Basissteken voor het haken

Er staan een aantal gehaakte zelfmakers in mijn boek Smûk. Het is leuk om te haken, maar voordat je kunt beginnen met het maken van complexere projecten, is het belangrijk om enkele basissteken onder de knie te krijgen. Hieronder de basisuitleg van de zes haaksteken die ik vaak gebruik. Ik zal ze hier zo eenvoudig mogelijk voor je uitleggen.

Basissteken haken

1. Opzetlus

Leg het uiteinde van de draad over de draad (kort over lang). Haal met de haaknaald de draad door de lus. Dit is een opzetlus of schuifknoop.

2. Losse

Een basissteek waarmee elk patroon begint. Sla de draad die van je bol wol komt over de haaknaald en haal de draad door de lus. Dit is 1 losse.

3. Halve vaste

Steek de naald door een steek, sla de draad om de haaknaald en haal door 2 lussen. Dit is 1 halve vaste.

4. Vaste

Steek de naald door een steek, sla de draad om de haaknaald. Haal de draad door de eerste steek, je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. Sla de draad om je haaknaald en haal door 2 lussen. Dit is 1 vaste.

5. Half stokje

Sla de draad om je haaknaald en steek de haaknaald door een steek. Haal de draad door de steek. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad nog eens om de haaknaald. Haal de draad door alle lussen. Dit is een half stokje.

6. Stokje

Sla de draad om je haaknaald en steek de haaknaald door een steek. Haal de draad door de steek. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad nog eens om de haaknaald. Haal de draad door 2 lussen en herhaal dit nog een keer. Dit is 1 stokje.

Haken is een leuke en ontspannende hobby die door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus kan worden genoten. Er zijn verschillende redenen waarom haken zo’n leuke hobby is:

Waarom haken zo’n leuke hobby is

Haken is ontspannend

Het herhalende gebaar van haken kan erg ontspannend zijn en kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van innerlijke rust te creëren. Het is een fantastische manier om weg te komen van de dagelijkse stress en te ontspannen.

Haken is meditatief

Net als bij andere meditatieve bezigheden, zoals bijvoorbeeld yoga of boeddhisme, kan haken je helpen om helemaal in het moment te zijn en je aandacht op één taak te richten. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening en tevredenheid.

Haken is creatief

Met haken kun je oneindig veel verschillende projecten maken, van sjaals en mutsen tot dekens en kussens. Je kunt ook experimenteren met verschillende kleuren en patronen om unieke en opvallende stukken te maken.

Haken is gemakkelijk te leren

Hoewel het sommige mensen wat moeite kost om de basissteken onder de knie te krijgen, is haken eigenlijk een gemakkelijke hobby om te leren. Er zijn veel bronnen beschikbaar, zoals boeken, video’s en lokale haakgroepen, die je kunnen helpen om de juiste technieken te leren.

Haken is sociaal

Haken is ook een sociale hobby. Je kunt je haakprojecten delen met vrienden en familie, of je kunt deelnemen aan haakgroepen om andere haakliefhebbers te ontmoeten. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en een gevoel van verbondenheid.

Al met al is haken een leuke en ontspannende hobby die door mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus kan worden genoten. Als je op zoek bent naar een nieuwe hobby of gewoon iets wilt doen om te ontspannen, is haken zeker iets om te overwegen.

Hoe is haken ontstaan

Haken is een techniek die al duizenden jaren bestaat en die is ontstaan in verschillende delen van de wereld. Het is moeilijk om precies te zeggen wanneer en waar haken precies is ontstaan, omdat het een techniek is die al heel lang gebruikt wordt en die zich over verschillende culturen heeft verspreid.

Er zijn aanwijzingen dat haken al sinds de oudheid bestond in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. In deze gebieden werd haken gebruikt om allerlei voorwerpen te maken, zoals manden, tapijten en kleding. Haken werd ook gebruikt in Europa, en er zijn vondsten gedaan van gebreide en gehaakte voorwerpen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Tot op de dag van vandaag is haken nog steeds een populaire techniek die over de hele wereld wordt gebruikt om allerlei voorwerpen te maken. Of je nu een beginner bent of al jaren haakt, haken is een leuke en ontspannende activiteit die voor iedereen toegankelijk is. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe hobby of gewoon even wilt ontspannen, dan is haken wellicht iets voor jou!

Haak inspiratie

Zelf scrunchies haken

Heb je zin om zelf scrunchies te haken? Dit is een leuke en gemakkelijke manier om jezelf of iemand anders blij te maken met een unieke accessoire. Scrunchies zijn helemaal hot en het is leuk om er een te haken die perfect bij je eigen stijl past. Ga direct aan de slag en haak binnenkort je eigen scrunchie!

Binnen 1 uur haak ook jij een haarband

Wil je snel een leuke haarband haken? Geen probleem! In ongeveer 1 uur kun je al een mooie haarband haken die je zelf kunt dragen of cadeau kunt doen aan iemand anders. Ga direct aan de slag en laat je creativiteit de vrije loop!

Campingslinger haken

Ben je van plan om binnenkort op kampeervakantie te gaan? Waarom maak je dan niet zelf een leuke campingslinger? Dit is een leuke manier om je eigen stekkie op de camping op te leuken en om wat sfeer te creëren. Haak een leuke campingslinger en maak er een gezellige vakantie van!

Pannenlappen haken

Wil je graag je eigen pannenlappen haken? Dit is een leuke en praktische manier om je keuken op te leuken met iets unieks. Haak je eigen pannenlappen en geef ze een persoonlijk tintje.

Een plantenhanger haken

Wil je graag een leuke plantenhanger haken om je huis op te leuken? Dit is een leuke manier om wat kleur en sfeer in je huis te brengen en om wat groen te brengen in huis. Haak een leuke plantenhanger en voeg wat kleur en leven toe aan je interieur.

Zelf je eigen muts haken

Wil je graag een leuke muts haken om te dragen in de koude wintermaanden? Dit is een leuke manier om een persoonlijke touch aan je winteroutfit toe te voegen. Haak je eigen muts en houd je hoofd lekker warm tijdens de koude dagen.

Ik hoop dat deze suggesties je geïnspireerd hebben om aan een leuk haakproject te beginnen. Misschien heb je nu al een idee voor een nieuw project in gedachten, of misschien heb je zin om een van de projecten die ik heb voorgesteld aan te pakken. Wat je ook kiest, ik wens je veel plezier en creativiteit bij het haken! Succes!

Wat zijn leuke haakprojecten om te maken?

Er zijn talloze leuke haakprojecten die je kunt maken, afhankelijk van je niveau en interesses. Hieronder staan nog een aantal suggesties voor haakprojecten die leuk zijn om te maken:

  1. Een haakplaid: Dit is een leuk project voor beginners en gevorderden. Je kunt kiezen voor een patroon met een enkel kleur of een patroon met verschillende kleuren. Een haakplaid kan een mooie aanvulling zijn op je woonkamer of slaapkamer.
  2. Een haaktas: Als je graag tassen maakt, is een haaktas misschien wel iets voor jou. Je kunt kiezen voor een simpel patroon met een enkele kleur of voor een patroon met verschillende kleuren. Dit is een leuk project voor gevorderden.
  3. Een haakpet: Een haakpet is een leuk project voor beginners en gevorderden. Je kunt kiezen voor een simpel patroon met een enkele kleur of voor een patroon met verschillende kleuren. Een haakpet is een leuke manier om je outfit een persoonlijke touch te geven.
  4. Een haakdeken: Als je graag grote haakprojecten maakt, is een haakdeken misschien wel iets voor jou. Je kunt kiezen voor een simpel patroon met een enkele kleur of voor een patroon met verschillende kleuren. Een haakdeken is een mooie aanvulling op je slaapkamer of woonkamer.
  5. Een haakkussen: Een haakkussen is een leuk project voor beginners en gevorderden. Je kunt kiezen voor een simpel patroon met een enkele kleur of voor een patroon met verschillende kleuren. Een haakkussen is een leuke manier om je huis op te leuken.
  6. Een haakpop: Als je graag speelgoed maakt, is een haakpop misschien wel iets voor jou. Je kunt kiezen voor een simpel patroon met een enkele kleur of voor een patroon met verschillende kleuren. Een haakpop is een leuk project voor gevorderden.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!