Do it yourself

Zelf citronellakaarsen maken: eenvoudige en effectieve manieren om muggen te weren

Het was natuurlijk zoveel fijner en handiger geweest als ik deze zelfmaker vier weken terug met jullie zou delen. Dan hadden we deze heerlijk geurende citronellakaarsen op het terras kunnen zetten en hadden we geen last gehad van de muggen. Dan had ik de citronellakaarsen meegenomen naar de camping, stonden ze gezellig in de voortent zonder een zwerm muggen.

Citronellakaarsen tegen muggen

Dit idee ontpopte zich toen de ergernis bij mij het grootst was, na de zoveelste avond van buiten zitten waarbij we werden lekgestoken door de muggen. Er moesten lekkere citronella kaarsen komen, die zowel binnen als buiten kunnen staan. Vandaag was dan eindelijk de dag dat ik de citronellakaarsen maakte. Iets te laat, maar je kunt ze natuurlijk alvast maken mocht er een tweede hittegolf uitbreken of alvast voor volgend jaar. In ieder geval, goede ideeën moet je delen, ook al komen ze een paar weken te laat 🙂

(Lees verder onder de foto’s)

Citronella kaarsen maken - www.wimke.nl

Wat heb je nodig om de citronellakaarsen te maken?

 • 4 citroenen = 8 kaarsen
 • citronella olie
 • 500 gram sojawas
 • lont
 • verse tijm

Zo maak je de citronellakaarsen

Verwarm ongeveer een vierde van de sojawas au-bain-marie. Ondertussen snij je de citroenen in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees uit de citroen. Als de was helemaal gesmolten is, schenk je het voorzichtig in de halve citroen.

Laat de was ongeveer een minuutje afkoelen in de citroen, druppel 5 drupjes olie in de was en roer met een satéprikker. Wanneer de was een beetje troebel wordt, zet je het lontje in de kaars. Nu blijft hij beter staan. Ik deed er nog een paar blaadjes verse tijm door, omdat ik tijm zo lekker vind ruiken. Je kunt ook blaadjes munt, oregano of verse rozemarijn aan je citronellakaarsen toevoegen, dit hoeft natuurlijk niet. Laat de kaarsen ongeveer 2 uren afkoelen. Knip het overtollige deel van het lont eraf en je kaars is ready to burn!

Tip; als je citroen niet goed blijft staan, snij dan een plakje van de onderkant.

Limonade maken

Het vruchtvlees dat je uit de citroen schept, hoef je niet weg te gooien, maak daar lekker limonade van, of gebruik het als dressing door een salade.

Op naar nog meer lange zomeravonden!

Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl
Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl
Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl

Lees ook: Leer hoe je zelf bijenwaskaarsen kunt maken. Ontdek de voordelen van natuurlijke kaarsen en creëer een warme sfeer in huis. Begin vandaag nog met het maken van je eigen bijenwaskaarsen.

Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!
Wat zijn de ingrediënten die nodig zijn om citronella kaarsen te maken?

Om citronella kaarsen te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: sojawas, lonten, citronella etherische olie en kaarsenkleurstof (optioneel)

Welke stappen moet ik volgen om citronella kaarsen te maken?

Om citronella kaarsen te maken, smelt je de sojawas au bain-marie en voeg je de citronella etherische olie en de kaarsenkleurstof toe. Plaats vervolgens de lont in het midden van de kaarsenhouder en giet het kaarsenmengsel erin. Laat de kaars volledig afkoelen en stollen voordat je hem aansteekt.

Hoeveel citronella etherische olie moet ik toevoegen aan het kaarsenmengsel?

Om een sterk geurende citronella kaars te maken, voeg je ongeveer 30 druppels citronella etherische olie toe per 500 gram sojawas.

Waar kan ik de benodigde materialen kopen om citronella kaarsen te maken?

De benodigde materialen voor het maken van citronella kaarsen, zoals sojawas, lonten, citronella etherische olie en kaarsenkleurstof, kun je kopen bij hobbywinkels, online winkels en sommige supermarkten.

Zijn citronella kaarsen veilig om te gebruiken in huis?

Citronella kaarsen zijn veilig om te gebruiken in huis, maar je moet wel voorzorgsmaatregelen nemen. Zorg ervoor dat de kaars op een stabiele ondergrond staat en niet in de buurt van brandbare materialen wordt geplaatst. Houd de kaars buiten bereik van kinderen en huisdieren en laat hem niet onbeheerd achter terwijl hij brandt.

Wat kun je nog meer doen met een citroen?

Nog meer zelfmakers om lekker aan de slag te gaan

1 Comment

 • Reply
  Alet
  28 augustus 2020 at 07:39

  Wat een leuk idee en wat zal dat heerlijk ruiken!

Leave a Reply