Do it yourself (DIY)

Toen ik zes jaar geleden begon met mijn blog, was mijn slogan; “Goede ideeën moet je delen’. En dat is nog steeds mijn motto. Ik houd ervan om te koken, bakken en creatief bezig te zijn. Zo maakte ik wel eens een heerlijke taart, een traktatie voor een jarige of een leuk doe-het-zelf project voor in huis. Maar na het zoveelste recept te hebben geappt naar een collega, besloot ik om al mijn do it yourself ideeën te delen op een blog.

Het begon allemaal toen mijn dochters zes en vier jaar oud waren. Ik deelde voornamelijk eenvoudige kinderzelfmakers, traktaties en recepten op mijn blog. Het was voor mij een manier om anderen te inspireren en te laten zien dat creatief bezig zijn helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En het was een geweldige manier om mijn passie voor koken en bakken te delen.

Fries Geluk: bermblommen

Wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? En als geboren en getogen Fries snap ik dat, ik geef mijn geluksmeter ook een…

Lees meer
Tipitent traktatie

Tipitent traktatie

Bente trakteert vandaag, samen met haar vriendin Heleen. Zij was ook in augustus jarig. De meisjes geven ook samen het feestje. Heleen heeft…

Lees meer

Maak zelf een schommel

De trampoline heeft de achtertuin verlaten! Thank god! Zo blij dat mijn uitzicht naar de achtertuin niet meer door het beschermnet is, maar…

Lees meer

Magisch wit met FLEXA

De afgelopen maanden heb je een beetje mee kunnen kijken met onze verbouwing. De nieuwe keuken, bijkeuken en washok zijn klaar. Maar ook werd…

Lees meer
1 2 3 4 5

Do it yourself

De meiden zijn groter geworden, maar ook mijn blog is volwassener. De zelfmakers voor kinderen hebben plaatsgemaakt voor duurzame do it yourself projecten voor volwassen. Ook is er nu meer interieur op mijn blog. Een tijdje terug heb ik een interview gegeven in de do it yourself special van Vriendin. Daarin kan je nog meer lezen hoe het allemaal begon.

Hoezo do it yourself projecten?

Toen ik zes jaar geleden begon met mijn blog, was mijn slogan; “Goede ideeën moet je delen’ En dit is het nog steeds. Ik maakt weleens een taart, een traktatie voor een jarige of een zelfmaker voor in huis. Na het zoveelste recept te appen naar een collega besloot ik al mijn ideeën te delen op een blog. De meiden waren destijds een stuk jonger, zes en vier jaar, dus het waren voornamelijk eenvoudige kinderzelfmakers, traktaties en recepten. De meiden zijn groter geworden, maar ook mijn blog is volwassener. De zelfmakers voor kinderen hebben plaatsgemaakt voor duurzame zelfmakers voor volwassen. Ook is er nu meer interieur op mijn blog.

Handig en creatief dus. Hoe leef je je op beide vlakken uit?

Ik vind het heerlijk om creatief te zijn in de keuken, onze vakanties, zoals onze retro Eriba-caravan uit 1983, en met eenvoudige zelfmakers voor in huis

Wat is je mooiste do it yourself creatie ooit?

De “hey’-muts. Een supersnelle gehaakte muts waarvan ik zelf het patroon en de uitwerking heb gemaakt. Het fijn van dit ontwerp is dat je binnen een uur een eigen muts hebt gemaakt. Het patroon is door veel mensen opgepakt en het is nog steeds een van de meest bezochte pagina’s van mijn blog

Welke materialen zijn musthaves voor de creative doe-het-zelver?

Garen en wol in alle soorten en maten! En zelfdrogende klei. Daarmee kun je de mooiste dingen maken. Ik heb van beide altijd plenty in huis.

Welke do it yourself zou je ooit nog eens willen maken?

Ik zou graag willen leren pottenbakken. Vorig jaar heb ik een mini-workshop gevolgd, in Denemarken. Ik vond het erg moeilijk, maar het resultaat is zo mooi. Ik zou de techniek graag beheersen en dan mijn eigen servieslijn maken. Ook zo’n prachtig ambacht is wolvilten En dan een XL-wandkleed maken!

Wat zou je nooit in je huis willen?

Een plavuizen vloer; zo kil, koud, hard en ongezellig.

Wat is niet voor jou weggelegd?

Ik ben heel slecht in het maken van zakelijke voorstellen voor opdrachtgevers en in boekhouden. Die zaken hoef ik gelukkig niet op te pakken. Wopke neemt dit voor zijn rekening en daar ben ik heel blij om.

Geef je je zelfgemaakte spullen weleens weg, als cadeau?

Ja, heel vaak. Als ik een DIY-blog klaar heb, geef ik het resultaat ervan vaak weg. Wat moet ik met bijvoorbeeld acht sojakaarsen of schalen vol met Deense kaneelbroodjes? Ik vind zelfgemaakte cadeaus het mooist om te geven en te krijgen. Dat iemand moeite heeft gedaan om iets te maken en dat dan weggeeft, is toch puur geluk? Ik word al heel gelukkig van een pot zelfgemaakte jam of een armbandje van mijn dochters.

Ook bij do it yourself wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Natuurlijke materialen gebruiken en restmateriaal hergebruiken. Ik heb dit ook in mijn boek Smûk zo veel mogelijk gedaan. Ik wil geen huis vol rommel, maar ik kijk wel eerst wat ik nog heb liggen en waarin ik nieuw leven kan blazen.

Waar haal jij je do it yourself ideeën vandaan?

Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen op instagram en buitenlandse blogs. Grote inspiratiebronnen zijn de Scandinivische bloggers Trines Blend en Mor til Mernee. Op Instagram volg ik de Franse Zoé de las Cases. Deze vrouwen houden alle drie van mooie spullen en dat presenteren ze op zo’n nonchalante manier, dat zou ik ook wel willen. Andere inspiratiebronnen zijn onze vakanties in Denemarken en Fryslân. Volg goede ideeën kom ik weer thuis om meteen aan de slag te gaan.

Vooral op Pinterest heb jij veel volgers: bijna 100.000! Volg je zelf veel accounts op social media?

Poeh, dat is een goede vraag. Ik volg bijna 1400 mensen en bedrijven op Instagram. Niet allemaal even intensief, bij een paar neem ik dagelijks even een kijkje op hun profiel, zoals vriendinnen en familie en de bloggers die ik noemde. Op Facebook volg ik alleen mensen die persoonlijk ken.

Wat is de beste tip die je zelf ooit kreeg?

Die komt van mijn man Wopke, hij is mijn grootste raadgever. Hij zegt altijd dat ik contact moet houden met mijn volgers. Zij zijn degenen die zorgen dat ik al zes jaar blog en het leuk blijf vinden. Zijn tip: reageer altijd als je een mailtje, een reactie op een instagrampost of persoonlijk Facebookbericht krijgt, want iedereen is de moeite waard.

Is er nog iets wat je wilt delen met onze lezeressen die aan de slag gaan met zelfmakers?

Iedereen is creatief, je moet alleen niet te kritisch zijn op jezelf. Een rafelrandje kan juist net dat beetje extra geven.

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link