Recepten

Gevuld Turks brood van restjes groente

Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ’s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte mijn vader in de garage nog wat patat. We sloten deze zondagsmaal af met een saromapudding. Net als mijn moeder vind ik het heerlijk om op zondag soep te maken. Ik maak vaak tomatensoep van restjes groente die ik in de koelkast vind. Nu was het tijd om een heerlijke groentetaart te maken.

Perfecte oplossing tegen voedselverspilling

Dit keer heb ik de restjes groente gebruikt voor een groentetaart. Perfect om restjes op te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Net als de soep is deze groentetaart ook heel makkelijk om te maken. In dit blog ga ik je vertellen hoe. Maar vertel ik je ook hoe je restjes groente weer opnieuw kan laten groeien.

(lees verder onder de foto’s)

Wat heb je nodig om de groentetaart te maken:

  • 1 turks brood
  • restjes groente. Ik gebuikte een halve bloemkool, klei stronkje broccoli, 1 prei, 2 rode ui, 2 tenen knoflook. Maar ik weet zeker dat boontjes, pastinaak, zoete aardappel, courgette, aubergine, pompoen, champignons ook perfect zullen zijn in een groentetaart. De groente moet niet te nat zijn.
  • 3 eieren
  • kaas: ik gebruikte ongeveer 150 gram feta, maar je kunt ook prima een blauwschimmelkaas, parmezaanse kaas, mozzarella of geraspte kaas gebruiken
  • pijnboompitten
  • peterselie

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden

Kook de bloemkool en broccoli kort (ongeveer 2 minuten) dan zijn ze wat zachter in de taart. Giet ze af en laat het goed uitlekken. Snij de ui en prei in halve ringen en pers 2 tenen knoflook. Doe olijfolie in de pan en bak de rode ui , prei en knoflook ongeveer 3 minuten. Doe de bloemkool en broccoli erbij en bak de groente op middelhoogvuur ongeveer 5 minuten. Klopt 3 eieren en doe er wat zout, peper en kaas door. Zet de groente op laag vuur en giet het eimengsel erbij en roer goed door. Zo wordt de groentetaart niet zo nat.

Turks brood

Neem het Turkse brood en snij de bovenkant er af. Je kunt de brooddeksel straks weer gebruiken om op de taart te leggen. Wij maakten er croutons van. Hol het brood verder uit en stort het groentemengsel in het brood. Strooi er rijkelijk kaas overheen en een flinke hand pijnboompitten en zet de taart in het midden van de oven. Bak de taart in ongeveer 20 minuten bruin. Serveer met een salade of kom soep 😉

Een gevuld Turksbrood met restjes groente.

Groente opnieuw laten groeien

Maar wacht er is meer! Niet alleen de restjes groente werden gebruikt in de taart, ook de stronkjes van de prei kregen een tweede leven. De onderkant van de prei zette ik in de Hergroeikit van Brabantia. Deze kit laat restjes groente of kruiden opnieuw groeien.

Hergroeikit van Brabantia

De onderkant van de prei staat voortdurend in het water dankzij de drijvende ringen en heeft de groente altijd de juiste hoeveelheid water. Zet de kit op een zonnige plek en nu is het afwachten. Je moet af en toe wel even het water verversen. Je kunt dit ook doen met het laatste stronkje van lente-ui, bleekselderij, radijs, venkel, sla en uien. Maar ook de resten van kool, rode bieten, loof van de wortels, knoflooktenen en een avocadopit kan prima in de kit.

(lees verder onder de foto’s)

Iedereen kan knutselen, bakken en handwerken.
Je vindt het in Smûk!

In Smûk laat ik met 60 zelfmakers en recepten zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

60 zelfmakers & recepten. Inspiratie voor elk seizoen!

Brabantia

Deze blogpost maakte ik samen met Brabantia. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij en mijn blog passen.

No Comments

    Leave a Reply