Fries geluk

Ik begreep meteen waarom Friezen de gelukkigste mensen van Nederland zijn toen onderzoek dat aantoonde. Hier zijn prachtige landschappen met veel verschillende uitzichten en water waar sport en ontspanning samenkomen. Friezen zijn niet stug, alleen wat terughoudend, maar als je hun harten eenmaal hebt gestolen, heb je een vriendschap voor het leven. Ze zijn oprecht, trots, rustig en gewoon. Ze vinden geluk in de kleine dingen en maken hun eigen geluk.

Geluk in het Friese leven

In de afgelopen periode heb ik de eer gehad om enkele Friezen te interviewen over hun Friese geluk. Het was interessant om te horen hoe ze het geluk in hun leven ervaren en wat voor hen belangrijk is om gelukkig te zijn. De Friezen die ik heb gesproken, benadrukten allemaal hoe dankbaar ze waren voor de prachtige landschappen waarin ze leven en de waterrijke omgeving die zoveel mogelijkheden biedt voor sport en ontspanning. Ze spraken ook over de oprechte en trouwe vriendschappen die ze hebben en hoe belangrijk het voor hen is om tijd te besteden met hun familie en vrienden. Het was duidelijk dat deze Friezen het geluk vinden in de kleine dingen van het leven en dat ze hun eigen geluk creëren door te genieten van wat ze hebben en dankbaar te zijn voor de mooie dingen om hen heen.

Onderstaande Friezen heb ik de afgelopen periode mogen interviewen over hun Fries Geluk.

Fries Geluk volgens… Germ van der Burg

Ik ben jaloers op zijn fantastische werkplek, hij kent de zuidwesthoek van Fryslân op zijn duimpje en weet álles van de natuur. Ik sprak met Germ van der Burg van natuurbeheervereniging It Fryske Gea over zijn Fries geluk. Wat lees je in dit blogWilde orchideeënDe Warkumer WaardBeuken van 300 jaar oudHet mooiste Friese…

Lees het hele bericht

Fries Geluk volgens… Nyncke Posthuma

Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma al gauw de fijne kneepjes van het vak. En toen haar heit enkele jaren geleden het wat rustiger aan wilde doen, kreeg Nyncke in één klap de leiding over de vier winkels van Bakkerij Posthuma….

Lees het hele bericht

Fries Geluk volgens… Cees Noteboom

Al op zijn veertiende leerde hij het molenaarsvak, in 1980 nam hij Mole ’t Lam in Woudsend over. Met deze korenmolen vermaalt Cees Noteboom dagelijks kilo’s graan tot bloem en meel. Ik ben benieuwd: wat is Fries geluk volgens iemand die dagelijks zo’n prachtig ambacht beoefent. Lees verder voor het interview met molenaar…

Lees het hele bericht

Fries Geluk volgens… Herre Zonderland

Toen de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, schaatste hij hem toch. Zijn vrouw vroeg hij ten huwelijk voor het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. En in de zomer mist hij geen wedstrijd van het skûtsjesilen. Friesland en Herre Zonderland zijn onlosmakelijk verbonden. Ik vroeg hem: wat is voor jou Fries geluk?…

Lees het hele bericht

Fries Geluk volgens… Nynke de Jong

Eén keer per maand vraag ik bekende en onbekende Friezen naar hun Friese Geluk. Want wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? De eerste blog is geschreven door Nynke de Jong, schrijfster, journaliste, presentatrice, fantastische columniste en een oprechte Fries die net zo dol is op oranjekoek als wij! Wat lees je…

Lees het hele bericht

Welke Fries moet ik zeker nog eens interviewen?

Heb jij een tip? Stuur me dan gerust een berichtje.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!