Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik vroeg naar Amsterdam. Ons doel was shoppen, lunchen bij Pluk, naar de ijsbaan bij het Museumplein, sushi eten, met de bruisballen van Lush in bad en ‘s avonds langs de lichtjes van het Amsterdam Light Festival. We hebben lang niet alles af kunnen vinken maar gezellig was het zeker! Het leukst vonden we het slenteren op de Albert Cuijpmarkt en ontbijten in het gezellige koffietentje Stek, naast ons hotel. Bij mijn cappuccino kreeg ik een overheerlijk stukje boterkoek met een vleugje citroen. Deze golden oldie beloofde ik voor Bente te maken. In dit blog deel ik het recept om de boterkoek te maken.
Wat lees je in dit blog
(tekst loopt door onder de foto’s)
Recept Boterkoek
In de bakbijbel van Rutger vond ik het recept van een boterkoek. Ik voegde er wat meer citroenrasp aan toe en deze lekkerste boterkoek serveerden we dit weekend bij de cappuccino (en limonade).
De ingrediënten voor dit boterkoek recept
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2 theelepels citroenrasp uit potje (bijv. van Dr. Oetker)
- 1 ei losgeklopt
- bakspray om in te vetten
Aan de slag met de boterkoek met citroen
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in van 20 x 20 cm. Rutger gebruikt een brownie-vorm. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 x 30 cm. Dat kan ook prima, dan moet je de boterkok iets (ongeveer 4 minuten) korter in de oven doen. Bekleed de vorm met bakpapier. Door de bakspray blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten.
Doe alle ingredienten (behalve het ei) in een kom en meng alles tot je een mooie bol deeg krijgt. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel deze goed en druk stevig aan. Met de bolle kant van een lepen kun je de bovenkant van het deeg mooi vlak krijgen. Als je deeg plakt, kun je de lepel even nat maken. Bestrijk met een losgeklopt ei en kerf met een vork ruitjes in het deeg.
Bak de boterkoek in 35 minuten gaar. Als de bovenkant mooi bruin is, is hij klaar. Als je hem uit de oven haalt is hij nog erg nattig. Laat de boterkoek goed afkoelen, het komt goed! Ik plaatste de koek na een half uur even twee uur in de koelkast. Haal de boterkoek uit de vorm en snij hem in blokjes. Net als vroeger genieten!
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Hieronder vind je nog meer heerlijke recepten
Recept worteltaart met royale frostinglaag
Vorig jaar zomer had ik een interview met Greta, de ontwerpster van de BRYCK-banken en woonaccessoires. In de showroom, de oude Douwe Egberts fabriek, maakte ik kennis met…
Appelchips maken uit SMÛK
Daar is ie weer, de jaarlijkse appelplukblog. Dit jaar is hij iets anders dan andere jaren en deel ik een appelrecept uit mijn boek; appelchips. Appels plukken in…
Maak zelf radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Zomerpizza maken met rood fruit
Toen ik in 2012 begon met bloggen maakte ik één keer per maand een Pinterest-diy. Een zelfmaker die ik gezien had op Pinterest maakte precies na. Laatst scrolde…
1 Comment
Alet
9 januari 2019 at 08:21Wat mooi om zoiets samen te doen!
Boterkoek is lekker maar dan een klein stukje want o zo machtig.
Ik wens jou en je gezin een mooi, creatief en goed 2019 Wimke!