Do it yourself – Duurzaam knutselen

“Interview uit de Do it yourself special van Vriendin”

Creative duizendpoot en blogger Wimke (39) maakte het leuke boek Smûk waarin van alles voorbijkomt, van citroensorbetijs tot zeepjes en een mini-kas. Haar motto: “Goede ideeën moet je delen”

Vertel, wie is Wimke?

Met mijn man Wopke, meiden Bente (12) en Madee (9), teckel Saar en kanarie buurman en twee hangoorkonijnen woon ik in IJlst, één van de Friese elf steden. Ik blog ruim zes jaar op www.wimke.nl en werk daarnaast partime op een middelbare school, waar ik de PR en communicatie doen. Verder werk ik freelance voor verschillende opdrachtgevers als social marketeer en heb ik vorig jaar een DIY-boek uitgebracht; Smûk.

Hoezo zelfmakers?

Toen ik zes jaar geleden begon met mijn blog, was mijn slogan; “Goede ideeën moet je delen’ En dit is het nog steeds. Ik maakt weleens een taart, een traktatie voor een jarige of een zelfmaker voor in huis. Na het zoveelste recept te appen naar een collega besloot ik al mijn ideeën te delen op een blog. De meiden waren destijds een stuk jonger, zes en vier jaar, dus het waren voornamelijk eenvoudige kinderzelfmakers, traktaties en recepten. De meiden zijn groter geworden, maar ook mijn blog is volwassener. De zelfmakers voor kinderen hebben plaatsgemaakt voor duurzame zelfmakers voor volwassen. Ook is er nu meer interieur op mijn blog.

Handig en creatief dus. Hoe leef je je op beide vlakken uit?

Ik vind het heerlijk om creatief te zijn in de keuken, onze vakanties, zoals onze retro Eriba-caravan uit 1983, en met eenvoudige zelfmakers voor in huis

Wat is je mooiste do it yourself creatie ooit?

De “hey’-muts. Een supersnelle gehaakte muts waarvan ik zelf het patroon en de uitwerking heb gemaakt. Het fijn van dit ontwerp is dat je binnen een uur een eigen muts hebt gemaakt. Het patroon is door veel mensen opgepakt en het is nog steeds een van de meest bezochte pagina’s van mijn blog

Welke materialen zijn musthaves voor de creative doe-het-zelver?

Garen en wol in alle soorten en maten! En zelfdrogende klei. Daarmee kun je de mooiste dingen maken. Ik heb van beide altijd plenty in huis.

Welke do it yourself zou je ooit nog eens willen maken?

Ik zou graag willen leren pottenbakken. Vorig jaar heb ik een mini-workshop gevolgd, in Denemarken. Ik vond het erg moeilijk, maar het resultaat is zo mooi. Ik zou de techniek graag beheersen en dan mijn eigen servieslijn maken. Ook zo’n prachtig ambacht is wolvilten En dan een XL-wandkleed maken!

Wat zou je nooit in je huis willen?

Een plavuizen vloer; zo kil, koud, hard en ongezellig.

Wat is niet voor jou weggelegd?

Ik ben heel slecht in het maken van zakelijke voorstellen voor opdrachtgevers en in boekhouden. Die zaken hoef ik gelukkig niet op te pakken. Wopke neemt dit voor zijn rekening en daar ben ik heel blij om.

Geef je je zelfgemaakte spullen weleens weg, als cadeau?

Ja, heel vaak. Als ik een DIY-blog klaar heb, geef ik het resultaat ervan vaak weg. Wat moet ik met bijvoorbeeld acht sojakaarsen of schalen vol met Deense koffiebroodjes (deense slakken)? Ik vind zelfgemaakte cadeaus het mooist om te geven en te krijgen. Dat iemand moeite heeft gedaan om iets te maken en dat dan weggeeft, is toch puur geluk? Ik word al heel gelukkig van een pot zelfgemaakte jam of een armbandje van mijn dochters.

Zie je trends op jou gebied?

Ook bij do it yourself wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Natuurlijke materialen gebruiken en restmateriaal hergebruiken. Ik heb dit ook in mijn boek Smûk zo veel mogelijk gedaan. Ik wil geen huis vol rommel, maar ik kijk wel eerst wat ik nog heb liggen en waarin ik nieuw leven kan blazen.

Waar haal jij je DIY ideeën vandaan?

Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen op instagram en buitenlandse blogs. Grote inspiratiebronnen zijn de Scandinivische bloggers Trines Blend en Mor til Mernee. Op Instagram volg ik de Franse Zoé de las Cases. Deze vrouwen houden alle drie van mooie spullen en dat presenteren ze op zo’n nonchalante manier, dat zou ik ook wel willen. Andere inspiratiebronnen zijn onze vakanties in Denemarken en Fryslân. Volg goede ideeën kom ik weer thuis om meteen aan de slag te gaan.

Vooral op Pinterest heb jij veel volgers: bijna 100.000! Volg je zelf veel accounts op social media?

Poeh, dat is een goede vraag. Ik volg bijna 1400 mensen en bedrijven op Instagram. Niet allemaal even intensief, bij een paar neem ik dagelijks even een kijkje op hun profiel, zoals vriendinnen en familie en de bloggers die ik noemde. Op Facebook volg ik alleen mensen die persoonlijk ken.

Wat is de beste tip die je zelf ooit kreeg?

Die komt van mijn man Wopke, hij is mijn grootste raadgever. Hij zegt altijd dat ik contact moet houden met mijn volgers. Zij zijn degenen die zorgen dat ik al zes jaar blog en het leuk blijf vinden. Zijn tip: reageer altijd als je mailtje, een reactie op een instagrampost of persoonlijk Facebookbericht krijgt, want iedereen is de moeite waard.

Is er nog iets wat je wilt delen met onze lezeressen die aan de slag gaan met zelfmakers?

Iedereen is creatief, je moet alleen niet te kritisch zijn op jezelf. Een rafelrandje kan juist net dat beetje extra geven.

Citronella kaarsen maken

Het was natuurlijk zoveel fijner en handiger geweest als ik deze zelfmaker vier weken terug met jullie zou delen. Dan hadden we deze heerlijk geurende citronellakaarsen op het terras kunnen zetten en hadden we geen last gehad van de muggen. Dan had ik de kaarsen meegenomen naar de camping, stonden ze gezellig in…

Lees verder…

Maak zelf eens gebloemde eieren. Super leuk!

We zijn inmiddels een beetje gewend aan het nieuwe ritme. Het fijne is dat we geen wekker hoeven te zetten. Toch zitten we elke school- werkdag om 7:30 uur fris gedoucht aan de ontbijttafel. Elke dag begint een beetje op elkaar te lijken, zelfs de weekenden vallen een beetje weg. Hoe lossen jullie…

Lees verder…

Pompoenlichtjes maken in de herfstvakantie

Wat doen jullie in de herfstvakantie? Soms voel ik mij een beetje schuldig omdat we tot 12:00 uur in de pyjama zitten. De meiden spelen Minecraft op de iPad en ik ruim wat op, klus in huis en werk aan de keukentafel. Ik vraag mij dan af… moeten we niet het bos in,…

Lees verder…

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

60 zelfmakers & recepten. In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken.