij bakten Madeleines volgens het recept van Rutger uit de Bakbijbel.

Welke ingrediënten heb je nodig:

 • 3 eieren
 • snuf zout
 • 150 gram fijne suiker
 • 1 eetlepel honing
 • 150 gram bloem
 • 1 1/2 theelepel bakpoeder
 • 130 gram gesmolten boter
 • 1 citroen
 • vanille-extract

Aan de slag om Madeleines te bakken

Doe de eieren, zout, suiker, vanille, honing en citroenrasp in een kom en klop tot een romig geheel. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het rustig door. Smelt de boter op laag vuur. Als alle boter gesmolten is spatel je deze ook rustig door het beslag. Als alle boter is opgenomen dek je de kom af met huishoudfolie en zet het beslag minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de madeleinevorm in met boter of bakspray (heel handig). Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Ik deed dit met twee lepels. Doe niet teveel beslag erin want dan stroomt het over. Bak de Madeleines in ongeveer 12 minuten gaar. Haal de Madeleines uit de vormpjes en laat de afkoelen op een rooster. Serveer ze een beetje warm, dan zijn ze het allerlekkerst.

Recept van Rutger voor de lekkerste Madeleines - www.wimke.nl

Nog meer lekkers maken?

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

60 zelfmakers & recepten. In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken.

1 Comment

 • Reply
  Alet
  14 februari 2018 at 08:05

  Die zien er lekker uit Wimke!

Leave a Reply