Bloemen en planten Do it yourself

Een plantenhanger haken

Plantenhangers, wat zie je ze veel en wat zijn ze leuk! Helemaal als er een mooi hangplantje in zit. Het hangplantje wat in mijn gehaakte plantenhanger zit kreeg ik als een stekje. Het stekje heeft de zomervakantie overleefd en wordt al een serieuze plant. Ik weet niet welke plant dit is, misschien een van jullie. Ik ging aan de slag om een plantenhanger te haken.

(lees verder onder de afbeelding)

Stap voor stap uitleg hoe je een plantenhanger kan haken - www.wimke.nl

Bloempotten in gehaakt jasje

Door ons hele huis staan planten, ook in de douche en toilet. Planten maken het huis sfeervol en meteen gezellig. Op dit moment zitten we middenin de verbouwing, maar als alles klaar is, heb ik al besloten dat ik een mega-plant in huis wil. Het liefst eentje die op de grond staat en reikt tot het plafond. Prachtig! Kijkend naar mijn planten zie ik dat ik weinig aandacht heb voor de pot waar de plant in staat. Negen van de tien potten zijn een terracottapot met idem schoteltje eronder. Erg weinig gezelligheid dus.

Meer sfeer voor de bloempotten

De bloempotten kunnen wel een opknapbeurt gebruiken! Om de bloempotten haak ik een jasje, waardoor ze net wat meer sfeer krijgen. Haak de jasjes in de kleuren die jij mooi vind en bij je interieur passen. Wil je de planten laten hangen, haak er dan lange touwen aan vast. Het is niet moeilijk. Ik deed dat laatste.

Stap voor stap uitleg hoe je de plantenhanger kan haken

 1. haak 5 lossen en sluit met een halve vaste.

 2. haak 2 lossen (staat voor het 1ste stokje) en haak 11 stokjes door de ring en sluit af met een halve vaste.

 3. haak 3 lossen (staat voor het 1ste slokje en 1 losse) en 1 stokje in de eerste V. Haak in de volgende V: 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en een losse. Herhaal dit tot het einde van de toer en sluit af met een halve vaste.

 4. haak 3 lossen en 1 stokje in de eerste V. Haak tussen de 2 stokjes in 1 V het volgende: haak 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en 2 lossen. Herhaal dit tot het einde van de toer. En sluit af met een halve vaste.

 5. haak 3 lossen en 1 stokje in de eerste V. Haak tussen de 2 stokjes in 1 V het volgende: haak 1 stokje, 1 losse, 1 stokje en 3 lossen. Herhaal dit tot het einde van de toer. En sluit af met een halve vaste.

 6. dit is de laatste toer voor de bodem. Haak in elke V 1 vaste. Haak helemaal rond en sluit af met een halve vaste.

 7. haak 6 lossen en zet vast met een vaste in de vijfde v. Haak opnieuw 6 lossen en zet vast in de vijfde V. Herhaal dit tot het einde van de toer.

 8. Haak 3 lossen en zet vast met een vaste in de eerste lus. Haak 6 lossen en zet vast met een vaste in de volgende lus. Herhaal tot je helemaal rond bent en haak rond tot je de gewenste hoogte van je bloempotje bereikt hebt. Sluit met een vaste.

 9. je jas voor de bloempot is bijna klaar. Haak deze laatste toer als volgt en je kunt hier een andere kleur voor gebruiken, maar hoeft niet. Haak in de boogjes 3 vasten. Haak 2 stokjes bij het overgangspunt. Herhaal helemaal rond.

 10. Nu kun je er nog voor kiezen je jasje te gebruiken als plantenhanger. Haak 2 lange strengen van ongeveer 60 centimeter (met dubbele draad) en zet vast op 4 punten.

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

Nog meer inspiratie met Bloemen & Planten

Groene Vingers?! Niet nodig! Schik je eigen veld boeket, stek je Pilea zelf en Chrysanten saai? Tips om het nog leuker te maken met bloemen en planten in huis.

Pannenlappen haken

Meestal pakken we een handdoek of andere soort van droge doek om de lasagne, pizza’s, cake uit de oven te halen. Natuurlijk kan je naar de winkel gaan om een pannenlap te kopen. Wanneer je net een nieuwe…

Lees verder…

Campingslinger haken

De campingslinger, ken je hem nog? Een slinger om jouw caravan of tent tussen alle andere te vinden door een persoonlijke slinger aan te hangen. Ik haakte deze slinger drie jaar geleden. Hij stond op mijn oude blog….

Lees verder…

Een plantenhanger haken

Plantenhangers, wat zie je ze veel en wat zijn ze leuk! Helemaal als er een mooi hangplantje in zit. Het hangplantje wat in mijn gehaakte plantenhanger zit kreeg ik als een stekje. Het stekje heeft de zomervakantie overleefd…

Lees verder…

Crochet in the City

Crochet in the City is het inmiddels derde haakboek van Annemarie Benthem, bekend van Annemarie’s Haakblog. Het bevat meer dan 20 kleurrijke patronen die stuk voor stuk geïnspireerd zijn door bloemen. Van prachtige dekens tot een hele toffe tas en van schitterende sjaals tot een schattig konijntje. Je vindt het allemaal in dit unieke haakboek dat anders is dan andere haakboeken.

Crochet in the City

De Haakbijbel

Dit boek is bedoeld om haakliefhebbers kennis te laten maken met allerlei nieuwe steken en creatieve manieren om te haken. Het staat boordevol steken, technieken en haakpatronen. Elke steek wordt uitgelegd aan de hand van foto’s, werkbeschrijvingen, telpatronen en voorbeelden.

Basisboek haken

Voor iedereen die wil leren haken is dit een geweldige basisboek. Van de opzetlus, lossen, vasten tot stokjes, alle steken worden stap voor stap met foto’s uitgelegd. Vervolgens kun je de net geleerde steken toepassen in een leuk project. Van armbandjes tot mobielhoesjes, van kussens tot amigurumi. Je begint eenvoudig en eindigt als een volleerd haker of haakster.

2 Comments

 • Reply
  Mariska
  2 september 2017 at 11:16

  Hoi Wimke,

  Zou graag deze hangende plantenhanger willen maken, maar helaas bestaat de blogKreaDoe! pagina niet meer, waar de werkbeschrijving op te vinden is.
  Kun en wil je mij de werkbeschrijving sturen?

  Mvg, Mariska

 • Reply
  Tini Schippers
  4 december 2020 at 17:24

  Mooi boek. Jammer dat je er niet bij vermeld hoeveel wol er nodig is bij een diy haken

Leave a Reply