Uittips

Citytrip Parijs

Zo’n weekend Parijs gaat altijd zó snel voorbij. Drie dagen zijn eigenlijk veel te kort, maar we halen er altijd alles uit wat erin zit. Ook dit jaar liepen we dagelijks minstens 25.000 stappen, deden we drie activiteiten en genoten we van één bijzondere culinaire ervaring per dag. Voldaan en tevreden stapten we zondag weer in de Thalys terug naar huis. Wat hebben we genoten! Onze beste tips voor dit weekend deel ik graag met jullie. Dit jaar stond onze citytrip in het teken van: culinair Parijs.

Bouillon Chartier

Henny kreeg vorig jaar voor haar verjaardag van ons het boek Bon Appétit Paris – een schot in de roos. Binnen een dag had ze het uit, en het hele weekend kregen we Parijs-tips over de beste restaurants, tafelmanieren en waar je de lekkerste croissants, oeuf mayonnaise en zuurkool eet.

Een van de aanraders uit het boek was restaurant Bouillon Chartier, een bijzonder etablissement dat al 120 jaar bestaat. Hier eet je een voorgerecht voor slechts twee euro, en word je aan tafel gezet bij onbekende Parijzenaren. De obers dragen traditionele vesten met lange witte schorten en serveren in hoog tempo. Op de menukaart staan klassieke Franse gerechten.

Ik probeerde de oeuf mayonnaise (voor twee euro!), nam daarna spaghetti met groenten en sloot af met camembert. De rekening wordt door de ober gewoon op het tafelkleed geschreven – charmant én efficiënt. We waren per persoon nog geen achttien euro kwijt.

Verwacht geen verfijnde haute cuisine, maar reken op een authentieke ervaring. Het interieur is volledig in Art-Nouveaustijl, met grote spiegels, sierlijke lampen en wandtegels. Er zijn drie Bouillon Chartier-restaurants in Parijs; wij aten in die van Montparnasse.

Reserveren is niet mogelijk, maar laat je niet afschrikken door de rij: die gaat verrassend snel.

Ober schrijft rekening op tafelkleed in Chartier – authentiek weekend Parijs

Bofinger

Bofinger is het tegenovergestelde van Chartier. Hier bestel je oesters en drink je champagne. Voor de zaterdag hadden we een lunch gereserveerd – een uitstekende keuze. Wat een fantastisch restaurant! Alleen al het interieur is een belevenis: je kijkt je ogen uit.

Net als Chartier heeft Bofinger een schitterend glas-in-lood plafond, maar verder is alles hier elegant en verfijnd. Chique gedekte tafels, fluweelzachte stoelen en een uitermate vriendelijke bediening zorgen voor een luxe sfeer.

Voor de ervaring bestelden we oesters, geserveerd op een bed van ijs – precies zoals het hoort. Marije koos de zuurkool: een aanrader. Zacht, lichtzoet en totaal anders dan de zuurkool uit een Hollandse stamppot. Henny en ik gingen voor de fish & chips. Als afsluiter genoten we van een rijk chocoladetaartje.

We verlieten het restaurant voldaan en in opperbeste stemming. Klaar voor de fietstocht en rondvaart over de Seine – een stevige lunch als perfecte basis.

Historische gevel Bouillon Chartier Montparnasse – culinaire stop weekend Parijs
Glas‑in‑lood koepel Bofinger – architectuur hoogtepunt weekend Parijs
Fish & chips lunch in Bofinger – comfort‑food weekend Parijs

La Maison Rose

Als je Emily in Paris hebt gekeken, ken je vast het kleine roze restaurantje La Maison Rose in de wijk Montmartre. Wat een geluk dat we deze op tijd hadden gereserveerd voor een Paasbrunch. Toen we aankwamen waren we niet de enige. Om het restaurantje stond het zwart van de mensen die een selfie met het restaurant wilden. Het allerschattigste restaurant was alleen niet roze, maar stond in de witte grondverf. Mocht je hier willen eten, reserveer van te voren een tafeltje, want La Maison Rose heeft zes kleine tafeltjes. Vergeleken met Bofinger is dit restaurant heel basic. We bestelden de Paasbrunch met een sapje, yoghurt met granola, eggs florentine en een carrotcake toe. We werden van alle kanten flink bekeken, want tsja, Emily in Paris zou wel eens binnen kunnen zitten.

Iconische roze gevel La Maison Rose Montmartre – fotospot weekend Parijs
Menigte maakt selfie voor La Maison Rose tijdens ons weekend Parijs
Eggs Florentine Paasbrunch La Maison Rose – culinair weekend Parijs

Na de paasbrunch slenterden we nog wat over Place du Tertre en bezochten we een rommelmarkt in de buurt. Om half drie namen we de trein terug naar huis – moe, voldaan en een hoofd vol herinneringen.

Weekend Parijs? Nog meer tips van Henny, Wimke en Marije (die bijna niks kosten)

Naast deze superleuke restaurantjes hebben we nog wat Parijs tips!

  1. Merci Paris winkel, hier kopen we ieder jaar een canvas tas, toilettas of mok
  2. Vanaf het dak van warenhuis Lafayette heb je een fantastisch uitzicht over stad. Ook het plafond van deze winkel is een plaatje.
  3. Wandelen door Jardin Luxembourgh, tip neem bij mooi weer een gevulde tas met lekker mee. Je kunt hier een hele middag toeven.
  4. Maak een wandeltocht door door St.-Germain. Hier vindt het het de toegangspoort naar het legendarische straatje Cour de Commerce St.-Andre aan de Boulevard St.-Germain. Wij maakten deze wandeltocht.
  5. Boek een fietstocht bij Baja Bikes met gids, Je komt op de leukste plekken.
  6. Scoor souveniertjes in Montmartre, geniet van de zon bij Sacre Coeur en slenter langs de de tekenaars op Place du Tertre.
Canvas tassen in conceptstore Merci – shoppingtip weekend Parijs
Panoramisch uitzicht vanaf Galeries Lafayette – gratis highlight weekend Parijs

Het thema voor 2025 – Kunst en Kitsch!

Ons weekend zit er weer op, maar de voorpret voor 2025 is al begonnen. Het programma voor volgend jaar staat bijna vast. Het thema? Kunst en kitsch!

Wil je meer tips of alvast in de stemming komen? Lees dan onze Parijs-blog van 2023.

Zomer op Lolland-Falster

We zijn al weer even terug van ons geliefde Denemarken. Dit keer verbleven we in de regio Lolland – Falster. Dit zijn 2 eilanden in e Westelijke Oostzee vn Denemarken. Ongeveer 2 uurtjes rijden onder Kopenhagen. Je verwacht hier rust, natuur en de mooiste stranden. En dat klopt! Maar er is ook genoeg te doen.……
Lees verder…

Recept pasta alla norma van Bente

Pasta alla norma is hier niet meer weg te denken van het menu. Dankzij de podcast van Aaf en Lies ontdekten we het recept, en sindsdien is het vaste prik. Wij maken onze eigen variant: geen kappertjes, maar met romige burrata – zo vindt Bente ‘m het lekkerst. Het originele recept komt uit een boek……
Lees verder…

Recept auberginedip (baba ganoush)

Het heeft even geduurd voordat ik aubergines lekker vond. Ik weet nog precies wanneer dat omsloeg: tijdens een etentje bij wereldrestaurant Dara in Amersfoort. Daar proefde ik voor het eerst een écht goede baba ganoush. Sindsdien, en dat is zo’n acht jaar geleden, maak ik regelmatig een recept met aubergine. Je kunt ze roosteren, stoven,……
Lees verder…

Maak zelf citronellakaarsen en houd muggen op afstand

Hoe handig is het om citronellakaarsen te hebben die muggen op afstand houden én er ook nog eens gezellig uitzien? Ideaal voor op het terras tijdens een warme avond, of voor in de voortent op de camping. Geen gezoem om je heen, geen gestress met sprays. Gewoon rustig buiten zitten, met deze zelfgemaakte kaarsen binnen……
Lees verder…

Pean-buiten aan het water

Geluksvogels zijn we! Vorige week, op de allereerste lentedagen genoten wij van een paar dagen in een heerlijk natuurhuisje van Pean-buiten in Nes, Fryslân. Met 18 graden op de barometer en geen wind voelden deze dagen als een minivakantie aan de Wilde Ie. Want zeg nou zelf… deze uitzichten vind je toch alleen maar in……
Lees verder…

Styling van de Paastafel

Pasen wordt bij ons steeds belangrijker. Toen de meiden klein waren, verstopten we chocolade-eitjes in de tuin. Nu kiezen we voor een gezellige brunch met familie. Met versierde paastakken, lekkere broodjes, chocolade en croissants is het al snel feestelijk. Bij mooi weer is het nog leuker om de brunch in de tuin te houden. Hoewel………
Lees verder…