Persoonlijk

6 Opruimtips voor het washok

Hoe is het met jullie? Wat is deze tijd onwerkelijk. Hopelijk komen jullie en je naasten deze tijd goed en gezond door. Bente volgt haar lessen in het online klaslokaal en heeft Wopke zijn roeping als meester gevonden. Ik probeer mijn draai een beetje te vinden in het thuiswerken en pak ondertussen wat huishoudelijke klusjes mee. Naast dat school gewoon door gaat proberen we de meiden ook wat in huis te leren. Zo heeft Bente haar eerste kooklessen voor soep en pasta gehad en kan ze zelf haar bed verschonen. Madee zorgt voor de dieren en bakt op vrijdag met mij een taart voor het weekend.

(lees verder onder de foto’s)

Het washok

Ondertussen ontpop ik mij als een ware Marie Kondo. Ik vind het fijn om op te ruimen en even niet te denken aan het Coronavirus. Ik zal jullie mijn laatste project met jullie delen. Afgelopen week heb ik het washok flink onder handen genomen. En dat was toch wel even nodig. De voorraadkast puilde uit met schoonmaakspullen. Het werd tijd om deze ruimte te ordenen en eens gezellig te maken. Lees je mee?

Haal leeg en gooi weg

En deze tip is de belangrijkste. Haal alle kasten, bakken en manden leeg met een vuilniszak ernaast. Spullen die je niet gebruikt gooi je weg. En, heel belangrijk, begin met sorteren. Ik heb de vakkenkast verdeeld in schoonmaakmiddelen en voorraad. En ik bestelde deurtjes en manden die passen in de vakkenkast. Door de spullen achter een deurtje of in een opbergbak te zetten, lijkt het ook al veel netter.

Sorteer de was

Zorg dat je meerdere wasmanden hebt. Minimaal drie: één mand voor de bonte was, witte was en fijne was. Label je manden, zodat iedereen weet in welke mand welke was moet. Of zorg voor verschillende manden. Misschien nog wel leuker.

De was bijhouden

Houd de was bij. Hiermee voorkom ja dat je dag compleet wordt overgenomen door wassen en strijken. Draai bij een volle wasmand meteen een wasje, zo hou je het overzicht. En laat natte was niet te lang in de wasmand liggen, voorkom dat het ‘weer’ erin komt. Van die zwarte plekjes die je er nooit meer uit krijgt. Tips hiervoor mogen onderaan deze blog gedeeld worden.

Het meest vervelende klusje in huis vind ik het opruimen van de was. De wasmanden staan hier vaak een paar dagen gevuld met schone was, wachtend om opgeruimd te worden. Vanaf nu gaat dat veranderen, want om het opgeruimd te houden, moet ik de was van mijzelf binnen twee dagen in de kasten leggen. #goals.

Manden, kratten en tassen

Omdat wij een open kast hebben in het washok, zie je alle troep staan. Mijn tip: koop manden, houten kratjes / kistjes en gebruik grote tassen om de troep uit het zicht te houden. Alle rondzwervende boodschappentasjes en linnen tassen verzamelde ik in de grote witte opbergtas. In de kratjes zitten schoonmaakmiddelen, zodat ze mooi rechtop blijven staan. En een stijlvolle trolley is superhandig voor extra opbergruimte. Zet er een mooie mand op of een extra opbergkrat. De trolley is ook perfect voor het uitstallen van je schoonmaakproducten.

Lekker duurzaam

Het is niet een opruimtip, maar wel een belangrijke. Was een beetje duurzaam. Met een paar eenvoudige tips heb je een groot resultaat.

  • Maak zelf je wasmiddel
  • Hang de schone was op
  • Gebruik de eco-stand van je wasmachine
  • Gebruik geen wasverzachter
  • Was op een lage temperatuur

Voorkom een rommelhok

Gebruik de ruimte waarvoor het bedoeld is; als wasruimte. Het washok is ook een kamer in huis. Zorg ervoor dat het geen rommelhok wordt. Ruim gym- en sporttassen meteen uit en doe eventuele voorraad meteen in bakken / manden. Richt de ruimte met zorg in. Want tussen de rommel werken is zo onhandig.

Ik snap dat niet iedereen gezegend is met een plek waar de wasmachine, droger en en strijkplank kan staan. Maar ook als je wasmachine en droger op zolder staan of in de badkamer, zorg voor orde en met zorg uitgezochte spullen. Dat geeft zoveel meer voldoening.

Wat is jouw ultieme opruimtip?

Fijne dag!
Wimke

fonQ

Deze blog maakte ik in samenwerking met fonQ. Ik werk alleen samen met merken en bedrijven die goed bij mij en mijn blog passen.

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

No Comments

    Leave a Reply