Bloemen en planten

Maak zelf een weefraam. Ik leg je in een paar stappen uit hoe.

We gaan aan de slag om een weefraam te maken! Weven is een heel fijn rustgevend werkje. Het klinkt misschien een beetje suf en moeilijk. Ik ga je laten zien dat je met weven de mooiste wandhangers kunt maken en dat niet alleen met wol hoeft. Je moet het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken en gewoon beginnen. Weven bestaat al eeuwen, en het is nog steeds een populaire manier om textiel te maken. Het is een vrij eenvoudig proces, maar er zijn veel verschillende manieren waarop je je eigen weeframen kunt maken en aan de slag kunt gaan met je weefwerk. Ik ga je laten zien hoe ik mijn weefraam heb gemaakt, zodat je kunt zien hoe makkelijk het is!

(lees verder onder de foto’s)

weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Wat heb je nodig voor een weefraam

 • (eigen gemaakt) weefraam
 • katoengaren
 • wol (dik en dun)
 • lint
 • takjes of lange grassoorten
 • schaar
weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Zo maak je een weefraam met groen

Als eerst ga je je weefraam opspannen. Dit doe je met een katoengaren en heten kettingdraden. Maak een lusje en zet die vast aan de derde spijker linksonder. Haal hem voorbij de eerste spijker en trek de draad naar boven en haal de draad naar beneden via de tweede spijker. Zo komen de draden recht boven elkaar. Houd de draden mooi strak, dat weeft een stuk gemakkelijker.

Weven

Als je weefraam is opgespannen ga je op zoek naar wol, lint en groen om mee te weven. Ik vind het mooi om te beginnen met kwastjes (turkse knopen), de kwasten verbergen straks je knoopjes en geven je wandkleedje wat lengte. Je kunt zelf bepalen hoe lang je de kwasten maakt. Als eerst heb je veel draden van dezelfde lengte nodig. Wikkel de draad een aantal keer om een prentenboek, broodplank of fotolijst. Knip beide kanten los en je hebt veel draden van dezelfde lengte. Neem ongeveer 4 draden wikkel de draden buitenom naar binnen om 2 kettingdraden van je weefraam (zie foto). Trek de 4 draden strak en pak de volgende 4 draden. Zo werk je alle kettingdraden bij langs. Dit was het moeilijkste gedeelte. Nu kun je beginnen met weven. Weven is niks anders dan het heen en weer halen van je touw, lint of takjes.

Je weefraam is bijna klaar

Wanneer je weefraam bijna vol is pak je een stevig takje, die ook wat langer is, waar je als laatst mee door je het werk weeft. Knip de kettingdraden los en leg er meteen een dubbele knoop in. Knip de onderkant van de kettingdraden ook los en leg daar ook steeds een knoopje in. Neem een mooi lint of touw en bindt deze aan de uiteinden van je takje en hang je werk op!

(lees verder onder de foto’s)

weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

Nog meer inspiratie met Bloemen & Planten

Groene Vingers?! Niet nodig! Schik je eigen veld boeket, stek je Pilea zelf en Chrysanten saai? Tips om het nog leuker te maken met bloemen en planten in huis.

Hier vind je nog meer inspiratie

1 Comment

 • Reply
  Alet
  22 april 2019 at 14:01

  De grassen en taakjes maakt het extra bijzonder. Mooi !

Leave a Reply