Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per week op een middelbare school) gebakken tijdens de Franse week. De leerlingen hadden zoveel Madeleines gebakken, dat ze de cakejes uitdeelden. Ze waren nog een beetje warm, heerlijk! Ik had zin om deze mooie cakejes ook te maken, een mooie traktatie als je visite krijgt.
Wat lees je in dit blog?
(lees verder onder de foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Over de madeleines
Als je op zoek gaat op internet naar het verhaal van de Madeleines dan kun je bijna een boek schrijven over dit bijzonder cakeje. Ik vertelde de meiden mijn persoonlijke favoriet en paste hem een beetje aan.
Madeleine
Madeleine was een hele mooie boerin die leefde in de 18e eeuw. Ze had lange blonde krullen en werkte hard op de boerderij van haar vader. Op een dag kreeg ze onverwachts bezoek van een hertog. Madeleine had niet gerekend op bezoek en had niks voor bij de thee. Ze dook in de kastjes en vond boter, eieren, suiker, bakmeel en bloem. Met deze ingrediënten bakte ze de cakejes en serveerde ze in sint jacobschelpen die ze nog had liggen. De hertog viel als een blok voor de cakejes en voor Madeleine. Hij vroeg haar ten huwelijk en ze leefden nog lang en gelukkig. Wij bakten Madeleines volgens het recept van Rutger uit de Bakbijbel.
Welke ingrediënten heb je nodig voor de madeleines
- 3 eieren
- snuf zout
- 150 gram fijne suiker
- 1 eetlepel honing
- 150 gram bloem
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 130 gram gesmolten boter
- 1 citroen
- vanille-extract
Aan de slag om madeleines te bakken
- Doe de eieren, zout, suiker, vanille, honing en citroenrasp in een kom en klop tot een romig geheel.
- Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het rustig door.
- Smelt de boter op laag vuur.
- Als alle boter gesmolten is spatel je deze ook rustig door het beslag.
- Wanneer alle boter is opgenomen dek je de kom af met huishoudfolie en zet het beslag minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de madeleinevorm in met boter of bakspray (heel handig).
- Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Ik deed dit met twee lepels. Doe niet teveel beslag erin want dan stroomt het over.
- Bak de Madeleines in ongeveer 12 minuten gaar.
- Haal de Madeleines uit de vormpjes en laat de afkoelen op een rooster.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Nog meer lekkers maken?
Recept naked cake
Weekend! En wat heb ik er zin in! Vorige week is onze houtkachel geplaatst. Het was een beslissing waar we lang over na hebben gedacht. We zijn er…
Recept appeltaart met yoghurt en walnoten – jaarlijkse appelpluk
Appels uit eigen tuin. Maak een appeltaartje met yoghurt en walnoten.
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor…
Gevuld Turks brood van restjes groente
Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte…
Met dit recept maak je zelf een overheerlijke franse perentaart.
Vorig jaar op zondag 6 oktober was de laatste streekmarkt van het seizoen bij It Flinkeboskje. Voor wie de streekmarkt niet kent, de naam zegt het al, een…
Limonade zonder alcohol? Jazeker! En nog lekker ook.
In deze blog deel ik de Perenlimonade van The Holy Kauw, Zachtroze Perziklimonade en Mandarijn Crodino cocktail van Jet.
Blauwe bessen-rozemarijncocktail, herfstige mandarijnlimonade en grapefruitwater met rozemarijn.
Zelf limonade maken; easy! Want nog nooit was limonade maken zo populair sinds dit jaar. Overal poppen de lekkerste recepten op en is het ook nog eens hartstikke…
Recept citroensorbetijs
Makkelijk te maken zonder ijsmachine en met een paar ingrediënten maak jezelf citroen sorbetijs. Maak meteen een bak vol, om lekker vaak vol te scheppen.
Ontbijttaart recept. Eentje met o.a. kwark en jam.
Om de lente te vieren bakte ik een taart. Eentje die je bij het ontbijt serveert met een flinke klodder kwark en wat jam.
Zelf een naanbrood pizza maken? Easy, aan de slag!
Door de staking in het onderwijs waren de kinderen afgelopen vrijdag vrij. Een extra lang weekend. Echt een cadeautje. Omdat ik de meiden langzaamaan wil leren koken, krijgen…
Maak zelf een dadelnotentaart. Ik leg stap voor stap uit hoe.
Mijn dadelnotentaart, je kunt het een succesnummer noemen. Serveer hem als je visite krijgt, je verjaardag viert of neem de dadelnotentaart mee als je op bezoek gaat. Echt…
60 zelfmakers en recepten
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
€ 17,95 en gratis verzending!
Smûk is beoordeeld met 5 sterren via Bol.com
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Alet
14 februari 2018 at 08:05Die zien er lekker uit Wimke!