Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel een extra vleugje citroen kon gebruiken dus kregen ze nog een citroen topping. Het fijne van shortbread koekjes is dat ze makkelijk te maken zijn, snel klaar en je hoeft het deeg niet te kneden en uit te steken. Wel moet je het deeg echt even een uurtje met rust laten in de koelkast voordat je de plakjes snijdt.
Wat lees je in dit blog?
(lees verder onder de foto’s)
Lees ook: Lees hier wat kan je nog meer voor lekkers kan maken met citroen
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Wat heb je nodig voor de shortbread koekjes met citroen topping?
- 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 300 gram tarwebloem
- 100 gram poedersuiker
- 2 theelepels citroenrasp van Dr. Oetker
- 20 gram maanzaad
- 2 citroenen
Hoe moet je de shortbread koekjes bakken
Mix de poedersuiker met de roomboter tot een mooi glad en romig mengsel. Doe de bloem, citroenrasp en maanzaad bij de boter en suiker en mix tot er een bol deeg ontstaat. Maak een rol van het deeg van ongeveer 5 cm doorsnee en wikkel deze strak in huishoudfolie. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snij plakjes van ongeveer één cm dikte op de plaat. Let erop dat je genoeg ruimte houdt tussen de koekjes, want ze worden wat groter. Bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als de randjes een beetje bruin worden.
We gaan aan de slag met de frisse citroen topping voor de shortbread koekjes
Laat de koekjes goed afkoelen. Om de topping te maken meng je ongeveer 100 gram poedersuiker met een klein scheutje citroensap van een halve citroen. De topping moet wat dikker zijn dan vla. Smeer met de bolle kant van ene theelepel de topping over de koekjes. Rasp daarna nog wat citroenrasp over de topping.
Wij zijn overtuigd, citroen maakt alle koekjes, cakejes en taarten lekkerder 🙂
Wat kan je nog meer maken met citroen
Zomerse cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is…
Shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen…
Citronellakaarsen maken
Het was natuurlijk zoveel fijner en handiger geweest als ik deze zelfmaker vier weken terug met jullie zou…
Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd
Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb…
Citroensorbetijs recept
Makkelijk te maken zonder ijsmachine en met een paar ingrediënten maak jezelf citroen sorbetijs. Maak meteen een bak…
Recept boterkoek met een vleugje citroen
Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het…
Shortbread koekje
Wist je dat shortbread een klassiek Schots dessert is dat bestaat uit de nog steeds veel gebruikte ingrediënten: bloem, suiker en boter. Dit dessert is het gevolg van het middeleeuwse biscuitbrood met gist dat twee keer gebakken werd en verrijkt werd met suiker en specerijen en verhard werd tot een harde, droge, gezoete biscuit, die de voorloper is van de beschuit. Uiteindelijk werd het gist uit het oorspronkelijke recept vervangen door boter, dat steeds vaker gebruikt werd als hoofdbestanddeel in Brittannië en Ierland. Bron: Wikipedia
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
No Comments