Persoonlijk

Sneeuwscooter safari, huskytocht en skiën in Zweden

Hello 2020! Voor jullie de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Hoe waren jullie laatste dagen van het jaar? Misschien heb je het een beetje gevolgd op Instagram, wij vierden kerst met de familie in Zweden. En hoe gaaf was dat! Ik zal jullie vertellen over onze week in de sneeuw.

(lees verder onder de foto’s)

Kerstdiner aan boord

We zaten in de Dalarna-streek in het kleine dorpje Sågen. Dalarna ken je vast van hun beroemde Dala-paardjes, het ligt in het midden van Zweden, het was dus nog even afwachten of er wel sneeuw zou liggen. Op 22 december begon onze vakantie in Kiel (Duitsland). Daar gingen we met de ferry in een nacht naar Göteborg. En dat was al een fantastische belevenis. Aan boord hadden we een kerstdiner en sliepen met zijn vijven in een hut. De volgende ochtend na het ontbijt gingen we snel het dek op om te kijken naar de binnenkomst in de haven van Göteborg, dat was zo mooi! Om 9:00 uur reden we van de boot en gingen verder naar Sågen. Dit was nog ongeveer 5 uren rijden. Hoe dichterbij we bij ons huisje kwamen, hoe meer sneeuw er lag.

(lees verder onder de foto’s)

The Yellow House

We hadden twee huisjes geboekt via een kennis van Wopke zijn moeder. De kinderen en pake en oma verbleven in het privé-huis en, omdat 10 personen wel erg vol werd, huurden we nog The Yellow House voor ons vieren (mijn zwager en schoonzus en Wopke en ik).

Een dik pak sneeuw!

Op 23 december kwamen we aan en de kinderen genoten meteen van de sneeuw die er lag. De volgende dag begon het opnieuw te sneeuwen en lag er een flink pak. Op de oprit maakten ze een sneeuwschans, waar met de slee heel hard naar beneden gegleden werd.

De volgende dag reden we naar Säfsen, dat is een vakantiegebied met skipistes waar de meiden hun allereerste skilessen volgden. En echt waar, wat vind ik het knap dat de meiden het skiën binnen anderhalf uur onder de knie hadden. Zonder angst stapten ze in de skilift en kwamen soepel naar beneden. Nu moeten Wopke en ik ook nog eens op les 🙂 en wie weet gaan we volgend jaar op skivakantie.

Pluk de dag!

Omdat we vier volle dagen in Zweden hadden werden deze optimaal benut. En de dagen zijn kort! Want om 9:00 uur kwam de zon op en om 15:30 uur was hij alweer verdwenen. Op de tweede kerstdag vertrokken we vroeg naar Sälen. Sälen is een geliefd en populair wintersport gebied in Zweden, waar nog meer sneeuw lag! Ik heb nog nooit zoveel sneeuw gezien in mijn leven en man wat vind ik het prachtig. Ik had ook verwacht het koud te hebben en was compleet in skipak vertrokken. Maar het is er niet zo koud als in Nederland. De lucht is droog en het waait bijna niet, dat maakt het erg aangenaam.

Sneeuwscooter safari

In Sälen hadden we 5 sneeuwscooters gehuurd. En dit was een feestje in de sneeuw! De kinderen gingen bij ons achterop de scooter, want je moet een rijbewijs hebben wanneer je gaat scooter rijden. Wat is het gaaf om door de sneeuw te toeren. De scooters zijn behoorlijk zwaar en dat het sturen even wennen is, maar je komt om de mooiste plekken! Het was deze tweede Kerstdag zonnig en dat maakte de tocht zo waanzinnig mooi.

(lees verder onder de foto’s)

Huskytocht

Als ik één activiteit over mocht doen, dan was het de huskytocht. Echt waar als je ooit de kans krijgt, doe dan dit! De huskytocht was ook in Sälen en reden op derde kerstdag weer naar Sälen. Omdat de natuur onderweg zo mooi is merk je niet dat je behoorlijke afstanden maakt.

Tussenstop in een berghut

Mocht je ooit een huskytocht maken, kleed je dan warm aan en neem een fleece-dekentje mee, want je zit anderhalf uur stil in de slee. Ik zat samen met Bente zat ik in de slee. Wopke mocht zelf sturen, meesteppen, meerennen en remmen. En dat was wel behoorlijk zweten :). Onderweg maakten we een tussenstop in een berghut om even op te warmen en konden de honden even rusten. De honden hebben zo’n energie dat ze niet kunnen wachten om weer door te gaan en zijn ook nog eens hartstikke lief. Er moest uitgebreid met de honden geknuffel worden.

(lees verder onder de foto’s)

Ik kreeg zoveel vragen waar we de reis en excursies geboekt hadden. Dit heeft de vriendin van Wopke zijn moeder allemaal voor ons geregeld. Ze heeft haar eigen reisbureau, Braliv Travel, dus mocht je ook zo’n mooie reis willen maken, ze helpt graag.

Fijne dag!

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 20 euro en gratis verzending!
Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Heb je onze andere avonturen in Skandinavië ook al eens gelezen?

Ontdek de natuur op Rømø

We mochten weer! Een week naar de rust, prachtige natuur en het land van de mooiste vakantiehuisjes. We gingen in de herfstvakantie een week naar Denemarken, naar het schiereiland Rømø. Na 7 uren rijden stapten we in een oase van rust. Dat vind ik zo fantastisch aan Denemarken….

Lees meer…

Møns Klint en Kopenhagen

Deze hadden jullie nog van mij tegoed, een verslag van onze vakantie naar Møns Klint en Kopenhagen. Ik krijg hierover nog best veel vragen, tijd om jullie meer te vertellen over onze vakantie. Terwijl ik deze blog maak raast er weer een flinke wind over het land en…

Lees meer…

Vond je dit blog leuk om te lezen? Deel hem gerust!

1 Comment

 • Reply
  Liza
  6 januari 2020 at 11:59

  Ooh wat zijn de foto’s prachtig! Wat is dit genieten zeg!

Leave a Reply