Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten, ze werken ontgiftend en verhoogt je uithoudigingsvermogen bij het sporten. Hoe fijn is dat! Hier staan dus wat vaker bietjes op het menu.
Wat lees je in dit blog
Ik maakte in samenwerking met Brabantia drie verschillende recepten met rode biet: broodje hamburger, rode bietenhumus en een plaattaart van rode bieten en blauwschimmelkaas.
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Wat heb je nodig voor de plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
- 3 rode bieten
- een rol bladerdeeg
- 50 gram blauwschimmelkaas (bijv Danish Blue)
- handje walnoten (ongebrand)
- 1 rode ui
- 75 gram crème fraiche
- balsamicostroop
- peper en zout
- scheutje melk
Hoe maak je de plaattaart
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bestrijk het deeg met een beetje melk.
Meng de creme fraise met zwarte peper en een snuf zout. Bestrijk het deeg met het mengsel. Snij de rode biet in dunne plakje (0,5 cm) en leg ze op het deeg. Snij ook de rode ui in dunne ringen verdeel deze over de rode biet. Als laatste hak je de walnoten grof en strooi deze ook over de plaattaart.
Zet de plaattaart ongeveer 20 minuten in de oven.
Als finishing touch: knip je wat verse basilicum over de taart en druppel wat balsamicostroop over de taart. Een heerlijke combinatie met de blauwschimmel.
Mocht je geen fan zijn van blauwschimmelkaas, je kunt deze vervangen door feta of geitenkaas. Lekker met een beetje honing on top! Serveer bij de borrel od met een frisse salade als voedzame maaltijd.
Eet smakelijk!
Wil je ook een bietenburger maken of de bieten humus? Ga hier naar de site van Brabantia.
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Nog meer lekkere recepten
Kwarkbrood met rozijnen
Je knippert met je ogen en het is al bijna Pasen! Ik ben dol op Pasen, maar nog meer op eieren en lekkere broodjes. Uitgebreid brunchen met familie…
Recept bokkenpootjestaart
Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…
Blondies met kokos, witte chocolade en frambozen
O, o, o wat zijn de dagen tussen Kerst en oud & nieuw gezellig! Volgepropt met leuke uitjes, nog teveel lekkers in de kasten en uitslapen. Volgende week…
Recept aubergine dip (baba ganoush)
Het duurde even dat ik ze lekker vond. Ik weet nog precies waar dat omslagpunt lag. Tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort kwam ik erachter hoe…
Make & Take – een lunch van restjes
Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches voor onderweg
Bloemkoolroosjes in zuur
Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…
Zomerse cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
Flower Focaccia recept
Het zit erop, onze stormachtige voorjaarsvakantie. We begonnen met een paar dagen Terschelling. We kunnen altijd zo genieten van dit mooie eiland, maar nu was het weer zo…
Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s…
Recept kersttulband met sinaasappel en cranberries
Zoek eens op Pinterest op kerstrecepten. Je komt de meest feestelijke recepten en ideeën tegen. Op mijn food-board zie ik dat ik dan ook wel heel vaak foto’s…
Recept pompoen pannenkoeken
Mijn favoriete seizoen de herfst is weer volop aan de gang en daar mogen pompoenen niet bij ontbreken. Ik maak met pompoenen curry, de lekkerste soepen of door…
No Comments