Persoonlijk

Sneeuwscooter safari, huskytocht en skiën in Zweden

Hello 2020! Voor jullie de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Hoe waren jullie laatste dagen van het jaar? Misschien heb je het een beetje gevolgd op Instagram, wij vierden kerst met de familie in Zweden. En hoe gaaf was dat! Ik zal jullie vertellen over onze week in de sneeuw.

(lees verder onder de foto’s)

Kerstdiner aan boord

We zaten in de Dalarna-streek in het kleine dorpje Sågen. Dalarna ken je vast van hun beroemde Dala-paardjes, het ligt in het midden van Zweden, het was dus nog even afwachten of er wel sneeuw zou liggen. Op 22 december begon onze vakantie in Kiel (Duitsland). Daar gingen we met de ferry in een nacht naar Göteborg. En dat was al een fantastische belevenis. Aan boord hadden we een kerstdiner en sliepen met zijn vijven in een hut. De volgende ochtend na het ontbijt gingen we snel het dek op om te kijken naar de binnenkomst in de haven van Göteborg, dat was zo mooi! Om 9:00 uur reden we van de boot en gingen verder naar Sågen. Dit was nog ongeveer 5 uren rijden. Hoe dichterbij we bij ons huisje kwamen, hoe meer sneeuw er lag.

(lees verder onder de foto’s)

The Yellow House

We hadden twee huisjes geboekt via een kennis van Wopke zijn moeder. De kinderen en pake en oma verbleven in het privé-huis en, omdat 10 personen wel erg vol werd, huurden we nog The Yellow House voor ons vieren (mijn zwager en schoonzus en Wopke en ik).

Een dik pak sneeuw!

Op 23 december kwamen we aan en de kinderen genoten meteen van de sneeuw die er lag. De volgende dag begon het opnieuw te sneeuwen en lag er een flink pak. Op de oprit maakten ze een sneeuwschans, waar met de slee heel hard naar beneden gegleden werd.

De volgende dag reden we naar Säfsen, dat is een vakantiegebied met skipistes waar de meiden hun allereerste skilessen volgden. En echt waar, wat vind ik het knap dat de meiden het skiën binnen anderhalf uur onder de knie hadden. Zonder angst stapten ze in de skilift en kwamen soepel naar beneden. Nu moeten Wopke en ik ook nog eens op les 🙂 en wie weet gaan we volgend jaar op skivakantie.

Pluk de dag!

Omdat we vier volle dagen in Zweden hadden werden deze optimaal benut. En de dagen zijn kort! Want om 9:00 uur kwam de zon op en om 15:30 uur was hij alweer verdwenen. Op de tweede kerstdag vertrokken we vroeg naar Sälen. Sälen is een geliefd en populair wintersport gebied in Zweden, waar nog meer sneeuw lag! Ik heb nog nooit zoveel sneeuw gezien in mijn leven en man wat vind ik het prachtig. Ik had ook verwacht het koud te hebben en was compleet in skipak vertrokken. Maar het is er niet zo koud als in Nederland. De lucht is droog en het waait bijna niet, dat maakt het erg aangenaam.

Sneeuwscooter safari

In Sälen hadden we 5 sneeuwscooters gehuurd. En dit was een feestje in de sneeuw! De kinderen gingen bij ons achterop de scooter, want je moet een rijbewijs hebben wanneer je gaat scooter rijden. Wat is het gaaf om door de sneeuw te toeren. De scooters zijn behoorlijk zwaar en dat het sturen even wennen is, maar je komt om de mooiste plekken! Het was deze tweede Kerstdag zonnig en dat maakte de tocht zo waanzinnig mooi.

(lees verder onder de foto’s)

Huskytocht

Als ik één activiteit over mocht doen, dan was het de huskytocht. Echt waar als je ooit de kans krijgt, doe dan dit! De huskytocht was ook in Sälen en reden op derde kerstdag weer naar Sälen. Omdat de natuur onderweg zo mooi is merk je niet dat je behoorlijke afstanden maakt.

Tussenstop in een berghut

Mocht je ooit een huskytocht maken, kleed je dan warm aan en neem een fleece-dekentje mee, want je zit anderhalf uur stil in de slee. Ik zat samen met Bente zat ik in de slee. Wopke mocht zelf sturen, meesteppen, meerennen en remmen. En dat was wel behoorlijk zweten :). Onderweg maakten we een tussenstop in een berghut om even op te warmen en konden de honden even rusten. De honden hebben zo’n energie dat ze niet kunnen wachten om weer door te gaan en zijn ook nog eens hartstikke lief. Er moest uitgebreid met de honden geknuffel worden.

(lees verder onder de foto’s)

Ik kreeg zoveel vragen waar we de reis en excursies geboekt hadden. Dit heeft de vriendin van Wopke zijn moeder allemaal voor ons geregeld. Ze heeft haar eigen reisbureau, Braliv Travel, dus mocht je ook zo’n mooie reis willen maken, ze helpt graag.

Fijne dag!

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

Heb je onze andere avonturen in Skandinavië ook al eens gelezen?

Mooiste stranden van Zuid Jutland

Hebben jullie ook zo genoten van de zomervakantie? Na twee jaar in Nederland te zijn gebleven was het heel fijn om weer even in het buitenland te zijn. Deze zomer deden we een rondreis door Zuid Denemarken. En wat hebben we veel gedaan! In dit blog vertel ik over …
Lees meer…

Vakantiedagboek Noord Jutland

In de meivakantie mochten we weer een week naar Denemarken. Dit keer naar het noordelijkste puntje, Noord Jutland, waar de mooiste stranden zijn, zeeën bij elkaar komen en zoveel rust en natuurschoon is. Vorig jaar waren we op het eiland Funen. En dit jaar (2021) waren we richting zuid jutland Noord …
Lees meer…

Vond je dit blog leuk om te lezen? Deel hem gerust!

1 Comment

  • Reply
    Liza
    6 januari 2020 at 11:59

    Ooh wat zijn de foto’s prachtig! Wat is dit genieten zeg!

Leave a Reply