Do it yourself

Pannenlappen haken

Meestal pakken we een handdoek of andere soort van droge doek om de lasagne, pizza’s, cake uit de oven te halen. Natuurlijk kan je naar de winkel gaan om een pannenlap te kopen. Wanneer je net een nieuwe keuken hebt, dan is het een geval van één en één is: zelf een pannenlap haken.

Haakboeken

Nieuwsgierig welke haakboeken ik in de kast heb staan? Ik heb er veel, maar deze 3 haakboeken zijn toch echt een must have voor iedere haker.

(Hoe je de pannenlappen moet haken lees je onder de foto’s)

Pannenlappen haken
Gehaakte pannenlappen

Zelf een pannenlap haken, we gaan aan de slag!

 1. Haak 6 lossen en sluit met een halve vaste.

 2. Haak 2 lossen (dit is je eerste stokje) en daarna 15 stokjes in de ring en sluit met een halve vaste

 3. Haak in elke v 2 stokjes en verdubbel het aantal stokjes van 16 naar 32. Sluit met een halve vaste

 4. Haak in de eerste v 2 stokjes in de tweede v 1 stokje, herhaal de hele tour. Aan het eind heb je 48 stokjes.

 5. Deze stap is iets anders. Haak in 1 v: 2 stokjes 1 losse en 2 stokjes. Sla steeds 2 v’s over en herhaal.

 6. Herhaal stap 5.

 7. Haak in het midden van de twee setje stokjes: 3 stokjes 1 losse en 3 stokjes.

 8. Haak in het midden van de 2 setjes van 3 stokjes 7 stokjes.

 9. De laatste rand is leuk om in een andere kleur te haken. Haak in elke v 1 vaste. Wanneer je op het laagste punt bent haak je een vaste door een na laatste toer (zie foto).

 10. Haak een lusje van 20 lossen.

De pannenlap is klaar om te gebruiken! Je kunt de pannenlappen nog wat dikker maken door de pannenlap met dubbele draad te haken (tip van oma!) of twee dezelfde pannenlapjes op elkaar vastzetten.

Basissteken voor het haken

Ben je geïnteresseerd in het leren haken, maar weet je niet hoe je moet starten? Dan help ik je graag op weg met de basissteken van het haken. Op deze pagina geef ik je een introductie tot de zes haaksteken die essentieel zijn voor elke haker, ongeacht je niveau.

How to pannenlappen haken

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

Nog meer haak inspiratie

Haak inspiratie nodig? Haken is echt helemaal hip! Ik heb de afgelopen jaren al veel haak projectjes gemaakt en heb deze in onderstaande blogs ook voor jullie uitgewerkt

Crochet in the City

Crochet in the City is het inmiddels derde haakboek van Annemarie Benthem, bekend van Annemarie’s Haakblog. Het bevat meer dan 20 kleurrijke patronen die stuk voor stuk geïnspireerd zijn door bloemen. Van prachtige dekens tot een hele toffe tas en van schitterende sjaals tot een schattig konijntje. Je vindt het allemaal in dit unieke haakboek dat anders is dan andere haakboeken.

De Haakbijbel

Dit boek is bedoeld om haakliefhebbers kennis te laten maken met allerlei nieuwe steken en creatieve manieren om te haken. Het staat boordevol steken, technieken en haakpatronen. Elke steek wordt uitgelegd aan de hand van foto’s, werkbeschrijvingen, telpatronen en voorbeelden.

Basisboek haken

Voor iedereen die wil leren haken is dit een geweldige basisboek. Van de opzetlus, lossen, vasten tot stokjes, alle steken worden stap voor stap met foto’s uitgelegd. Vervolgens kun je de net geleerde steken toepassen in een leuk project. Van armbandjes tot mobielhoesjes, van kussens tot amigurumi. Je begint eenvoudig en eindigt als een volleerd haker of haakster.

2 Comments

 • Reply
  Carlijn
  12 april 2020 at 09:55

  Hoi Wimke, wat een fantastisch patroon! Al jaren wilde ik leren haken, maar vond nooit de rust. In deze quarantaine tijd heb ik het mezelf (met een beetje hulp van mijn moeder ;)) aangeleerd en ik ben verknocht! Na mijn tweede slinger beginnen mijn handen te jeuken voor iets nieuws, zoals deze geweldige pannenlappen (wat een pracht kleuren!). Helaas is de website uit de lucht… Zou je het patroon misschien op jouw website willen zetten? Fijne Pasen!!

  • Reply
   Marianne
   18 juli 2022 at 12:42

   Goedemiddag, per toeval gestuit op dit leuke patroon, de pannenlap. Ik vraag me echter af of toer 6 klopt. Als ik hetzelfde doe als toer 5 ( Sla steeds 2 v’s over en herhaal) dan ziet het er heel anders uit dan op de voorbeeld foto’s, moet er in toer 6 niet iedere keer 4 vasten worden overgeslagen? Het lijkt er op dat je in de losse van toer 5 het riedeltje van twee stokjes, losse en twee stokjes haakt op de voorbeeld foto’s?

Leave a Reply