Weet je nog het panbrood welke ik een paar maanden terug maakte? Met dit recept voor sodabrood kun je een heerlijk knapperig brood maken dat nauwelijks inspanning vergt. Door de toevoeging van soda hoef je geen gist te gebruiken en bespaar je veel rijstijd. Het is net zo lekker als een normaal brood en in dit blog lees je hoe je eenvoudig een sodabrood kunt maken. Probeer het zelf en geniet van een heerlijk, knapperig brood zonder al te veel moeite. In dit blog lees je hoe je zelf snel een sodabrood kunt maken.
Wat lees je in dit blog
(het recept voor een supersnel sodabrood lees je onder de foto’s)
Lees ook: Recept pompoencake
Lees ook: Recept sinaasappelcake met amandelen
Wat heb je nodig om een klein sodabrood te maken
- 250 gram bloem
- 200 ml karnemelk
- snuf zout
- kleine theelepel baking soda
- Als extra opie: zwarte olijven, zongedroogde tomaat, rozijnen, tijm… alles wat jij maar lekker vindt. De variaties zijn eindeloos.
Recept Sodabrood
Benodigde tijd: 40 minuten
- Haal de bakplaat uit de oven en leg er een vel bakpapier op
- Verwarm de over voor op 200 graden
- Doe alle ingredienten, behalve de karnemelk, in een kom en mix met een keukenmachine (of je handen) door elkaar
- Giet voorzichtig de karnemelk erbij en meng totdat je een mooie bal deeg krijg
- Leg de bol deel op de bakplaat en kerf een diep kruis in het deeg
- Strooi nog een beetje bloem over het deeg
- Zet de plaat in de oven en haal er na een half uur uit, klaar is je brood!
Mijn sodabrood tip!
Ik maakte een gewone sodabrood en een brood met zwarte olijven en zongedroogde tomaat. Lekker bij de borrel of tomatensoep of gewoon met een klodder roomboter. Eet smakkelijk!
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Nog meer heerlijke recepten!
Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s…
Recept kersttulband met sinaasappel en cranberries
Zoek eens op Pinterest op kerstrecepten. Je komt de meest feestelijke recepten en ideeën tegen. Op mijn food-board zie ik dat ik dan ook wel heel vaak foto’s…
Recept pompoenpannenkoeken
Mijn favoriete seizoen de herfst is weer volop aan de gang en daar mogen pompoenen niet bij ontbreken. Ik maak met pompoenen curry, de lekkerste soepen of door…
Koffie recepten
Ik weet nog precies met wie en waar ik mijn eerste ijskoffie dronk. Het is 20 jaar geleden dat ik met mijn zus Marije op vakantie was op…
Recept shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel…
Recept panpizza
Wat lees je in dit blogGreenpan vrij van PFAS-stoffenDuurzame pannenWat heb je nodig voor dit recept panpizza voor 4 personenWat heb je nodig voor de topping van deze…
Recept alcoholvrije glühwein
Hoe is het? En met de kerststress? Bij mij gaat alles goed, de boodschappen zijn gedaan, het kerstdiner is besteld en de kerstkaarten zijn verstuurd. Nu kan ik…
Recept sinaasappelcake met amandelen
Dit plaatje lijkt alweer lang geleden! Vorig weekend was het fantastisch herfstweer. We maakten de tuin winterklaar en dronken koffie in de zon. Mijn favoriete seizoen. Morgen komt…
Recept plukbrood met veel knoflook
Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En…
Recept naked cake
Weekend! En wat heb ik er zin in! Vorige week is onze houtkachel geplaatst. Het was een beslissing waar we lang over na hebben gedacht. We zijn er…
Recept appeltaart met yoghurt en walnoten – jaarlijkse appelpluk
Appels uit eigen tuin. Maak een appeltaartje met yoghurt en walnoten.
Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.
Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op…
4 Comments
Jo's Daughter
26 juni 2017 at 11:50Dat klinkt ontzettend goed en niet eens zo moeilijk 🙂
Alet
28 juni 2017 at 07:21Ziet er heerlijk uit!
Gertrud
29 juni 2017 at 15:17Niks lekkerder dan eigengebakken brood.. prachtige foto’s, krijg er trek van!
Bettina
10 november 2019 at 14:33Zou je de karnemelk ook kunnen vervangen door yoghurt?