Recepten

Ontbijttaart recept. Eentje met o.a. kwark en jam.

In de bloemenwinkel kocht ik alle bloemen waar ik blij van werd, onder andere Kamille, Craspedia, roze lantaarntjes en nog een paar waarvan ik de naam niet weet. Met deze mooie dagen kan ik de lente bijna voelen. Op 1 maart begon de meteorologische lente en op 20 maart de astronomische lente. Allemaal erg ingewikkeld en heeft allemaal te maken de zon en de evenaar. Als de zon loodrecht boven de evenaar staat is het lente. Mijn lente begint als de klok een uur vooruit gaat. Dus overmorgen, zondag 31 maart, begint dan echt de lente! Ik ging aan de slag met het maken van een ontbijttaart.

(het recept voor de ontbijttaart lees je verderop in mijn blog)

een heerlijke ontbijttaart met o.a. kwark en jam - www.wimke.nl

Zomertijd ezelsbruggetje

Hoe vaak gebeurd het dat mensen een uur te vroeg op hun werk staan, of dat er een paar kinderen een uur te laat op school verschijnen. Het is ook heel verwarrend met dat uur, maar met het eenvoudige zinnetje heb ik het nooit meer verkeerd; Spring forward, Fall back.

Zomer- of Wintertijd?

Toen de meisjes klein waren, toen vond ik de verandering van het uur altijd erg vervelend. Probeer ze maar weer in een normaal slaapritme te krijgen. Nu kan ik uitkijken naar de zomertijd, de lange zomeravonden waarbij ik nog even lekker in de tuin kan werken. De afgelopen tijd is er de vraag of we de zomertijd niet af moeten schaffen. Dat zette mij aan het denken. Kies ik dan voor de zomer- of wintertijd? Heel eerlijk, ik zou gaan voor de wintertijd. Natuurlijk zijn de zomeravonden wat korter, maar ik vind ‘s ochtends eerder licht fijner. Stel we zouden zomertijd aanhouden, dan is de zon in de winter pas rond 9:15 uur ‘s ochtends op. Mijn geluksmoment in de winter is als het weer om 7:00 uur ‘s ochtends licht is. Rise and Shine! Ik ben een ochtendmens en rond 9:30 uur op mijn productieve piek. Wat zouden jullie kiezen: voor altijd zomer- of wintertijd? En waarom? Wist je trouwens dat in 1946 werd de zomertijd afgeschaft. In 1977 werden zomer- en wintertijd weer opnieuw ingevoerd. Dit was vanwege de oliecrisis (zoek maar eens op Wikipedia).

een heerlijke ontbijttaart met o.a. kwark en jam - www.wimke.nl

Kloklezen op een wandklok van Karlsson

Sinds een paar weken hangt hier de mini-flip wandklok van Karlsson. Ik koos voor de versie met een blankhouten uiterlijk. Een must-have als je het mij vraagt, hij is stoer, retro en mag gezien worden. Daarnaast is hij megahandig (ook voor kinderen). Het scheelt heel veel vragen zoals ‘welke dag is het vandaag’, ‘ is het bijna vakantie?’ en ‘hoe laat moet ik thuis zijn?’. Deze multitasker heeft alle informatie in één oogopslag. Overmorgen moet ik hem even van de muur halen om de klok een uur vooruit te zetten, dat moet nog even op de retro manier ;).


een heerlijke ontbijttaart met o.a. kwark en jam - www.wimke.nl

Vier de lente met deze ontbijttaart

Om de lente te vieren bakte ik een ontbijttaart. Eentje die je bij het ontbijt serveert met een flinke klodder kwark en wat jam. Ik vond het recept hier.

Wat heb je nodig voor het maken van een ontbijttaart

 • 200 gram havermout (gemalen tot poeder)
 • 2 overrijpe bananen
 • 2 eieren
 • 100 gram gemengde noten
 • 1 grote appel (bijv. Elstar)
 • snuf zout
 • 2 eetlepels abrikozenjam
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 100 ml melk
 • flinke eetlepel kwark

Aan de slag met het maken van de ontbijttaart

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een bakvorm in en bekleed met bakpapier (jep, dan plakt het bakpapier beter).

Je begint met wat voorwerk. Maak van de havermoutvlokken meel, door de vlokken in de keukenmachine fijn te malen. Schil de appel en snijd in blokjes (1 x 1 cm) en hak de noten grof. Zet deze ingrediënten even apart.

Prak de overrijpe bananen en mix in een beslagkom met de eieren en de jam. Meng de meel met een snuf zout en het bakpoeder en doe dit bij het bananenbeslag. Schenk de melk erbij en spatel de noten en appel door het beslag. Stort het beslag in de bakvorm en zet in de oven voor 45 minuten. Als de taart klaar is laat je hem even een half uur afkoelen. Als je hem morgen maakt, is hij mooi op tijd klaar voor zondagochtend.

Fijne lente!

fonQ

Ik maakte deze blog in samenwerking met fonQ. Ik werk graag samen met merken en bedrijven die bij mij en mijn blog passen, zoals fonQ.

3 Comments

 • Reply
  Mirte
  2 april 2019 at 10:44

  Oeh, ik wil de klok aanschaffen en het recept maken. Welkom, lente, ik heb je gemist!

 • Reply
  Fabienne
  1 maart 2021 at 12:09

  Lijkt mij heel lekker, maar zou je hem ook met amandelmeel kunnen maken ? Vanwege de koolhydraten bedoel ik dan..

  • Reply
   Wimke Tolsma
   17 maart 2021 at 10:02

   Ja hoor Fabienne, dat zou zeker kunnen!

   Succes!

Leave a Reply