Do it yourself

Citronellakaarsen maken

Het was natuurlijk zoveel fijner en handiger geweest als ik deze zelfmaker vier weken terug met jullie zou delen. Dan hadden we deze heerlijk geurende citronellakaarsen op het terras kunnen zetten en hadden we geen last gehad van de muggen. Dan had ik de citronellakaarsen meegenomen naar de camping, stonden ze gezellig in de voortent zonder een zwerm muggen.

Citronellakaarsen tegen muggen

Dit idee ontpopte zich toen de ergernis bij mij het grootst was, na de zoveelste avond van buiten zitten waarbij we werden lekgestoken door de muggen. Er moesten lekkere citronella kaarsen komen, die zowel binnen als buiten kunnen staan. Vandaag was dan eindelijk de dag dat ik de citronellakaarsen maakte. Iets te laat, maar je kunt ze natuurlijk alvast maken mocht er een tweede hittegolf uitbreken of alvast voor volgend jaar. In ieder geval, goede ideeën moet je delen, ook al komen ze een paar weken te laat 🙂

(Lees verder onder de foto’s)

Citronella kaarsen maken - www.wimke.nl

Wat heb je nodig om de citronellakaarsen te maken?

 • 4 citroenen = 8 kaarsen
 • citronella olie
 • 500 gram sojawas
 • lont
 • verse tijm

Zo maak je de citronellakaarsen

Verwarm ongeveer een vierde van de sojawas au-bain-marie. Ondertussen snij je de citroenen in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees uit de citroen. Als de was helemaal gesmolten is, schenk je het voorzichtig in de halve citroen.

Laat de was ongeveer een minuutje afkoelen in de citroen, druppel 5 drupjes olie in de was en roer met een satéprikker. Wanneer de was een beetje troebel wordt, zet je het lontje in de kaars. Nu blijft hij beter staan. Ik deed er nog een paar blaadjes verse tijm door, omdat ik tijm zo lekker vind ruiken. Je kunt ook blaadjes munt, oregano of verse rozemarijn aan je citronellakaarsen toevoegen, dit hoeft natuurlijk niet. Laat de kaarsen ongeveer 2 uren afkoelen. Knip het overtollige deel van het lont eraf en je kaars is ready to burn!

Tip; als je citroen niet goed blijft staan, snij dan een plakje van de onderkant.

Limonade maken

Het vruchtvlees dat je uit de citroen schept, hoef je niet weg te gooien, maak daar lekker limonade van, of gebruik het als dressing door een salade.

Op naar nog meer lange zomeravonden!

Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl
Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl
Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl
Citronellakaarsen maken - www.wimke.nl

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 20 euro en gratis verzending!
Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Wat kun je nog meer doen met een citroen?

Nog meer zelfmakers om lekker aan de slag te gaan

1 Comment

 • Reply
  Alet
  28 augustus 2020 at 07:39

  Wat een leuk idee en wat zal dat heerlijk ruiken!

Leave a Reply