Zelfmaken

Zelf je eigen muts haken

Zelf je eigen muts haken, want een muts is niet meer alleen voor in de winter. Nee, mutsen kunnen het hele jaar door. Ga eens de straat op, de stad in of naar een hip festival en je ziet genoeg leuke mensen (en kinderen) mét muts. En dan niet in combinatie met een dikke sjaal en wanten, nee… gewoon omdat een gehaakte muts leuk, hip en warm is, dus lekker ophouden in de klas (of op kantoor).

(Het patroon om een muts te haken lees je onder de foto’s)

Hey muts! Hoe haak je een muts - www.wimke.nl

Wat heb je nodig om de muts te haken

Omdat ik ook graag een hele-jaar-door muts wilde, haakte ik er zelf een. Supersnel met drie draden, want dat schiet lekker op. Het is een project van een uurtje en laat de kinderen een mooie pompom maken. Zoek drie mooie draden uit en haak met een dikke haaknaald, ik gebruikte een haaknaald voor Zpagetti (nr 10).

Het patroon van de het-hele-jaar-door muts.

Nog meer haakinspiratie nodig?

In mijn boek Smûk vind je nog meer leuke haakprojecten

Gratis patroon om zelf een muts te haken

 1. Toer 1:

  Haak met drie draden 4 lossen (l) en sluit met een halve vaste (hv)

 2. Toer 2:

  Haak 3 l (staat voor 1 stokje) en 11 stokjes (st) en sluit met een hv

 3. Toer 3:

  Haak 3 l en verdubbel het aantal, haak 2 stokjes in elke V steek steeds de haaknaald in de achterste lus van de V en sluit met een hv

 4. Toer 4:

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 stokje, na 2 st haak je 2 st in 1V (dus 1, 1, 2 stokjes, 1, 1, 2, stokjes) en sluit met een hv

 5. Toer 5:

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 st, na 5 st haak je 2 st in 1 V ( dus 1, 1, 1, 1, 2 stokjes herhaal rond) en sluit met een hv.

 6. Toer 6;

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 stokje. en ga door totdat je muts de gewenste lengte heeft. De roze/gele muts van Bente is na toer 6 nog 4 keer rond gehaakt. Haak je laatste toer rond met vasten

In een avond had ik vier mutsen gehaakt, inclusief pompom. Dus als je een beetje kunt haken, kun jij het ook! Anders vraag je even je oma, moeder of buurvrouw. We maakten meteen een paar mutsenselfies, gezellig in keukenschort enzo.

Een boek vol met eenvoudige zelfmakers en recepten, je vindt het in Smûk!

Ik laat je zien dat iedereen creatief is, alles wat je nodig hebt zijn eenvoudige instructies. Wedden dat jij met Smûk ook de meest indrukwekkende dingen maakt.

60 zelfmakers & recepten. Inspiratie voor elk seizoen!

Hieronder nog meer inspiratie:

3 Comments

 • Reply
  Samantha
  23 november 2018 at 20:56

  Hallo Wimke,

  Ik wil dolgraag jou Hey Muts haken. Alleen ik ,als beginnend haakster, heb een beetje moeite met je haakpatroon. Toer 1 en 2 gaan goed. Daarna niet meer. Hij wordt niet rond maar meer “bloemvormig” en krult zich op. Zou jij mij hiermee kunnen helpen?

  Groetjes Samantha.

 • Reply
  Renske
  24 januari 2019 at 10:32

  Hoi!

  Ik heb ook een vraag, is dit patroom voor een kinder muts of voor volwassene?

  Groetjes

  • Reply
   Wimke Tolsma
   3 februari 2019 at 14:06

   Hoi Renske,
   het is een muts voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar tot en met volwassen.

   Groetjes Wimke

Leave a Reply