Pasta alla norma is hier niet meer weg te denken van het menu. Dankzij de podcast van Aaf en Lies ontdekten we het recept, en sindsdien is het vaste prik. Wij maken onze eigen variant: geen kappertjes, maar met romige burrata – zo vindt Bente ‘m het lekkerst. Het originele recept komt uit een boek van Ottolenghi, maar onze versie heeft inmiddels een eigen plek veroverd. Een bord comfortfood dat je echt eens moet maken.
Wat lees je in dit blog
(Lees verder onder de foto’s)
Wat heb je nodig voor de Pasta alla Norma
- 1 pak spaghetti
- 3 aubergines
- 120 ml milde olijfolie
- 5 teentjes knoflook
- 2 blikken tomaten op sap
- oregano
- chilivlokken gemalen
- zout
- versgemalen peper
- 1 eetlepel suiker
- geraspte pecorino of grana padano
- 1 bol burrata
- verse basilicum
Lees ook: Zelf verse pasta maken? Easy!
Zo maak je de Pasta alla Norma
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd drie aubergines in plakken van ongeveer één centimeter. Meng ze in een kom met 120 ml olijfolie, een flinke snuf zout en versgemalen peper. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de aubergineplakken erop. Rooster ze in ongeveer 35 minuten lichtbruin en gaar.
Maak ondertussen de saus. Verhit twee eetlepels olijfolie in een ruime pan. Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak ze in circa twee minuten lichtbruin. Voeg vervolgens twee blikken tomaten toe, samen met zout, een snufje chilivlokken, peper, gedroogde oregano en een klein beetje suiker. Laat dit ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen. Druk de tomaten met een lepel iets fijner.
Voeg de geroosterde aubergine toe aan de saus en scheur verse basilicumblaadjes erover.
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng deze door de saus. Scheur een bol burrata in grove stukken en verdeel over de borden. Rasp er nog wat Pecorino of Grana Padano overheen.
Serveer met een eenvoudige groene salade.
Smakelijk! Deze recept pasta alla norma is altijd een hit.
De geschiedenis van pasta alla norma
Pasta alla Norma is een iconisch gerecht uit de Siciliaanse keuken, met een rijke geschiedenis die diep geworteld is in de cultuur van het eiland. Het is fascinerend om te leren over de oorsprong en de ontwikkeling van recept pasta alla norma.
Oorsprong van pasta alla norma
Pasta alla Norma komt oorspronkelijk uit Catania, een stad aan de oostkust van Sicilië. Het gerecht wordt beschouwd als een eerbetoon aan de stad en haar rijke culinaire tradities. Een authentiek recept pasta alla norma komt dan vaak uit deze regio.
Waar komt de naam pasta alla norma vandaan
De naam “Pasta alla Norma” is een verwijzing naar de opera “Norma” van de beroemde Siciliaanse componist Vincenzo Bellini, die uit Catania kwam. Er wordt gezegd dat de naam werd gegeven door de toneelschrijver Nino Martoglio, die zo onder de indruk was van de smaak van het gerecht dat hij het vergeleek met Bellini’s meesterwerk, en uitriep: “Chista è ‘na vera Norma!” wat betekent “Dit is een echte Norma!” Dit verhaal maakt deel uit van de charme van een goed recept pasta alla norma.
Waar haal ik mijn recept inspiratie vandaan
Simpel
SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken.
Bakbijbel
Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken
Powerfood
In Friesland legde Rens Kroes de basis voor kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten.
15 minutes meals
In 15 minuten bevat meer dan zestig recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker, gevarieerd en met seizoensproducten bereid.
Het boek van Jet
In dit boek geeft Jet haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je o.a. graag gezond wilt eten.
Lekker & Simpel
Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan