Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten, ze werken ontgiftend en verhoogt je uithoudigingsvermogen bij het sporten. Hoe fijn is dat! Hier staan dus wat vaker bietjes op het menu.
Wat lees je in dit blog
Ik maakte in samenwerking met Brabantia drie verschillende recepten met rode biet: broodje hamburger, rode bietenhumus en een plaattaart van rode bieten en blauwschimmelkaas.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Wat heb je nodig voor de plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
- 3 rode bieten
- een rol bladerdeeg
- 50 gram blauwschimmelkaas (bijv Danish Blue)
- handje walnoten (ongebrand)
- 1 rode ui
- 75 gram crème fraiche
- balsamicostroop
- peper en zout
- scheutje melk
Hoe maak je de plaattaart
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met een beetje melk.
Meng de creme fraise met zwarte peper en een snuf zout. Bestrijk het deeg met het mengsel. Snij de rode biet in dunne plakje (0,5 cm) en leg ze op het deeg. Snij ook de rode ui in dunne ringen verdeel deze over de rode biet. Als laatste hak je de walnoten grof en strooi deze ook over de plaattaart.
Zet de plaattaart ongeveer 20 minuten in de oven.
Als finishing touch: knip je wat verse basilicum over de taart en druppel wat balsamicostroop over de taart. Een heerlijke combinatie met de blauwschimmel.
Mocht je geen fan zijn van blauwschimmelkaas, je kunt deze vervangen door feta of geitenkaas. Lekker met een beetje honing on top! Serveer bij de borrel od met een frisse salade als voedzame maaltijd.
Eet smakelijk!
Wil je ook een bietenburger maken of de bieten humus? Ga hier naar de site van Brabantia.
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Nog meer lekkere recepten
Recept worteltaart met royale frostinglaag
Vorig jaar zomer had ik een interview met Greta, de ontwerpster van de BRYCK-banken en woonaccessoires. In de showroom, de oude Douwe Egberts fabriek, maakte ik kennis met…
Appelchips maken uit SMÛK
Daar is ie weer, de jaarlijkse appelplukblog. Dit jaar is hij iets anders dan andere jaren en deel ik een appelrecept uit mijn boek; appelchips. Appels plukken in…
Maak zelf radijsjes in zuur
Iedere keer als in de supermarkt kom neem ik een bos radijsjes mee. Ik doe ze door de salade, in plakjes op een stukje brood met kaas, op…
Recept voor Vlierbloesemlimonade
We genieten al een tijd van het heerlijke weer. En het wordt aankomende weken nog mooier! Heerlijk! De tuin in en maximaal genieten van de mooie dagen die…
Recept cake met citroen en maanzaad
Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en…
Madeleines; een mooie traktatie als je visite krijgt
Sunday’s are for baking. Madeleines, ik vind de naam zo mooi elegant. Een tijdje geleden werden deze cakejes bij ons op school (ik werk een paar dagen per…
Recept voor granaatappel cake
Merry Christmas! Hoe was jullie Eerste Kerstdag? Die van mij speelde zich vooral af in de keuken. Kerstavond vierden we met mijn de familie van Wopke en gisteren…
Recept stoofpot met abrikozen en bier
Abrikozen, bruin bier, wortel en runderlappen, de basis voor een heerlijke (herfst) stoofpot met een salade van gekaramelliseerde pecannoten en abrikozen geserveerd met aardappelpartjes. Boterzacht Minimaal 4 uren…
Een appelclafoutis als toetje. Lekker met een dikke klodder kwark.
Appelclafoutis dat maak je van zo’n enorm gevulde mand met appels! Ik stelde de vraag op facebook en kreeg veel bruikbare tips. De tip die we meteen gebruikten…
Croissanttaart met blauwe bessen
Afgelopen vrijdag was de aftrap van mijn vakantie. Heerlijk vooruitzicht, vijf weken lang geen wekker en geen verplichtingen. Ik werk ondertussen door aan mijn freelance klussen en blogopdrachten,…
Recept zongedroogde tomaten
Hallo lange zomeravonden! Gooi de temperatuur nog maar 10 graden omhoog, wij zijn klaar voor warme zwoele zomeravonden. Als het warm is (en vakantie) heb ik geen zin…
Zomerpizza maken met rood fruit
Toen ik in 2012 begon met bloggen maakte ik één keer per maand een Pinterest-diy. Een zelfmaker die ik gezien had op Pinterest maakte precies na. Laatst scrolde…
No Comments