Do it yourself (DIY)

Toen ik zes jaar geleden begon met mijn blog, was mijn slogan; “Goede ideeën moet je delen’. En dat is nog steeds mijn motto. Ik houd ervan om te koken, bakken en creatief bezig te zijn. Zo maakte ik wel eens een heerlijke taart, een traktatie voor een jarige of een leuk doe-het-zelf project voor in huis. Maar na het zoveelste recept te hebben geappt naar een collega, besloot ik om al mijn do it yourself ideeën te delen op een blog.

Het begon allemaal toen mijn dochters zes en vier jaar oud waren. Ik deelde voornamelijk eenvoudige kinderzelfmakers, traktaties en recepten op mijn blog. Het was voor mij een manier om anderen te inspireren en te laten zien dat creatief bezig zijn helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. En het was een geweldige manier om mijn passie voor koken en bakken te delen.

(lees verder onder de foto)

Een slinger haken

In vlagen heb ik de smaak te pakken. Dan heb ik zo’n zin om iets te haken. Van zolder haalde ik mijn enorme haaktas met gezellige wolletjes. Ik…

Lees verder…

Zelf scrunchies haken

Yes, ik heb de smaak van het haken weer te pakken! Zo heerlijk om met dit regenachtige takkeweer met een haakproject bezig te zijn. Eigenlijk heb ik meerdere…

Lees verder…

Paasei pompoms maken

Het was al zover! Deze week kon de winterjas eventjes uit. Het voelde als een echte lentedag! We bonden onze winterjassen om ons middel en haalden een koffie…

Lees verder…

Polswarmers haken

En nieuw jaar vol met nieuwe kansen. Eentje waarin ik helemaal geen verwachting heb, er zijn geen vakanties geboekt, geen feestjes gepland en geen roeiwedstrijden in de agenda….

Lees verder…

Paaseieren kleuren

We zijn inmiddels een beetje gewend aan het nieuwe ritme. Het fijne is dat we geen wekker hoeven te zetten. Toch zitten we elke school- werkdag om 7:30…

Lees verder…

Bijenwaskaarsen maken

We branden hier veel kaarsen en dat betekend ook dat ik vaak de ramen schoonmaak. Ik verbaas me erover dat de ramen zo vies zijn. Grijs water komt…

Lees verder…

Maak zelf een schommel

De trampoline heeft de achtertuin verlaten! Thank god! Zo blij dat mijn uitzicht naar de achtertuin niet meer door het beschermnet is, maar gewoon vrij en groen. Een…

Lees verder…

Campingslinger haken

De campingslinger, ken je hem nog? Een slinger om jouw caravan of tent tussen alle andere te vinden door een persoonlijke slinger aan te hangen. Ik haakte deze…

Lees verder…

Fries Geluk: bermblommen

Wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? En als geboren en getogen Fries snap ik dat, ik geef mijn geluksmeter ook een 9+. Mijn gelukslevel schiet omhoog…

Lees verder…

Zelf een bodyscrub maken

Eindelijk heb ik hem, een knalgele kanarie in een gouden kooitje. Ik kreeg hem dit jaar voor Moederdag. Deze week haalden we de kanarie op, we konden niet…

Lees verder…

Pompoms en tassels DIY

Kennen jullie deze nog? Ik maakte hem in 2014 voor Moodkids. Moodkids was mijn eerste samenwerking en wat heb ik veel zelfmakers voor ze gemaakt. Na een jaar…

Lees verder…

Pasen met brioche en eieren

Dit jaar vieren we Pasen wat anders. Zonder versierde paastakken, paasknutsels en paasoutfit, ik had er even geen zin in en geen tijd voor. Ik wilde gewoon, lekker rustig…

Lees verder…

Magisch wit met FLEXA

De afgelopen maanden heb je een beetje mee kunnen kijken met onze verbouwing. De nieuwe keuken, bijkeuken en washok zijn klaar. Maar ook werd onze vloer geschuurd en alles…

Lees verder…

God’s eye DIY

Zelfmakers, hoe leuk ik het ook vind om te doen, het kwam er de afgelopen weken bar weinig van. Ik had het slappe excuus dat ik het te…

Lees verder…

Maak zelf Glühwein

Kerst vind ik ruiken naar een dampende mok Glühwein, eucalyptus takken, kaneel van de peperkoek en de dennengeur van de kerstboom.

Lees verder…
Pinterest DIY: mix and matchboxes -www.wimke.nl

Pinterest DIY: mix and matchboxes

Het lucifersdoosje kan wel een opknapbeurt gebruiken. De Hema heeft de zwavelstokjes al in een gezellig doosje gedaan, welke wél op de schoorsteenmantel of aanrecht mag blijven liggen….

Lees verder…
Hoe maak je een gesmolten kraaltjes armband

Haken en weven

Toen ik net bevallen was van Bente, verveelde ik mij kapot. Van een zesendertig-urige werkweek zat ik ineens thuis met mijn zwangerschapsverlof. Ik deed wat iedereen mij adviseerde,…

Lees verder…
Tipitent traktatie

Tipitent traktatie

Bente trakteert vandaag, samen met haar vriendin Heleen. Zij was ook in augustus jarig. De meisjes geven ook samen het feestje. Heleen heeft een hele creatieve moeder. Ze…

Lees verder…

Pannenlappen haken

Meestal pakken we een handdoek of andere soort van droge doek om de lasagne, pizza’s, cake uit de oven te halen. Natuurlijk kan je naar de winkel gaan…

Lees verder…

Een plantenhanger haken

Plantenhangers, wat zie je ze veel en wat zijn ze leuk! Helemaal als er een mooi hangplantje in zit. Het hangplantje wat in mijn gehaakte plantenhanger zit kreeg…

Lees verder…

Denim slinger diy

Misschien ben je al naar de woonbeurs geweest of ga je nog? Ik maakte voor de stand van Flexa een werkkamer waar je aantal zelfmakers in terugkomen. Zoals…

Lees verder…

Plantensilhouet

In mijn eerdere blog noemde ik al dat er in mijn stand op de woonbeurs (gister was de laatste dag) een aantal zelfmakers zaten; de ombre denim slinger,…

Lees verder…

Weven op bordjes

Wij gaan deze zomer naar de camping in Frankrijk en dan nog een week naar Appelscha. We hebben er veel zin in en zijn wel toe aan een…

Lees verder…

Do it yourself

De meiden zijn groter geworden, maar ook mijn blog is volwassener. De zelfmakers voor kinderen hebben plaatsgemaakt voor duurzame do it yourself projecten voor volwassen. Ook is er nu meer interieur op mijn blog. Een tijdje terug heb ik een interview gegeven in de do it yourself special van Vriendin. Daarin kan je nog meer lezen hoe het allemaal begon.

Hoezo do it yourself projecten?

Toen ik zes jaar geleden begon met mijn blog, was mijn slogan; “Goede ideeën moet je delen’ En dit is het nog steeds. Ik maakt weleens een taart, een traktatie voor een jarige of een zelfmaker voor in huis. Na het zoveelste recept te appen naar een collega besloot ik al mijn ideeën te delen op een blog. De meiden waren destijds een stuk jonger, zes en vier jaar, dus het waren voornamelijk eenvoudige kinderzelfmakers, traktaties en recepten. De meiden zijn groter geworden, maar ook mijn blog is volwassener. De zelfmakers voor kinderen hebben plaatsgemaakt voor duurzame zelfmakers voor volwassen. Ook is er nu meer interieur op mijn blog.

Handig en creatief dus. Hoe leef je je op beide vlakken uit?

Ik vind het heerlijk om creatief te zijn in de keuken, onze vakanties, zoals onze retro Eriba-caravan uit 1983, en met eenvoudige zelfmakers voor in huis

Wat is je mooiste do it yourself creatie ooit?

De “hey’-muts. Een supersnelle gehaakte muts waarvan ik zelf het patroon en de uitwerking heb gemaakt. Het fijn van dit ontwerp is dat je binnen een uur een eigen muts hebt gemaakt. Het patroon is door veel mensen opgepakt en het is nog steeds een van de meest bezochte pagina’s van mijn blog

Welke materialen zijn musthaves voor de creative doe-het-zelver?

Garen en wol in alle soorten en maten! En zelfdrogende klei. Daarmee kun je de mooiste dingen maken. Ik heb van beide altijd plenty in huis.

Welke do it yourself zou je ooit nog eens willen maken?

Ik zou graag willen leren pottenbakken. Vorig jaar heb ik een mini-workshop gevolgd, in Denemarken. Ik vond het erg moeilijk, maar het resultaat is zo mooi. Ik zou de techniek graag beheersen en dan mijn eigen servieslijn maken. Ook zo’n prachtig ambacht is wolvilten En dan een XL-wandkleed maken!

Wat zou je nooit in je huis willen?

Een plavuizen vloer; zo kil, koud, hard en ongezellig.

Wat is niet voor jou weggelegd?

Ik ben heel slecht in het maken van zakelijke voorstellen voor opdrachtgevers en in boekhouden. Die zaken hoef ik gelukkig niet op te pakken. Wopke neemt dit voor zijn rekening en daar ben ik heel blij om.

Geef je je zelfgemaakte spullen weleens weg, als cadeau?

Ja, heel vaak. Als ik een DIY-blog klaar heb, geef ik het resultaat ervan vaak weg. Wat moet ik met bijvoorbeeld acht sojakaarsen of schalen vol met Deense kaneelbroodjes? Ik vind zelfgemaakte cadeaus het mooist om te geven en te krijgen. Dat iemand moeite heeft gedaan om iets te maken en dat dan weggeeft, is toch puur geluk? Ik word al heel gelukkig van een pot zelfgemaakte jam of een armbandje van mijn dochters.

Ook bij do it yourself wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Natuurlijke materialen gebruiken en restmateriaal hergebruiken. Ik heb dit ook in mijn boek Smûk zo veel mogelijk gedaan. Ik wil geen huis vol rommel, maar ik kijk wel eerst wat ik nog heb liggen en waarin ik nieuw leven kan blazen.

Waar haal jij je do it yourself ideeën vandaan?

Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen op instagram en buitenlandse blogs. Grote inspiratiebronnen zijn de Scandinivische bloggers Trines Blend en Mor til Mernee. Op Instagram volg ik de Franse Zoé de las Cases. Deze vrouwen houden alle drie van mooie spullen en dat presenteren ze op zo’n nonchalante manier, dat zou ik ook wel willen. Andere inspiratiebronnen zijn onze vakanties in Denemarken en Fryslân. Volg goede ideeën kom ik weer thuis om meteen aan de slag te gaan.

Vooral op Pinterest heb jij veel volgers: bijna 100.000! Volg je zelf veel accounts op social media?

Poeh, dat is een goede vraag. Ik volg bijna 1400 mensen en bedrijven op Instagram. Niet allemaal even intensief, bij een paar neem ik dagelijks even een kijkje op hun profiel, zoals vriendinnen en familie en de bloggers die ik noemde. Op Facebook volg ik alleen mensen die persoonlijk ken.

Wat is de beste tip die je zelf ooit kreeg?

Die komt van mijn man Wopke, hij is mijn grootste raadgever. Hij zegt altijd dat ik contact moet houden met mijn volgers. Zij zijn degenen die zorgen dat ik al zes jaar blog en het leuk blijf vinden. Zijn tip: reageer altijd als je een mailtje, een reactie op een instagrampost of persoonlijk Facebookbericht krijgt, want iedereen is de moeite waard.

Is er nog iets wat je wilt delen met onze lezeressen die aan de slag gaan met zelfmakers?

Iedereen is creatief, je moet alleen niet te kritisch zijn op jezelf. Een rafelrandje kan juist net dat beetje extra geven.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!

Haken

Of je nu geïnteresseerd bent in het haken van je eigen muts, wilt leren weven op bordjes, geïnspireerd bent om pannenlappen te haken of het creëren van een unieke gehaakte plantenhanger, de wereld van haken en weven biedt eindeloze creatieve kansen. Ontdek de bevrediging van het maken van je eigen God’s eye of het snel haken van een stijlvolle haarband binnen een uur.

Zelf je eigen muts haken

Haken is een handige vaardigheid en een heerlijke hobby. Met alleen een haaknaald en een bolletje wol kun je zelf je eigen muts haken. Met eenvoudige steken zoals de vaste en de stokjessteek, creëer je in een mum van tijd een warme, stijlvolle hoofdbedekking.

Weven op bordjes

Weven op bordjes is een eenvoudige en bevredigende manier om thuis textiel te maken. Met een goedkoop papieren bordje als weefgetouw, kun je prachtige, kleurrijke patronen weven. Het is een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen en het resultaat kan op verschillende manieren worden gebruikt.

Pannenlappen haken

Pannenlappen haken is een leuk en praktisch project. Ze zijn snel te maken, handig in de keuken en kunnen een mooie toevoeging zijn aan het interieur. Of je nu een beginnende of ervaren haakster bent, een pannenlap is een ideaal project om je haakvaardigheden te oefenen.

Een plantenhanger haken

Planten voegen leven en kleur toe aan elk huis. Waarom niet je groene ruimte nog verder personaliseren door een unieke, gehaakte plantenhanger te maken? Het patroon is simpel en het eindresultaat is een stijlvol, zelfgemaakt item dat je kamer zal opfleuren.

Haken en weven

Haken en weven zijn beide prachtige handwerktechnieken. Terwijl haken vaak wordt gebruikt voor het maken van driedimensionale objecten zoals mutsen of amigurumi, wordt weven meestal gebruikt voor platte items zoals wandtapijten of stof. Beide technieken hebben oneindige mogelijkheden voor creativiteit en design.

God’s eye DIY

Een God’s eye, of “Ojo de Dios”, is een symbolisch weefwerk uit de Mexicaanse cultuur. Traditioneel gemaakt met garen en stokken, is het een perfect DIY-project dat kinderen en volwassenen samen kunnen doen. De patronen en kleuren kunnen zo simpel of complex zijn als je zelf wilt.

Binnen 1 uur haak ook jij een haarband

Heb je weinig tijd maar wil je toch iets leuks en nuttigs haken? Probeer dan eens een haarband. Met eenvoudige haaksteken en een mooi garen kun je binnen een uur je eigen, stijlvolle haarband maken. Een perfecte activiteit voor een regenachtige middag!