Do it yourself

Crochet Pannenlappen (ook leuk aan de muur!)

Oke het klinkt best wel suf, pannenlappen haken. Maar je hoeft ze natuurlijk niet als pannenlap te gebruiken, je kunt ze ophangen als wanddecoratie, superleuk! Ik zocht mijn mooiste patroon uit en haakte een serie in verschillende groottes. Je kunt ze zo groot maken als je wilt.  

(lees verder onder de foto)

Crochet Pannenlappen haken

Zo haak je de pannenlappen

  1. Haak 4 lossen en sluit met een halve vaste

  2. Haak 3 lossen (dit is je eerste stokje), 1 losse, vervolgens haak je steeds 1 stokje en 1 losse totdat je 8 stokjes hebt (inclusief eerste 3 lossen). Haak na het laatste stokje 1 losse en sluit het rondje met een halve vaste. 

  3. In het eerste gat van de 8 haak je 3 lossen (stokje) en 2 stokjes, maar let op haak een stokje (st) – Sla de draad om je haaknaald en steek de haaknaald door een steek. Haal de draad door de steek. Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad nog eens om de haaknaald. Haal de draad door twee en herhaal dit niet nog een keer. Haak nog 2 zo’n half stokje. Er blijven 7 lussen op je stokje. Sla de draad om je haaknaald en haal de draad in 1 keer door alle 7 lussen. Haak 2 lossen. Haak 4 halve stokjes en haal de laatste steek door alle 7 lussen. Herhaal dit helemaal rond en sluit met een halve. 

  4. Haak in het eerste ruimte 3 lossen en 3 halve stokjes, 2 lossen en 4 halve stokjes. Haak 2 lossen en ga naar de volgende ruimte. Het haal dit de hele toer rond en sluit met een halve vaste.  

  5. Haak in de eerste tussenruimte 3 lossen en 4 stokje, haak in de volgende ruimte 4 stokjes en herhaal helemaal rond en sluit met een halve vaste. 

  6. Haak 3 lossen en haak in elke V een stokje. Sluit met een halve vaste

  7. Optie: haak in elke V een stokje en sluit met een halve vaste

  8. Het afwerkrandje is heel gemakkelijk, Haak een vaste en 4 lossen, sla 1 V over en haak een vaste. Haak 4 lossen (dit wordt een boogje) en sla 1V over en haak een vaste. Herhaal dit tot op de helft. Haak dan niet 4 lossen maar 16 lossen. Dit is het ophanglusje. Haak vervolgens weer een vaste en ga door met de boogjes. Sluit met een halve vaste en hecht je werkje af door de draadjes aan de achterkant weg te werken. 

Het lijkt een flinke klus als je deze beschrijving bekijkt. Maar als je een beetje kunt haken en goed naar de foto’s kijkt, moet het zeker lukken.

Basissteken voor het haken

Ben je geïnteresseerd in het leren haken, maar weet je niet hoe je moet starten? Dan help ik je graag op weg met de basissteken van het haken. Op deze pagina geef ik je een introductie tot de zes haaksteken die essentieel zijn voor elke haker, ongeacht je niveau.

Crochet Pannenlappen haken

Nog meer leuke haakprojecten

Zelf scrunchies haken

Yes, ik heb de smaak van het haken weer te pakken! Zo heerlijk om met dit regenachtige takkeweer met een haakproject bezig te zijn. Eigenlijk heb ik meerdere projecten lopen: een tienjarenplan dekentje…

Lees verder…

Campingslinger haken

De campingslinger, ken je hem nog? Een slinger om jouw caravan of tent tussen alle andere te vinden door een persoonlijke slinger aan te hangen. Ik haakte deze slinger drie jaar geleden. Hij…

Lees verder…

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

No Comments

    Leave a Reply