Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie in plaats van een fles wijn. Ze zien er ook nog eens hartstikke leuk uit in een mooie weckpot. Probeer het zelf en ontdek hoe lekker en origineel deze bloemkoolroosjes in zuur kunnen zijn.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto)
Wat heb je nodig
- 1 kleine bloemkool
- 400 ml witte natuurazijn
- 250 ml water
- 150 gram kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- duim geschilde gember in plakjes
- 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
- 1 theelepel kerrie
- Optioneel teen knoflook, blaadje laurier, jeneverbessen, komijn en / of chilivlokken.
Hoe maak je de bloemkoolroosjes in zuur
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze kort, ongeveer 3 minuten. Spoel de bloemkool koud af en zet weg. verwarm de azijn met het water en de suiker en breng het aan de kook. Wanneer het kookt en de suiker is opgelost, doe je alle ingrediënten erbij, ook de bloemkoolroosjes. Verwarm ongeveer 5 minuten op laag vuur. Schep alles in schone uitgekookte (weck)potten en laat helemaal afkoelen. Doe dan pas de pot dicht. De bloemkoolroosjes in zuur zijn in de koelkast ongeveer drie weken houdbaar.
Ik maakte ook nog bloemkoolbroodjes (superlekker en gezond!) en bloemkoolsoep. Deze recepten maakte ik voor Brabantia. Je leest de recepten hier.
Lees ook eens: Maak zelf radijsjes in zuur
Producten inmaken met zuur
Het inmaken van producten met zuur is een manier om voedsel te conserveren door middel van het toevoegen van zuur, meestal in de vorm van azijn of citroensap. Dit proces kan worden gebruikt om producten te behouden, zoals groenten, fruit, vlees en vis. Het inmaken met zuur kan worden gedaan door middel van het maken van pickles of het maken van ingemaakte producten in azijn, zoals augurken in azijn of komkommers in azijn.
Voedsel langer houdbaar maken
Het inmaken met zuur is een oude manier van voedselconservering die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het proces werkt door het verhogen van de zuurgraad van het product, wat het moeilijker maakt voor bacteriën om te overleven en te groeien. Dit kan helpen om voedsel langer houdbaar te houden en te voorkomen dat het bederft.
Waar moet je rekening mee houden
Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je producten wilt inmaken met zuur. Zoek een recept uit dat specifiek is voor het product dat je wilt inmaken en volg de instructies zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle spullen die je gebruikt schoon zijn en steriliseer eventueel de potten of flessen waarin je het product wilt bewaren. Gebruik altijd gesteriliseerde potten of flessen om ervoor te zorgen dat het product niet bederft tijdens het inmaken.
Het is ook belangrijk om de juiste hoeveelheid zuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat het product op de juiste manier wordt behouden. Als je te weinig zuur gebruikt, kan het product bederven. Als je te veel zuur gebruikt, kan het product te zuur worden om te eten. Volg daarom altijd het recept en gebruik de aangegeven hoeveelheden zuur.
Bij het inmaken van producten met zuur is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste houdbaarheid en bewaartemperatuur volgt. Sommige ingemaakte producten moeten worden bewaard in de koelkast, terwijl andere beter houdbaar zijn op een koele, donkere plaats. Volg altijd de aanbevelingen voor het bewaren van het ingemaakte product om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk vers blijft.
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Zomerpizza maken met rood fruit
Toen ik in 2012 begon met bloggen maakte ik één keer per maand een Pinterest-diy. Een zelfmaker die ik gezien had op Pinterest maakte precies na. Laatst scrolde…
Hangstoel in de tuin
De hangstoel kwam net op tijd, of misschien net te laat. Op de laatste mooie zomerse dag (vorige week donderdag) van juni, kwam de witte hangstoel binnen. Na weken…
Recept sodabrood. Supersnel een heerlijk vers brood op tafel.
Weet je nog het panbrood welke ik een paar maanden terug maakte? Met dit recept voor sodabrood kun je een heerlijk knapperig brood maken dat nauwelijks inspanning vergt….
Rabarberlimonade met aardbei
Op warme dagen als deze moet je goed drinken. Ik merk het eind van de middag meteen als ik te weinig water heb gehad, ik krijg vrij snel…
No Comments