Hoe maak je een herbarium / plantenpers?

Ik realiseer me dat dit weer een blog is met bloemen en planten in de hoofdrol. Volgens mij begin ik een nieuwe hobby te ontwikkelen. Het maken van een plantenpers staat al een tijdje op mijn lijstje. Een plantenpers gebruik je om je bloemen en planten in kunt persen / drogen voor een herbarium.

Klaprozen

Eigenlijk wachtte ik met het maken van een herbarium tot het moment dat ik de klaprozen in de berm van IJlst naar Sneek zou zien groeien. Want de klaprozen wilde ik heel graag drogen. Maar helaas, de klaprozen heb ik dit jaar nog steeds niet in de berm bij IJlst gezien. Het wordt een herbarium zonder klaprozen.

Hieronder leg ik uit wat je nodig hebt om en plantenpers voor je herbarium te maken en lees je stap voor stap hoe je deze kan maken. Succes!

Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl
Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nlIk vroeg mijn schoonvader Wiebe of hij een plantenpers voor me wilde maken. Een fijn handzaam formaat.

Wat heb je nodig om een herbarium / plantenpers te maken:

  • 2 plankjes van ongeveer 18 x 18 cm
  • 4 bouten (20 mm)
  • 4 vleugelmoeren (8M)
  • 4 ringen
  • 2 vellen karton (van een doos) passend tussen de 4 bouten
  • keukenrol of kranten

Behandel je planken door ze goed te schuren. Boor in elke hoek neen gat met grootte 20 mm op dezelfde hoekafstand. Neem bouten van 10 mm met een platte ronde onderkant en vleugelmoeren (maat 6 M) zodat je de pers gemakkelijk los kunt draaien. Knip 2 stukken dik karton (van een doos) welke passen tussen de pers. Nu kun je op zoek naar de bloemen en planten. Wanneer je op zoek gaat planten voor je herbarium moet je weten dat je niet zomaar alle planten mag plukken. Pluk nooit in een natuurgebied. Planten uit de berm of een weiland kunnen niet zo veel kwaad. Verzamel de hele plant (stengel, blad en bloem, behalve de wortel) en onthou of schrijf op waar (weiland, berm..) je de plant gevonden hebt. Een herbarium heeft minimaal 15 verschillende planten. Als je genoeg planten hebt gevonden moet je ze snel drogen, dan blijven de kleuren het mooist. Drogen kan tussen keukenrol maar ook tussen krantenpapier.
Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nlLeg op de plantenpers eerst een passend stuk karton en daarop een aantal vellen keukenrol. Leg hierop je gevonden planten zo mooi mogelijk neer. Leg tussen de planten steeds een aantal vellen keukenrol / of kranten. Wanneer je al je planten tussen de pers hebt, kun je gaan platdrukken. Let op, maak de stapel niet te dik. Draai de pers goed vast, zo drogen de planten het snelst.

Voorkom dat je papier tussen de planten gaat schimmelen. Vervang daarom de eerste dagen steeds het vochtige papier. Wanneer de planten helemaal droog zijn kun je ze inplakken. Bij Flow Magazine van juni zat een prachtig boekje ‘herbarium’, hier kunt je de gedroogde plantjes in bewaren en opschrijven waar en wanneer je het plantje hebt gevonden.

Mocht je je afvragen waarom er een driehoekje op de zijkant van de pers staat. Dit is handig zodat je de plankjes weer goed op elkaar passen. 

Lees hier hoe je een plantenpers voor je herbarium kunt maken | www.wimke.nl
Neem een mooi schriftje om je gedroogde bloemen in te plakken. Schrijf erbij waar en wanneer je ze vond en welke bloemen het zijn. Dat is ook nog eens leuk voor later.

Veel plezier met het maken van jouw plantenpers voor je herbarium.

Hieronder vind je een paar van mijn andere zelfmakers

Met 60 verrassende en eenvoudige zelfmakers geeft Smûk je volop inspiratie voor elk seizoen.

Zelf buitenkaarsen maken van oude augurkenpotten. Limonade maken van zelfgeplukte vlierbloesem. Je zelfgemaakte wandkleed ophangen of zelfgeraapte tamme kastanjes poffen. Ideeën genoeg om je eigen geluk te creëren! Nu tijdelijk geen € 24,99 maar € 20,- (incl. verzendkosten)

Bestel je Smûk bij mij dan schrijf ik er een persoonlijk kaartje bij, voor je zelf of als je het boek cadeau wilt geven. Dat maakt het boek nog even wat persoonlijker!

Andere blogs...

Geen reacties

Laat een reactie achter