Do it yourself

Zelf je eigen muts haken

Zelf je eigen muts haken, want een muts is niet meer alleen voor in de winter. Nee, mutsen kunnen het hele jaar door. Ga eens de straat op, de stad in of naar een hip festival en je ziet genoeg leuke mensen (en kinderen) mét muts. En dan niet in combinatie met een dikke sjaal en wanten, nee… gewoon omdat een gehaakte muts leuk, hip en warm is, dus lekker ophouden in de klas (of op kantoor).

(Het patroon om een muts te haken lees je onder de foto’s)

Hey muts! Hoe haak je een muts - www.wimke.nl

Wat heb je nodig om de muts te haken

Omdat ik ook graag een hele-jaar-door muts wilde, haakte ik er zelf een. Supersnel met drie draden, want dat schiet lekker op. Het is een project van een uurtje en laat de kinderen een mooie pompom maken. Zoek drie mooie draden uit en haak met een dikke haaknaald, ik gebruikte een haaknaald voor Zpagetti (nr 10).

Haakboeken

Nieuwsgierig welke haakboeken ik in de kast heb staan? Ik heb er veel, maar deze 3 haakboeken zijn toch echt een must have voor iedere haker.

Het patroon van de het-hele-jaar-door muts.

Gratis patroon om zelf een muts te haken

Benodigde tijd: 1 uur.

 1. Toer 1:

  Haak met drie draden 4 lossen (l) en sluit met een halve vaste (hv)

 2. Toer 2:

  Haak 3 l (staat voor 1 stokje) en 11 stokjes (st) en sluit met een hv

 3. Toer 3:

  Haak 3 l en verdubbel het aantal, haak 2 stokjes in elke V steek steeds de haaknaald in de achterste lus van de V en sluit met een hv

 4. Toer 4:

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 stokje, na 2 st haak je 2 st in 1V (dus 1, 1, 2 stokjes, 1, 1, 2, stokjes) en sluit met een hv

 5. Toer 5:

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 st, na 5 st haak je 2 st in 1 V ( dus 1, 1, 1, 1, 2 stokjes herhaal rond) en sluit met een hv.

 6. Toer 6;

  Haak 3 l en haak in iedere V 1 stokje. en ga door totdat je muts de gewenste lengte heeft. De roze/gele muts van Bente is na toer 6 nog 4 keer rond gehaakt. Haak je laatste toer rond met vasten

In een avond had ik vier mutsen gehaakt, inclusief pompom. Dus als je een beetje kunt haken, kun jij het ook! Anders vraag je even je oma, moeder of buurvrouw. We maakten meteen een paar mutsenselfies, gezellig in keukenschort enzo.

Basissteken voor het haken

In mijn boek Smûk vind je de basisuitleg van de vier haaksteken die ik vaak gebruik. In Smûk laat ik ook zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

Nog meer leuke haakprojecten

Haakmateriaal nodig?

Op de website van crcouture.nl vind je alle materialen om direct aan de slag te gaan. Misschien is een van deze haakpakketten wel een ideale start.

Iets lekkers voor tijdens het haken?

Inspiratie nodig voor een simpel en makkelijk te maken recept? Met deze recepten hoop ik ook jou te inspireren om aan de slag te gaan in de keuken. Tijdens het haken met je toch ook iets te knabbelen hebben 🙂

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

€ 17,95 en de verzending is gratis!

Crochet in the City

Crochet in the City is het inmiddels derde haakboek van Annemarie Benthem, bekend van Annemarie’s Haakblog. Het bevat meer dan 20 kleurrijke patronen die stuk voor stuk geïnspireerd zijn door bloemen. Van prachtige dekens tot een hele toffe tas en van schitterende sjaals tot een schattig konijntje. Je vindt het allemaal in dit unieke haakboek dat anders is dan andere haakboeken.

De Haakbijbel

Dit boek is bedoeld om haakliefhebbers kennis te laten maken met allerlei nieuwe steken en creatieve manieren om te haken. Het staat boordevol steken, technieken en haakpatronen. Elke steek wordt uitgelegd aan de hand van foto’s, werkbeschrijvingen, telpatronen en voorbeelden.

Basisboek haken

Voor iedereen die wil leren haken is dit een geweldige basisboek. Van de opzetlus, lossen, vasten tot stokjes, alle steken worden stap voor stap met foto’s uitgelegd. Vervolgens kun je de net geleerde steken toepassen in een leuk project. Van armbandjes tot mobielhoesjes, van kussens tot amigurumi. Je begint eenvoudig en eindigt als een volleerd haker of haakster.

Een haarband haken

Een warme haarband die je binnen één uur klaar hebt. Het patroon is zo eenvoudig, dat een uitgebreide omschrijving bijna niet nodig is.

Nog meer leuke haak ideeën om zelf te maken

Pannenlappen haken

Meestal pakken we een handdoek of andere soort van droge doek om de lasagne, pizza’s, cake uit de oven te …
Lees meer

Heb je deze blogs ook al eens gelezen?

Polswarmers haken

En nieuw jaar vol met nieuwe kansen. Eentje waarin ik helemaal geen verwachting heb, er zijn geen vakanties geboekt, geen …
Lees meer…

Recept panpizza

Ik ontving de nieuwe duurzame pannen van GreenPan van fonQ. Vandaag kon ik ze meteen even testen. Ik maakte snelle …
Lees meer…

Haak inspiratie nodig?

Op deze pagina vind je nog meer haak inspiratie. Met welke ga jij beginnen?

6 Comments

 • Reply
  Samantha
  23 november 2018 at 20:56

  Hallo Wimke,

  Ik wil dolgraag jou Hey Muts haken. Alleen ik ,als beginnend haakster, heb een beetje moeite met je haakpatroon. Toer 1 en 2 gaan goed. Daarna niet meer. Hij wordt niet rond maar meer “bloemvormig” en krult zich op. Zou jij mij hiermee kunnen helpen?

  Groetjes Samantha.

 • Reply
  Renske
  24 januari 2019 at 10:32

  Hoi!

  Ik heb ook een vraag, is dit patroom voor een kinder muts of voor volwassene?

  Groetjes

  • Reply
   Wimke Tolsma
   3 februari 2019 at 14:06

   Hoi Renske,
   het is een muts voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar tot en met volwassen.

   Groetjes Wimke

 • Reply
  Carlijn
  17 juni 2020 at 16:39

  Als je stopt voordat de muts begint te krullen heb je een HELE leuke onderzetter 🙂

 • Reply
  Marij
  26 januari 2021 at 08:22

  Toer 5: Haak 3 l en haak in iedere V 1 st, na 5 st haak je 2 st in 1 V ( dus 1, 1, 1, 1, 2 stokjes herhaal rond) en sluit met een hv.

  Hier kom ik niet helemaal uit. Moet je meerderen na 5 steken of na 4 steken? Dan kom ik niet uit aan het einde vd toer namelijk. Hoor het graag!

  • Reply
   Wimke Tolsma
   17 maart 2021 at 10:04

   Het is inderdaad een beetje verwarrend, maar na 4 steken doe je weer 2 stokjes in de V.

   Succes!

Leave a Reply