Persoonlijk Smûk

Het verhaal van Smûk

Smûk is eindelijk uit! Het boek dat mij de afgelopen maanden compleet in beslag nam. Ik zal jullie vertellen hoe het allemaal begon.

‘Fries geluk zit in kleine dingen. In een doosje verse eitjes van de kippen van mijn vader, uitwaaien op de dijk van Hindeloopen of een stukje oranjekoek bij de koffie. Het zijn de smûke, kleine momenten waarop ik mij realiseer hoe fijn het is om in Friesland te wonen. Om je eigen klein geluk te maken heb je niet veel meer nodig dan een paar tips. Die geef ik je in Smûk‘.

Zou je een boek willen maken?

In november 2016 kreeg ik een mailtje van Marieke van Kosmos Uitgevers, of ik er wel eens over nagedacht had om een boek te maken. Nagedacht niet, maar er over gedroomd zeker! Hoe tof zou het zijn om een eigen boek uit te brengen. We spraken af en hadden meteen een klik. We vulden elkaar zo goed aan hoe het boek moest worden, met makkelijke zelfmakers met spullen die je al in huis hebt liggen en het moest duurzaam zijn! We zouden nadenken over dit idee en in het nieuwe jaar nog eens af te spreken. Toen er begin 2017 een onderzoek verscheen waaruit bleek dat de Friezen de gelukkigste Nederlanders waren, viel alles op zijn plek. Een boek waar je gelukkig van wordt, met zelfmakers, mooie friese uitdrukkingen, mooie fotografie en illustraties. Ik wist al snel wie de opmaak, vormgeving en illustraties moesten gaan doen. Ik ben fan van Het boek van Jet, met deze vormgevers wilde ik heel graag het boek gaan maken.

(lees verder onder de foto’s)

Lancering Smûk - www.wimke.nl
Lancering Smûk - www.wimke.nl
Lancering Smûk - www.wimke.nl
Lancering Smûk - www.wimke.nl
Lancering Smûk - www.wimke.nl
Lancering Smûk - www.wimke.nl

Samenwerken met Josselin en Jolien

Wat een geluk dat het supercreatieve duo Josselin Bijl en Jolien Dorgelo dat dan ook willen! Jolien en Josselin stuurden eind juli een eerste idee van de cover en ik wist zeker dat het een prachtig boek zou worden. Wist je dat smûk in het Deens ‘mooi’ betekend en in het Duits ‘juweel’? In juni begon ik dan echt met het maken van alle zelfmakers en recepten. Maar hoe begin je eigenlijk met het schrijven van een boek? Ik besloot eerst alle lente- en zomermakers te maken. Ik rekende uit hoeveel zelfmakers ik per week moest maken tot de deadline, dat waren gemiddeld 4 per week(!). Een gigantische klus, want niet alle zelfmakers lukten in 1 keer, soms waren ze zijn niet leuk genoeg en belandden in de prullenbak, of waren een drama om te fotograferen en soms had ik alles klaargezet en dan sloeg het weer om… Halverwege december 2017 maakte ik de laatste zelfmakers. Ik was zo blij en opgelucht dat de deadline gehaald was. Eindelijk was ik klaar. Nadat alle drukproeven waren nagekeken gaven we in februari akkoord. Het boek kon naar de drukker. En dan is het vier weken wachten. 

Lancering Smûk - www.wimke.nl

Smûk! Een mooi dik cadeauboek

Op een hectische dinsdagmiddag in maart, ik moest naar de kapper en de kinderen naar volleybal, vond ik in de brievenbus een pakketje. Smûk! Een mooi dik cadeauboek, met lekker ruikend papier en prachtige illustraties en foto’s. Ik ben zo blij met het eindresultaat! Klaar om het aan iedereen te laten zien. En dat deden we op zaterdag 24 maart op Creative Life. En dat is alweer twee weken geleden! Creative Life was het eerste moment dat anderen het boek konden bekijken en kopen.

Champagne! We proosten op Smûk!

Samen met Marieke gaf ik een korte presentatie in de creative living, waarna Wopke de champagne ontkurkte en we proosten op het boek! Als verrassing kwamen mijn ouders, zussen, Jolien en Josselin naar de boekpresentatie. Ik had me geen betere plek kunnen wensen om het boek te lanceren.De afgelopen weken / maanden zijn voorbij gevlogen. Het is bijzonder en gek tegelijk. Ik stond in de Libelle, Margriet, gaf een workshop in een boekwinkel en een radiointerview bij Ruud de Wild. Ik moet nog een beetje wennen aan al deze aandacht. Maar ik geniet er volop van. Nu het een beetje rustiger is, ga ik alle berichtjes op Instagram, Facebook en blogs teruglezen.

Lancering Smûk - www.wimke.nl

Dank voor al jullie lieve berichten en een dikke tút voor als je het boek al in huis hebt! Als je hem deelt op je socials, tag mij even of gebruik de #smûk.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

3 Comments

 • Reply
  Alet
  8 april 2018 at 07:56

  Een geweldig verhaal Wimke!
  Fantastisch dat je boek zo goed is ontvangen!
  Fijne zondag daar!
  X

  • Reply
   Mirjam
   9 april 2018 at 10:59

   Fantastisch Wimke! Gefeliciteerd!

 • Reply
  Verie
  9 april 2018 at 17:39

  Geweldig leuk! Geniet ervan! Fijne avond! Liefs, Verie

Leave a Reply