Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op de borrelplank of net als vroeger in plakjes op een cracker en dan rijkelijk Aromat erover. Ken je Aromat nog, dat gele strooizout in dat gele ronde busje. Maar goed, er lagen drie bossen radijs in de koelkast. Hier moest ik wat mee doen. Ik legde ze in het zuur om er nog langer van te genieten. Ik ging aan de slag om de radijs in te maken.
Wat lees je in dit blog
(Lees verder onder de foto’s)
Lees ook: Recepten bloemkoolroosjes in zuur
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Lees ook: Wat kun je allemaal maken met een citroen
Welke ingrediënten heb je nodig?
- 2 bosjes radijsjes
- 200 ml water
- 200 ml (witte wijn) azijn
- 6-8 pimentkorrels
- peperkorrels 2 theelepel
- 2 theelepel suiker
- 2 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel venkelzaad of komijnzaad
Zo kan je de radijs inmaken
Was de radijsjes en haal het worteltje van de radijs. Snij met een mandoline de radijsjes in dunnen plakjes. Denk om je vingers! Tip; laat het steeltje aan de radijs zitten, dan gaat het makkelijker er bespaar je je vingers. Neem een weckpot en kook deze uit.
Doe alle ingrediënten (behalve de radijsschijfjes) in een pannetje en laat het koken. Doe de radijsjes in de steriele pot en schenk het kookvocht over de radijs. Laat alles goed afkoelen en doe de pot dicht. Bewaar de radijsjes in de koelkast. Je kunt de radijsjes zo wel een paar maanden bewaren.
(lees verder onder de foto’s)
Lees ook: Taart maken
Lees ook: Limonade maken
Wortels en komkommer in zuur
Na de radijsjes ging ik nog even door en legde ook de wortels en komkommer in het zuur. Wie wat bewaard die heeft wat :). Wij eten vanavond salade met zure radijsjes.
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Aubergine dip, Bloemkoolroosjes in zuur een plaattaart met rode biet
Aubergine dip is een heerlijke en veelzijdige dip die gemaakt kan worden met gegrilde aubergine, knoflook, tahini en yoghurt. Het is een perfecte aanvulling op een meze platter of als snack met pitabrood.
Bloemkoolroosjes in zuur zijn een leuke en smaakvolle manier om bloemkool te serveren. Door de bloemkoolroosjes te marineren in azijn en kruiden, worden ze zacht en smaakvol. Ze zijn een leuke aanvulling op een salade of als bijgerecht bij een hoofdgerecht.
Een plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas is een heerlijke en kleurrijke taart die gemaakt wordt met verschillende lagen bladerdeeg, gekookte rode bieten en blauwschimmelkaas. Het is een perfecte vegetarische optie voor een lunch of licht diner. De combinatie van de zoete en zoute smaken van de rode bieten en de pittige kaas maken deze taart een echte smaaksensatie.
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
Heb je deze recepten al eens geprobeerd?
Shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel…
Recept panpizza
Ik ontving de nieuwe duurzame pannen van GreenPan van fonQ. Vandaag kon ik ze meteen even testen. Ik maakte snelle panpizza’s, ideaal als lunch of als je even…
Geniet van alcoholvrije glühwein met dit recept
Hoe is het? En met de kerststress? Bij mij gaat alles goed, de boodschappen zijn gedaan, het kerstdiner is besteld en de kerstkaarten zijn verstuurd. Nu kan ik…
Recept sinaasappelcake met amandelen
Dit plaatje lijkt alweer lang geleden! Vorig weekend was het fantastisch herfstweer. We maakten de tuin winterklaar en dronken koffie in de zon. Mijn favoriete seizoen. Morgen komt…
Recept plukbrood met veel knoflook
Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En…
Recept naked cake
Weekend! En wat heb ik er zin in! Vorige week is onze houtkachel geplaatst. Het was een beslissing waar we lang over na hebben gedacht. We zijn er…
Recept appeltaart met yoghurt en walnoten – jaarlijkse appelpluk
Appels uit eigen tuin. Maak een appeltaartje met yoghurt en walnoten.
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
Met dit recept maak je zelf een overheerlijke franse perentaart.
Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van Jet.
1 Comment
Alet
7 juli 2018 at 07:49Ik heb ontzettend veel komkommers in eigen tuin.
Lijkt me een leuk idee om ze op deze manier langer te kunnen bewaren.
Dankjewel voor de tip 🙂