Do it yourself Recepten

Pasen met brioche en eieren

Dit jaar vieren we Pasen wat anders. Zonder versierde paastakken, paasknutsels en paasoutfit, ik had er even geen zin in en geen tijd voor. Ik wilde gewoon, lekker rustig met een easy ontbijtje. Ik bakte een brioche (verderop staat het recept) en we verfden eieren met uischillen.

Pasen met brioche en eieren - Wimke TolsmaPasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
Als je deze brioche gaat maken moet je wel even de tijd nemen. De voorbereiding is ongeveer 12 uren. Maak het deeg een dag van te voren zodat je de volgende dag tijdens het ontbijt of brunch een heerlijk warm brood kunt serveren.

Wat heb je nodig voor de brioche

  • een cakeblik van 25 cm
  • 250 gram tarwebloem
  • 3 eieren
  • 20 gram suiker
  • 130 gram roomboter
  • 10 gram gist
  • snuf zout
  • voor het bestrijken 1 eidooier met een beetje zout

Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma

Aan de slag!

Doe de bloem, eieren, gist, zout en suiker in een kom en kneed met de mixer (ik gebruikte de keukenmachine met deeghaak) en mix zolang dat er een bol deeg ontstaat. Voeg dan de boter (op kamertemperatuur) toe en mix net zolang totdat de boter helemaal is opgenomen. Doe de bol deeg in een kom en dek af met huishoudfolie en zet minimaal 12 uur in de koelkast. Ik was vergeten dat ik de volgende dag niet meteen het brood kon afbakken. Mijn deeg heeft wel 20 uur in de koelkast gestaan en het brood is gelukt. Meer uren is niet erg.

Als je deeg lang genoeg in de koelkast heeft gestaan kun je bijna gaan afbakken. Vet het cakeblik in. Verdeel het deeg in acht gelijke stukken. Leg de bollen naast elkaar in het cakeblik. Splits een ei en doe een beetje zout bij het eigeel. Smeer de bovenkant van het brood in met het eigeel. Laat het brood nu nog een keer een uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak je brioche in 25 minuten mooi glanzend goudbruin. Wanneer het brood nog warm is, doe je er een flinke lik roomboter op of sinaasappel marmelade. Perfect voor bij het paasontbijt!

Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma

Eieren verven met uischillen

En we wilden wel eieren verven natuurlijk, dat is waar Pasen voor bedoeld is. Dit jaar verven we op een natuurlijke manier, met uischillen. En we maakten er afdrukken op van blaadjes en kleine bloemen.

Dit heb je nodig om eieren met uischillen te verven

  • 4 eieren
  • 4 uien
  • 1 panty (dunne 15 of 20 denier)
  • kleine bloemetjes en blaadjes
  • schaar
  • klein steelpannetje

Aan de slag!

Knip uit de panty gelijke stukken van ongeveer 8 cm. Maak een knoopje onderin. Maak de eieren nat en plak bloemetjes en blaadjes op. Doe het ei met de bladeren voorzichtig in de panty en knoop hem dicht. De bloemetjes verschuiven erg snel, blaadjes gaat iets makkelijker. Haal de schillen van de uien (alleen het buitenste bruine schillen). Doe de eieren en de uischillen in een steelpan en kook de eieren 10 tot 12 minuten. Laat de eieren nog 5 afkoelen in het water met schillen. Giet het water af en knip voorzichtig de panty los en haal de bloemen en blaadjes van het ei, tadaaaaa! Daar steel je de show mee op het paasontbijt of paasbrunch.

Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
Pasen met brioche en eieren - Wimke TolsmaPasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma
En om het paasontbijt of paasbrunch compleet te maken is er slowcoffee. Slowcoffee klinkt zo gezellig en dat is het ook. We hebben sinds kort een Chemex coffeemaker en dat is heel sfeerverhogend. Het zetten van Chemex koffie is een proces wat een paar minuten duurt. Spoel eerst het filter (er zijn speciale Chemex-filters) om met heet water zodat alle extra bijsmaken weg zijn. Doe 60 gram (30 gram voor 300 ml) versgemalen koffie in de filter. Schenk een klein beetje heet water op de koffie. Wacht even en schenk dan ongeveer 600 ml heet water (net van de kook) rustig op de koffie. Maximaal gezelligheid aan tafel en de geur van verse koffie.

O ja, ik las op internet dat je koffie met hebben tussen grof en snelfiltermaling in. Ik heb geen koffiemolen thuis, dus haalde ik versgemalen bonen in het juiste formaat vers bij de onze lokale koffiewinkel.

Fijne tweede Paasdag!

Pasen met brioche en eieren - Wimke Tolsma

fonQ

Deze blog maakte ik in samenwerking met fonQ. Ik werk alleen samen met merken en bedrijven die goed bij mij en mijn blog passen.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

5 Comments

  • Reply
    Alet
    17 april 2017 at 17:55

    Dat ziet er gezellig, mooi en lekker uit!

    • Reply
      Wimke Tolsma
      17 april 2017 at 19:14

      Dank je Alet! En dat was het ook! Hoe waren jouw Paasdagen?

      x Wimke

  • Reply
    Gertrud
    17 april 2017 at 20:11

    Oh heerlijk zeg, een brioche staat nog op mijn baklijstje… En de slowcoffee lijkt me echt zalig op een zondagochtend! Fijne avond èn week.

    • Reply
      Wimke Tolsma
      17 april 2017 at 20:15

      Brioche is heerlijk, je kunt het bijna een cake noemen! Als je tijd hebt is het het bakken zeker waard.

      Jij ook een heerlijke week gewenst!

      x Wimke

  • Reply
    Sandra
    22 april 2017 at 08:56

    Hoi Wimke, wat een feest om op jouw blog vol mooie foto’s, leuke tips en inspiratie, rond te snuffelen! Groetjes Sandra – http://www.morriesblog.wordpress.com

Leave a Reply