Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per week op een middelbare school) gebakken tijdens de Franse week. De leerlingen hadden zoveel Madeleines gebakken, dat ze de cakejes uitdeelden. Ze waren nog een beetje warm, heerlijk! Ik had zin om deze mooie cakejes ook te maken, een mooie traktatie als je visite krijgt.
Wat lees je in dit blog?
(lees verder onder de foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Over de madeleines
Als je op zoek gaat op internet naar het verhaal van de Madeleines dan kun je bijna een boek schrijven over dit bijzonder cakeje. Ik vertelde de meiden mijn persoonlijke favoriet en paste hem een beetje aan.
Madeleine
Madeleine was een hele mooie boerin die leefde in de 18e eeuw. Ze had lange blonde krullen en werkte hard op de boerderij van haar vader. Op een dag kreeg ze onverwachts bezoek van een hertog. Madeleine had niet gerekend op bezoek en had niks voor bij de thee. Ze dook in de kastjes en vond boter, eieren, suiker, bakmeel en bloem. Met deze ingrediënten bakte ze de cakejes en serveerde ze in sint jacobschelpen die ze nog had liggen. De hertog viel als een blok voor de cakejes en voor Madeleine. Hij vroeg haar ten huwelijk en ze leefden nog lang en gelukkig. Wij bakten Madeleines volgens het recept van Rutger uit de Bakbijbel.
Welke ingrediënten heb je nodig voor de madeleines
- 3 eieren
- snuf zout
- 150 gram fijne suiker
- 1 eetlepel honing
- 150 gram bloem
- 1 1/2 theelepel bakpoeder
- 130 gram gesmolten boter
- 1 citroen
- vanille-extract
Aan de slag om madeleines te bakken
- Doe de eieren, zout, suiker, vanille, honing en citroenrasp in een kom en klop tot een romig geheel.
- Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder toe en spatel het rustig door.
- Smelt de boter op laag vuur.
- Als alle boter gesmolten is spatel je deze ook rustig door het beslag.
- Wanneer alle boter is opgenomen dek je de kom af met huishoudfolie en zet het beslag minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de madeleinevorm in met boter of bakspray (heel handig).
- Vul de vormpjes voor 2/3 met het beslag. Ik deed dit met twee lepels. Doe niet teveel beslag erin want dan stroomt het over.
- Bak de Madeleines in ongeveer 12 minuten gaar.
- Haal de Madeleines uit de vormpjes en laat de afkoelen op een rooster.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Nog meer lekkers maken?
Recept worteltaart met royale frostinglaag
Vorig jaar zomer had ik een interview met Greta, de ontwerpster van de BRYCK-banken en woonaccessoires. In de showroom, de oude Douwe Egberts fabriek, maakte ik kennis met…
Appelchips maken uit SMÛK
Daar is ie weer, de jaarlijkse appelplukblog. Dit jaar is hij iets anders dan andere jaren en deel ik een appelrecept uit mijn boek; appelchips. Appels plukken in…
Maak zelf radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Zomerpizza maken met rood fruit
Toen ik in 2012 begon met bloggen maakte ik één keer per maand een Pinterest-diy. Een zelfmaker die ik gezien had op Pinterest maakte precies na. Laatst scrolde…
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan
1 Comment
Alet
14 februari 2018 at 08:05Die zien er lekker uit Wimke!