Recepten

Shortbread koekjes met citroen & maanzaad

Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel een extra vleugje citroen kon gebruiken dus kregen ze nog een citroen topping. Het fijne van shortbread koekjes is dat ze makkelijk te maken zijn, snel klaar en je hoeft het deeg niet te kneden en uit te steken. Wel moet je het deeg echt even een uurtje met rust laten in de koelkast voordat je de plakjes snijdt.

(lees verder onder de foto’s)

Recept lentekoekjes met citroen & maanzaad - shortbread koekjes - www.wimke.nl

Lees ook: Lees hier wat kan je nog meer voor lekkers kan maken met citroen

Recept lentekoekjes met citroen & maanzaad - shortbread koekjes - www.wimke.nl

Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina

Wat heb je nodig voor de shortbread koekjes met citroen topping?

  • 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 theelepels citroenrasp van Dr. Oetker
  • 20 gram maanzaad
  • 2 citroenen
Recept lentekoekjes met citroen & maanzaad - shortbread koekjes - www.wimke.nl

Hoe moet je de shortbread koekjes bakken

Mix de poedersuiker met de roomboter tot een mooi glad en romig mengsel. Doe de bloem, citroenrasp en maanzaad bij de boter en suiker en mix tot er een bol deeg ontstaat. Maak een rol van het deeg van ongeveer 5 cm doorsnee en wikkel deze strak in huishoudfolie. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snij plakjes van ongeveer één cm dikte op de plaat. Let erop dat je genoeg ruimte houdt tussen de koekjes, want ze worden wat groter. Bak de koekjes in ongeveer 15-20 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als de randjes een beetje bruin worden.

Recept lentekoekjes met citroen & maanzaad - shortbread koekjes - www.wimke.nl

We gaan aan de slag met de frisse citroen topping voor de shortbread koekjes

Laat de koekjes goed afkoelen. Om de topping te maken meng je ongeveer 100 gram poedersuiker met een klein scheutje citroensap van een halve citroen. De topping moet wat dikker zijn dan vla. Smeer met de bolle kant van ene theelepel de topping over de koekjes. Rasp daarna nog wat citroenrasp over de topping.

Wij zijn overtuigd, citroen maakt alle koekjes, cakejes en taarten lekkerder 🙂

Wat kan je nog meer maken met citroen

Shortbread koekje

Wist je dat shortbread een klassiek Schots dessert is dat bestaat uit de nog steeds veel gebruikte ingrediënten: bloem, suiker en boter. Dit dessert is het gevolg van het middeleeuwse biscuitbrood met gist dat twee keer gebakken werd en verrijkt werd met suiker en specerijen en verhard werd tot een harde, droge, gezoete biscuit, die de voorloper is van de beschuit. Uiteindelijk werd het gist uit het oorspronkelijke recept vervangen door boter, dat steeds vaker gebruikt werd als hoofdbestanddeel in Brittannië en Ierland. Bron: Wikipedia

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

€ 17,95 en de verzending is gratis!

No Comments

    Leave a Reply