Do it yourself

Aan de slag met een herbarium? Zo maak je de plantenpers

Het maken van een plantenpers staat al een tijdje op mijn lijstje. Een plantenpers gebruik je om je bloemen en planten in kunt persen / drogen voor een herbarium. In dit blog leg ik je uit hoe je op een makkelijke manier een plantenpers kan maken. Verder deel ik ook nog wat handig tips voor je herbarium. Veel succes!

Herbarium

Eigenlijk wachtte ik met het maken van een herbarium tot het moment dat ik de klaprozen in de berm van IJlst naar Sneek zou zien groeien. Want de klaprozen wilde ik heel graag drogen. Maar helaas, de klaprozen heb ik dit jaar nog steeds niet in de berm bij IJlst gezien. Het wordt een herbarium zonder klaprozen.

(lees verder onder de foto’s)

Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl
Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl

Ik vroeg mijn schoonvader Wiebe of hij een plantenpers voor me wilde maken. Een fijn handzaam formaat.

Wat heb je nodig om een plantenpers te maken

  • 2 plankjes van ongeveer 18 x 18 cm
  • 4 bouten (20 mm)
  • 4 vleugelmoeren (8M)
  • 4 ringen
  • 2 vellen karton (van een doos) passend tussen de 4 bouten
  • keukenrol of kranten
Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl

We gaan aan de slag met het maken van de plantenpers

Behandel je planken door ze goed te schuren. Boor in elke hoek neen gat met grootte 20 mm op dezelfde hoekafstand. Neem bouten van 10 mm met een platte ronde onderkant en vleugelmoeren (maat 6 M) zodat je de pers gemakkelijk los kunt draaien. Knip 2 stukken dik karton (van een doos) welke passen tussen de pers. Nu kun je op zoek naar de bloemen en planten. Wanneer je op zoek gaat planten voor je herbarium moet je weten dat je niet zomaar alle planten mag plukken. Pluk nooit in een natuurgebied. Planten uit de berm of een weiland kunnen niet zo veel kwaad. Verzamel de hele plant (stengel, blad en bloem, behalve de wortel) en onthou of schrijf op waar (weiland, berm..) je de plant gevonden hebt.

Minimaal 15 verschillende planten

Een herbarium heeft minimaal 15 verschillende planten. Als je genoeg planten hebt gevonden moet je ze snel drogen, dan blijven de kleuren het mooist. Drogen kan tussen keukenrol maar ook tussen krantenpapier. Leg op de plantenpers eerst een passend stuk karton en daarop een aantal vellen keukenrol. Je gevonden planten leg je hier dan zo mooi mogelijk neer. Leg tussen de planten steeds een aantal vellen keukenrol / of kranten. Wanneer je al je planten tussen de pers hebt, kun je gaan platdrukken. Let op, maak de stapel niet te dik. Draai de pers goed vast, zo drogen de planten het snelst.

Tips voor je herbarium

Voorkom dat je papier tussen de planten gaat schimmelen. Vervang daarom de eerste dagen steeds het vochtige papier. Wanneer de planten helemaal droog zijn kun je ze inplakken. Bij Flow Magazine van juni zat een prachtig boekje ‘herbarium’, hier kunt je de gedroogde plantjes in bewaren en opschrijven waar en wanneer je het plantje hebt gevonden.

Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl

Mocht je je afvragen waarom er een driehoekje op de zijkant van de pers staat. Dit is handig zodat je de plankjes weer goed op elkaar passen. Neem een mooi schriftje om je gedroogde bloemen in te plakken. Schrijf erbij waar en wanneer je ze vond en welke bloemen het zijn. Dat is ook nog eens leuk voor later.

Veel plezier met het maken van jouw plantenpers voor je herbarium.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Hieronder vind je een paar van mijn andere zelfmakers

1 Comment

Leave a Reply