Toen ik even op mezelf woonde kocht ik zakken pasta van 35 cent. Zo goedkoop mogelijk, want als student gaf ik mijn geld liever uit aan andere dingen. De pasta at ik met uitgebakken spekjes, spinazie en een bakje kruidenroomkaas erdoor, heerlijke combi. Een paar jaar later toen ik ging samenwonen kocht ik de duurdere variant en pakten af en toe verse zak pasta uit het koelvak. En nu moet ik heel eerlijk bekennen, je proeft wel verschil.
Verse pasta is erg lekker
Inmiddels spreek ik uit ervaring, want we maken het nu zelf. Een beetje pesto en parmezaanse kaas toevoegen en meer heeft de pasta niet nodig.
(lees verder onder de foto’s)
Pasta maken kan je makkelijk zelf
Zelf je eigen Pasta maken is leuk en echt niet moeilijk. Je moet er even wat tijd in steken maar dan is de smaak er ook naar. Ik gebruikte fijne bloem en gewone eieren. Maar ik weet zeker als je speciale pastabloem (durum tarwe, te koop via de speciaalzaak) gaat gebruiken en blije eieren je dit zeker ook gaat proeven. Voor de volgende keer gaan we dit proberen, voor nu is gewone fijne bloem ook prima. Ik ga het je stap voor stap uitleggen hoe je zelf tagliatelle of spaghetti maakt.
Wat heb je nodig om pasta te maken
- pastamachine
- 175 gram fijne bloem
- 4 eieren (3 eidooiers en 1 heel ei)
- eetlepel olijfolie extra vierge
- snuf zout
We gaan aan de slag
Je kunt het deeg zelf maken maken met de hand, maar als je een keukenmachine hebt, is dit ook prima. Doe de bloem samen met de drie eidooiers, het ei, de olie en het zout in de keukenmachine en laat hem draaien tot het een mooie bol wordt. Daarna ga je nog vijf minuten flink kneden. Wanneer je het deeg met de handen maakt leg je een bult bloem op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden van het bultje bloem en doe hierin het ei en de drie eidooiers. Meng steeds meer bloem met de eieren en wanneer alles gemengd is kneed je de bol deeg nog ongeveer vijf minuten flink door. Doe de bol deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een half uur rusten op kamertemperatuur.
Lees ook: Gevuld Turks brood van restjes groente
Pasta maken stap voor stap
Ik bestelde bij fonQ een pastamachine van Marcato. Deze zet je heel eenvoudig vast op je werkblad of keukentafel en het pasta maken kan beginnen. Bente knoopte een schort voor en ging aan de slag.
- Stap 1. Rol de bol deeg iets uit. Zet de pastamachine op de breedste stand (stand nul) en draai het deeg rustig door de machine. Herhaal dit twee of drie keer, vouw de lap pasta in drieën en haal nogmaals drie keer door de machine zodat er een lange lap ontstaat.
- Stap 2. Zet de machine op een smallere stand (stand drie) en haal weer het deeg een paar keer door de machine. Je hebt nu een lange lap deeg. Snij de lap ik even grote stukken van ongeveer 20 cm lang.
- Stap 3. Haal nu de 20 cm lange lappen door de breedste pastasnijder om tagliatelle te maken. Wil je spaghetti maken, haal de pasta dan door de smalste stand.
- Stap 4. Het is fijn om een droogrekje te hebben waar je de pasta meteen aan op kunt hangen te drogen. Heb je veel pasta gemaakt en hangt de pasta tegen elkaar, gebruik dan een beetje bloem om plakken te voorkomen.
Kook de verse pasta in ongeveer twee minuten in ruim water met snuf zout gaar. Je kunt de pasta even laten drogen op een rekje als je de pasta later op de dag gepland hebt. Ga je de pasta over een paar dagen eten? Droog dan de pasta in kleine nestjes op een theedoek. De pasta kun je ongeveer een maand in de koelkast bewaren.
Zie je, zelf pasta maken is niet moeilijk. Eet smakelijk!
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Lees hier ook mijn andere blogs
MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
fonQ
Deze blog maakte ik in samenwerking met fonQ. Ik werk alleen samen met merken en bedrijven die goed bij mij en mijn blog passen.
2 Comments
Henrieke
10 januari 2017 at 07:30Zelfgemaakte pasta is zo lekker! Probeer ook eens lasagnebladen te vervangen door zelfgemaakte, dit is ook een groot verschil en een stuk sneller dan spaghetti of tagliatelle 🙂
Ayla
10 januari 2017 at 11:54Oh! Dit ziet er inderdaad een stuk gemakkelijker uit dan ik had verwacht. Al moet ik zeggen: applaus voor het geduld van Bente, want dat ophangen ziet eruit als een monnikenwerkje! Ik kan niet tegen pasta en eet het daarom nooit, maar ik vind het wel heel erg lekker dus wil graag nog een keer zelfgemaakte pasta proberen om te zien of ik daar ook ziek van wordt. Het ziet er in ieder geval heel erg lekker uit!