Recepten

Panbrood en pindakaas

Pindakaasfans opgelet! Hoe klinkt pindakaas met zeezout karamel of met dadel kaneel, kokos zeezout…. Ik heb de Pindakaaswinkel ontdekt dit is waar ik op zat te wachten. Pindakaas met wat extra’s, en dan bedoel ik niet de stukjes noot.

De (online)winkel heeft verschillende punten in Nederland waar je de pindakaas kunt kopen. Gelukkig hebben ze ook een afhaalpunt in Friesland (Leeuwarden) en is natuurlijk online te bestellen. Maar voor die extra verzendkosten heb ik liever een extra pot ;). Ik bakte er een panbrood bij, met een beetje roomboter en de karamel zeezoutvariant is het bijna een taartje.

Panbrood is echt heel gemakkelijk te maken en je hebt verschillende varianten. Bijvoorbeeld de gezonde variant met haver, speltbloem en boekweitmeel van Havermoutje. Ik maak de variant van tarwebloem. Lees verder voor het recept.

panbroodpanbrood makenpandbrood met pindakaas

Recept voor het maken van panbrood

  • 450 gram tarwebloem
  • theelepel gist
  • ongeveer 400 milliliter lauwwarm water
  • flinke snuf zout

Meng de gist met een scheutje water zodat de gist oplost. Meng alle ingrediënten in een kom totdat je een mooie zacht bol deeg hebt. Hij mag licht plakkerig zijn. Als het te plakkering is voeg je nog een beetje bloem toe. Laat het deeg 12 tot 14 uur rijzen in de kom onder een (schone) theedoek of huishoudfolie. Ik maakte het deeg om 21:00 uur ’s avonds zodat ik het de volgende dag ’s ochtend om ongeveer 10 uur kon afbakken.

Afbakken panbrood

Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet de pan (nog zonder deeg) in de oven. Als de oven op temperatuur is, neem je de bol deeg (strooi even een beetje bloem erover, dan plakt het minder) en leg de bol op een vel bakpapier. Doe de bol in de hete pan, deksel erop en zet in het midden van de oven. Bak het brood in 30 minuten gaar. Haal na 30 minuten de deksel van de pan en doe de pan nog eens 20 minuten in de oven voor een mooi lichtbruine krokante korst. Haal het brood uit de pan en laat het brood op een rooster afkoelen. Als het brood nog warm is snij je er een plak af en smeer er een flinke lik pindakaas met karamel zeezout op! Hemels!

Je kunt met dit recept talloze heerlijke variaties maken. Maak eens brood met krenten en rozijnen, pecannoten en cranberry’s, hazelnoten en kaneel… Dit panbrood is trouwens ook perfect voor op de Paastafel.

Eet smakelijk!

Andere blogs...

3 Reacties

  • Reageer
    Ayla
    6 april 2017 op 08:52

    Ohh wat heerlijk!! Ik ben inderdaad een pindakaaslover, en er zijn weinig dingen zo lekker als vers brood met pindakaas! Gisteren toevallig geprobeerd broodjes te bakken en dat ging volledig de mist in, dus dit klinkt meteen extra hemels!

  • Reageer
    Alet
    8 april 2017 op 07:37

    MMM dat ziet er heerlijk uit!

  • Reageer
    Danielle
    11 april 2017 op 17:53

    Dat brood ga ik binnenkort eens proberen! Heb al 2 jaar een boek in huis over brood bakken, maar steeds als ik er in duik denk ik “Wat een gedoe!”. Dit lijkt zo eenvoudig, ben benieuwd!

  • Laat een reactie achter