Bloemen en planten

Creëer zelf een tuin met mediterraans tintje

Onze tuin is misschien wel het pronkstuk van het huis. Aan de voorkant van het huis zie je niet dat er achter het huis nog zoveel ruimte zit. Toen we hier kwamen wonen was de tuin vol, heel vol. Er stonden nog twee dakplatanen en verschillende perken omheind met buxushaagjes. In de perkjes groeide van alles moois zoals citroenmelisse, vingerhoedsplanten, … maar op een gegeven moment overheerste het zevenblad. Ken je zevenblad? Het is een niet uit te roeien onkruid en ik heb mij laten vertellen dat verhuizen de enige manier is om er vanaf te komen. We maakten een eenvoudig en bijna onderhoudsvrij plan voor de tuin, gras!

Als je op zoek bent naar inspiratie voor jouw eigen tuinontwerp, dan is deze blog iets voor jou! Hier beschrijf ik mijn eigen ervaring met het ontwerpen en onderhouden van onze tuin. Van een overwoekerde tuin vol onkruid tot aan een bijna onderhoudsvrij gazon met toegevoegde planten en bloemen. Ik vertel je over onze veranda, ons siergras, bamboe en mediterrane planten. Kortom, een tuin die nu het pronkstuk is van ons huis. Lees snel verder en laat je inspireren door mijn tuinavontuur!

De veranda

Gras is zoveel praktischer. En de twee platanen hebben we verkocht. Ineens was de donkere tuin een zee van ruimte en licht. De veranda is een project van de laatste jaren. Het is Wopke zijn ontwerp. Samen met zijn vader bedacht hij een overkapping en hebben deze in 2015 geplaatst. Bijna twee jaar geleden hebben we de veranda zwart geverfd en er een houtkacheltje in geplaatst. Nog was Wopke niet helemaal tevreden. De veranda moest nog behaaglijk worden. Hij werd aan de voorkant en zijkant dichtgemaakt en kreeg twee raampjes waardoor we nu vaker buiten kunnen blijven zitten.

Geraniums uit Denemarken

In de twee borders in de tuin hebben we siergras en bamboe. Ik hou van het wuiven van gras en het geluid wat daarbij hoort. Aan de voorkant van ons huis hebben we lampenpoetsergras geplaatst. Nu is het wat meer een eenheid. Maar toch mistte er iets. Onze tuin is saai zonder bloemen en planten. In Denemarken zag ik vaak geraniums in potten staan, zowel binnen en buiten. Prachtig! Bij thuiskomst heb ik eerst een beetje Denemarken in huis gehaald en ook een paar exemplaren voor buiten. Om het vakantiegevoel vast te houden. En om nog meer vakantie gevoel te creëren heb ik wat mediteraanse planten toegevoegd.

Een zonnige sfeer in de tuin

Ik werd in het tuincentrum op slag verlieft op het kleine sinaasappelboompje, waar je trouwens de vruchten niet van kunt eten 😉 en haalde twee olijfstruikjes en een olijfboompje. De giga Eucalyptus verplaatste ik van binnen weer naar buiten en kreeg een nieuwe grotere pot. Eentje die overtollig water afvoert waardoor de wortels niet gaan schimmelen en ook nog eens gemaakt is van 100% gerecycled kunststof. Omdat de potten wel heel wit zijn, plaatste ik de pot nog eens in een rieten mand. Dat past ook weer beter bij het zonnige sfeertje in de tuin. Voor de eucalyptus, olijfboompje, olijfstruikje en het sinaasappelplantje heb ik tuinaarde gehaald, speciaal voor mediteraanse planten.

Deze grond is meer een kleigrond waar planten beter in vertoeven. Onderin de pot deed ik wat extra stenen voor een nog betere afwatering. Nog een beetje water geven en nu is het wachten op een warme zomer, want deze planten doen het prima in de volle zon. Omdat de eucalyptus struikjes niet tegen nachtvorst kunnen, verplaats ik ze vanaf oktober naar binnen. Ik deed het grijze plantje in een grijze pot van mijn lievelingsmerk Hay. Deze kan zowel binnen als buiten worden geplaatst en ziet er ook nog eens supermooi uit.

Wat zijn jouw favoriete planten in de tuin?

Hou jij van bloemen of juist van winterharde planten? Of misschien heb je nog tips? Laat ze achter in de comments onderaan deze blog!

(lees verder onder de foto’s)

fonQ

Deze blog maakte ik in samenwerking met fonQ. Ik werk alleen samen met merken en bedrijven die goed bij mij en mijn blog passen.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

5 Comments

 • Reply
  Marja
  29 mei 2019 at 22:27

  Wat een mooie tuin! In onze tuin staan herfstanemonen, ijzerhard, vrouwenmantel en veel vingerhoedskruid!

  • Reply
   Wimke
   30 mei 2019 at 09:19

   Ooooh prachtig Marja! Zulke mooie bloeiers mis ik hier wel een beetje. Maar een tuin is altijd in verandering toch ;).

   Fijne dag!
   Wimke

 • Reply
  Yvonne Glas
  30 mei 2019 at 10:24

  Prachtige tuin Wimke , ik heb vaste planten in de tuin ( anemonen , verbena , Lupines , vingerhoedskruid , nagelkruid enz ) en veel potten met van alles en nog wat , hanggeraniums zijn toch wel favoriet in potten , voor 3 euro/3 geranium en tot Oktober bloeit er een giga wolk van bloemen en de Lobelia is ook een wolk in de pot !

 • Reply
  Alet
  30 mei 2019 at 21:44

  Wat een fijne en gezellige tuin hebben jullie. De planten en boompjes in de potten maken het helemaal af. Dat wordt genieten deze zomer. X

 • Reply
  Gwennie
  10 juni 2019 at 11:26

  Dat ziet er echt heel mooi uit! Mijn lievelingsbloemen in de tuin zijn vaak de geurende. Rozen, lavendel, jasmijn… Heerlijk! Voor mij mag een tuin altijd wel een beetje rommelig zijn. Ik bedoel natuurlijk niet een puinhoop, maar niet zo strak allemaal… Hmmm, vraag me af of ik dit wel helemaal helder uitleg nu! Maar goed, een tuin is een verlengde van je thuis, dus het moet vooral comfortabel aanvoelen!

Leave a Reply