Bloemen en planten

Maak zelf een weefraam. Ik leg je in een paar stappen uit hoe.

We gaan aan de slag om een weefraam te maken! Weven is een heel fijn rustgevend werkje. Het klinkt misschien een beetje suf en moeilijk. Ik ga je laten zien dat je met weven de mooiste wandhangers kunt maken en dat niet alleen met wol hoeft. Je moet het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken en gewoon beginnen.

(lees verder onder de foto’s)

weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Wat heb je nodig voor een weefraam:

 • (eigen gemaakt) weefraam
 • katoengaren
 • wol (dik en dun)
 • lint
 • takjes of lange grassoorten
 • schaar
weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Zo maak je een weefraam met groen

Als eerst ga je je weefraam opspannen. Dit doe je met een katoengaren en heten kettingdraden. Maak een lusje en zet die vast aan de derde spijker linksonder. Haal hem voorbij de eerste spijker en trek de draad naar boven en haal de draad naar beneden via de tweede spijker. Zo komen de draden recht boven elkaar. Houd de draden mooi strak, dat weeft een stuk gemakkelijker.

Weven

Als je weefraam is opgespannen ga je op zoek naar wol, lint en groen om mee te weven. Ik vind het mooi om te beginnen met kwastjes (turkse knopen), de kwasten verbergen straks je knoopjes en geven je wandkleedje wat lengte. Je kunt zelf bepalen hoe lang je de kwasten maakt. Als eerst heb je veel draden van dezelfde lengte nodig. Wikkel de draad een aantal keer om een prentenboek, broodplank of fotolijst. Knip beide kanten los en je hebt veel draden van dezelfde lengte. Neem ongeveer 4 draden wikkel de draden buitenom naar binnen om 2 kettingdraden van je weefraam (zie foto). Trek de 4 draden strak en pak de volgende 4 draden. Zo werk je alle kettingdraden bij langs. Dit was het moeilijkste gedeelte. Nu kun je beginnen met weven. Weven is niks anders dan het heen en weer halen van je touw, lint of takjes.

Je weefraam is bijna klaar

Wanneer je weefraam bijna vol is pak je een stevig takje, die ook wat langer is, waar je als laatst mee door je het werk weeft. Knip de kettingdraden los en leg er meteen een dubbele knoop in. Knip de onderkant van de kettingdraden ook los en leg daar ook steeds een knoopje in. Neem een mooi lint of touw en bindt deze aan de uiteinden van je takje en hang je werk op!

(lees verder onder de foto’s)

weefraam maken met groen (c) Wimke.nl

Deze zelfmaker komt uit mijn boek Smûk

IN MIJN BOEK SMÛK LAAT IK ZIEN DAT IEDEREEN KAN KNUTSELEN, BAKKEN EN HANDWERKEN

60 zelfmakers en recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen. 

Bestel
Informatie

€ 17,95 en gratis verzending!

Smûk is beoordeeld met 5 sterren via Bol.com

Nog meer inspiratie met Bloemen & Planten

Groene Vingers?! Niet nodig! Schik je eigen veld boeket, stek je Pilea zelf en Chrysanten saai? Tips om het nog leuker te maken met bloemen en planten in huis.

Hier vind je nog meer inspiratie

1 Comment

 • Reply
  Alet
  22 april 2019 at 14:01

  De grassen en taakjes maakt het extra bijzonder. Mooi !

Leave a Reply