Do it yourself

Binnen 1 uur haak ook jij een haarband. Ga direct zelf aan de slag, succes!

De eerste storm van 2020 is een feit. Hoe was het vandaag bij jullie? Hier ging het behoorlijk tekeer, gelukkig heeft de wind bij ons gelukkig nog geen schade veroorzaakt. We bleven zoveel mogelijk binnen. De meiden knutselden en ik haakte een paar warme haarbanden. Want het wachten is op de eerste vorstperiode of zouden we helemaal geen winter meer krijgen? Ik ging aan de slag om een warme haarband te haken.

Aan de slag om een warme haarband te haken

Na het succes van de Hey Muts, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om een meer vrouwelijkere variant te maken. Een warme haarband die je binnen één uur klaar hebt. Het patroon is zo eenvoudig, dat een uitgebreide omschrijving bijna niet nodig is. Kun je niet haken? Je kunt altijd even je moeder, buurvrouw of beppe vragen. Want de haarband is niet moeilijk.

(lees verder onder de foto’s)

Lees ook: Haak inspiratie nodig? Haken is echt helemaal hip! Ik heb de afgelopen jaren al veel haak projectjes gemaakt en heb het hier voor jullie uitgewerkt. 

Zo haak je de haarband

We gaan aan de slag om de haarband te haken. Via onderstaande stappen moet dit zeker lukken. Succes!

 1. Je neemt dikker garen die je haakt met een haaknaald dikte nummer 3,5 of 4.

 2. Haak eerst ongeveer 65 lossen. Meet meteen of deze streng rond je hoofd (of die van je zoon of dochter past). Zorg dat de streng niet draait als je hem met een halve vaste dicht maakt.

 3. 1ste tour: Haak in elke losse een vaste.

 4. 2e tour: Haak in elke v een vaste, herhaal dit de volgende 9 touren.

 5. Sluit de 10de tour met een halve vaste.

 6. Als laatste neem je een stuk draad en wikkel dit een aantal keer om de band om het speelse effect te krijgen.

Basissteken voor het haken

In mijn boek Smûk vind je de basisuitleg van de vier haaksteken die ik vaak gebruik. In Smûk laat ik ook zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

Nog meer leuke haakprojecten

Haakboeken

Nieuwsgierig welke haakboeken ik in de kast heb staan? Ik heb er veel, maar deze 3 haakboeken zijn toch echt een must have voor iedere haker.

Crochet in the City

Crochet in the City is het inmiddels derde haakboek van Annemarie Benthem, bekend van Annemarie’s Haakblog. Het bevat meer dan 20 kleurrijke patronen die stuk voor stuk geïnspireerd zijn door bloemen. Van prachtige dekens tot een hele toffe tas en van schitterende sjaals tot een schattig konijntje. Je vindt het allemaal in dit unieke haakboek dat anders is dan andere haakboeken.

Crochet in the City

De Haakbijbel

Dit boek is bedoeld om haakliefhebbers kennis te laten maken met allerlei nieuwe steken en creatieve manieren om te haken. Het staat boordevol steken, technieken en haakpatronen. Elke steek wordt uitgelegd aan de hand van foto’s, werkbeschrijvingen, telpatronen en voorbeelden.

Basisboek haken

Voor iedereen die wil leren haken is dit een geweldige basisboek. Van de opzetlus, lossen, vasten tot stokjes, alle steken worden stap voor stap met foto’s uitgelegd. Vervolgens kun je de net geleerde steken toepassen in een leuk project. Van armbandjes tot mobielhoesjes, van kussens tot amigurumi. Je begint eenvoudig en eindigt als een volleerd haker of haakster.

(lees verder onder de foto’s)

Collectie haarbanden

Inmiddels heb ik al een flinke collectie haarbanden gehaakt, een paar kleine exemplaren voor kinderen en grote voor volwassen. Het was leuk om weer eens te haken. En zijn we goed voorbereid op een strenge winter… Maak jij nou ook de Hey Haarband? Ik zou het erg leuk vinden om je creatie te bewonderen op Insta. Deel je hem met #heyhaarband?

Haak een muts binnen één uur

Zelf je eigen muts haken, want een muts is niet meer alleen voor in de winter. Nee, mutsen kunnen het hele jaar door. Omdat ik ook graag een hele-jaar-door muts wilde, haakte ik er zelf een. Supersnel met drie draden, want dat schiet lekker op. Het is een project van een uurtje. Hoe je zelf deze muts kan haken lees je hier.

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

1 Comment

 • Reply
  Rianne
  24 september 2020 at 14:06

  Ik wil een haarband haken voor een vriendin van mij, zij is zwanger van den meisje en is in oktober uitgerekend. Alleen heb ik zelf geen kinderen. Hoeveel lossen zou je ongeveer op moeten zetten voor een baby?

Leave a Reply