Uittips

Vakantie tips Rømø – Ontdek de natuur!

We mochten weer! Een week naar de rust, prachtige natuur en het land van de mooiste vakantiehuisjes. We gingen in de herfstvakantie een week naar Denemarken, naar het schiereiland Rømø. Na 7 uren rijden stapten we in een oase van rust. Dat vind ik zo fantastisch aan Denemarken. Hup de houtkachel aan, boek uit de tas en genieten. Oke, met pubers moet je je soms even aanpassen, maar ook voor deze jong volwassenen is er genoeg leuks. Ik vertel je alles over onze week in Zuid Jutland! In dit blog deel ik veel vakantie tips wanneer je naar Rømø gaat.

(lees verder onder de foto’s)

Lees ook: De mooiste stranden van Zuid Jutland

Een knus vakantiehuisje

Serieus, deze vakantiehuisjes zijn toch the best! Compleet met een fijn houtkacheltje in de kamer en een sauna in de kelder. Uitzicht over de duinen en ingericht met prachtig vintage design. De Denen snappen hoe een vakantiehuisje eruit zou moeten zien. Met veel oooohs en aaaaahs liepen we door het huisje. Denen zijn echte buitenmensen en zitten het liefst het hele jaar buiten. Er stonden rondom het huisje verschillende buitensetjes en warme dekentjes.

Lakolk

Omdat ik veel vragen kreeg naar het huisje waarin wij verbleven, dit is de link. Het huisje staat in Lakolk, de badplaats van Rømø. Je loopt zo het strand op. Of nog beter, je mag met je auto het strand op rijden. De weg gaat naadloos over in het strand. Lakolk is dé badplaats van Rømø. Ik denk dat het er zomers druk kan zijn. Want de lekkerste wafels met schepijs en guf (onthoud guf! Guf is opgeklopt eiwit met veel suiker, maar zoooo vies lekker!) krijg je in Lakolk. En je hebt er souvenirwinkeltjes, outdoorwinkeltjes en een kaarsenwinkel. En die laatste is ook een dikke tip. Je koopt in de winkel een lontje voor 2 kaarsen voor 10 cent. Achterin de winkel kun je zelf kaarsen maken. Grote tonnen met verschillende kleuren gesmolten paraffine waar je lekker aan de slag kunt. Is je kaars klaar, dan wegen ze je kaars en betaal wat je hebt gedipt.. Zo leuk!

IJs met guf!

Hans J. Wegner

Op een half uur rijden van Rømø ligt het handelsstadje Tønder. Meubelontwerper Hans J. Wegner (van de prachtige fishbone stoelen) is in deze stad geboren en in de oude watertoren van de stad kun je de 36 iconische stoelen van Wegner bewonderen en je mag op alle stoelen even zitten. Helemaal bovenin de watertoren heb je een fantastisch uitzicht.

Hotdog met kruiden van het Wad

Als je in de herfst naar Denemarken gaat horen goede regenlaarzen tot de standaard uitrusting. We gingen op pad met onze Deense gids Bente van Natuurcentrum Tønnisgaard. Met een emmer en een mesje trokken we langs het Wad op zoek naar de plantjes Zoutmelde, Zeepostelein en Strandmosterd. Alles werd geproefd. We namen van alles een beetje mee. Op naar het kampvuur! In de schuur bij het natuurcentrum maakte Bente een heerlijk vuur. legde er een rooster op en begng de ragout te maken en de worstjes te bakken. De waddenkruiden werden fijn gehakt, klaar om de broodjes hotdog te maken!

Shoppen in Zuid Jutland

Tussen de excursies door werd en natuurlijk geshopt! Favoriet (en ook nog een vlakbij) is Ribe, het oudste stadje van Denemarken. De prachtig oude pandjes, mooie boetiekjes en de allerhipste koffietentjes. Soms moet je even naar binnen gaan om het moois te ontdekken. En we shopten een dag in Esbjerg. Esbjers is de grootste stad van Zuid-West Jutland en is echt een havenstad. Esbjerg ken je misschien van de negen meter hoge witte beelden Man Meets the Sea en heeft een groot overdekt shoppingcentrum, heel fijn als slecht-weer-activiteit.

Oesters plukken

Weer wat geleerd, we gingen oesters plukken, zo noem je dat. Voor deze excursie namen we de laarzen weer mee, want je loopt wel wat meters door het water. Als je langs de de Waddenkust van Denemarken verblijft, is een oestersafari zeer de moeite waard. Ben je een enorme oesterliefhebber, neem dan een emmertje mee tijdens de excursie. Je mag ook tijdens de de excursie oesters proeven. Zoveel als je wilt. Onze gids Bente had een flesje tabasco en citroensap mee om de oesters mee op smaak te brengen. Ik heb er 2 weggeslobberd. Maar wil je echt weten of je oesters superlekker vind, dan moet je er wel 12 achterelkaar opeten…

Tip: zorg tijdens deze excursie voor goed passende laarzen! Te grote laarzen zuigen vast in het zand.

Sort Sol, op zoek naar de zwarte zon

Oooh en wat had ik zin in deze excursie! De Zwarte zon excursie. Hierbij ga je met de bus naar een gebied waarvan bekend is dat spreeuwenkollonies daar overnachten. De bus stopte net over de grens in Duitsland bij een gebied met rietvelden, waarvan bekend was dat de dagen ervoor bijna 1.4 miljoen (!) spreeuwen overnachten. Vlak voordat ze landen, vormen de grote zwermen fascinerende patronen in de lucht die de zon bijna verduisteren, vandaar de naam ‘Zwarte Zon’. In de maanden september en oktober komen er grote groepen spreeuwen uit noord en midden Europa naar Denemarken.

Grote groepen spreeuwen

De grote groepen spreeuwen vormen de zwarte wolken die op en neer dansen voordat ze gezamenlijk neerstrijken om te overnachten. Dit alles gebeurd een half uurtje voor zonsondergang. We waren goed voorbereid, met een lekker warm dekentje, warme laarzen (yes komen weer van pas) en een tas vol lekkers, want je moet even wachten. De gids van Sort Sol vertelde over het gedrag van de spreeuwen en hoe de Zwarte Zon ontstaat. Wist je dat wanneer de zwermen spreeuwen gaan dansen dit meestal komt omdat een roofvogel aast op een spreeuw. De zwerm spreeuwen gaan dansen om de roofvogel te verjagen. Helaas bleef de grote dansende Zwarte Zon uit, maar we zagen wel duizenden spreeuwen die een plek zochten om de nacht door te brengen.

Kringloop en Antiek

Denemarken en kringloop is een gouden combinatie. Serveer je er nog een kop koffie en taartje bij en je hebt een topactiviteit. Op Rømø zit Hattesgaard, hier serveren de fijne taartjes en de boerderij staat VOL met antiek. Lekker sneupen naar mooie tafellakens, kerstspulletjes en servies. Love it. Met een bezoek aan Hattesgaard sloten we een prachtige week op Rømø af.

Conclusie: hou je van rust, mooie natuur, gezellige koffietentjes, loppis en ben je fan van De Wadden? Dan is Zuid Jutland ook echt een dikke tip voor jou! Je bent er binnen 7 uurtjes en je komt compleet uitgerust terug! Beloofd!

We mochten weer! Een week naar de rust, prachtige natuur en het land van de mooiste vakantiehuisjes. We gingen in de herfstvakantie een week naar Denemarken, naar het schiereiland Rømø. Na 7 uren rijden stapten we in een oase van rust. Dat vind ik zo fantastisch aan Denemarken. Hup de houtkachel aan, boek…

Lees verder…

Deze hadden jullie nog van mij tegoed, een verslag van onze vakantie naar Møns Klint en Kopenhagen. Ik krijg hierover nog best veel vragen, tijd om jullie meer te vertellen over onze vakantie. Terwijl ik deze blog maak raast er weer een flinke wind over het land en lijken de vooruitzichten nog niet…

Lees verder…

Hebben jullie ook zo genoten van de zomervakantie? Na twee jaar in Nederland te zijn gebleven was het heel fijn om weer even in het buitenland te zijn. Deze zomer deden we een rondreis door Zuid Denemarken. En wat hebben we veel gedaan! In dit blog vertel ik over de mooiste stranden en…

Lees verder…

In de meivakantie mochten we weer een week naar Denemarken. Dit keer naar het noordelijkste puntje, Noord Jutland, waar de mooiste stranden zijn, zeeën bij elkaar komen en zoveel rust en natuurschoon is. Vorig jaar waren we op het eiland Funen. En dit jaar (2021) waren we richting zuid jutland Noord Jutland Dit…

Lees verder…

Ik ga jullie in deze blog overladen met foto’s van onze vakantie naar Funen / Denemarken. We gingen op zoek naar het Hygge-gevoel en dat is gelukt! Meteen toen we uit de auto stapten bij ons huisje in Brenderup werden we al heel blij. Ons huisje was precies zoals we gehoopt hadden: een…

Lees verder…

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

2 Comments

 • Reply
  Jeanette
  23 november 2022 at 12:01

  Wat een leuke vakantie met die aactiviteiten. De beelden Mennesker ved havet zijn 9 meter hoog 😉

 • Reply
  Jeanette
  23 november 2022 at 12:02

  activiteiten natuurlijk!

Leave a Reply