Do it yourself

Maak zelf een schommel

De trampoline heeft de achtertuin verlaten! Thank god! Zo blij dat mijn uitzicht naar de achtertuin niet meer door het beschermnet is, maar gewoon vrij en groen. Een trampoline is geweldig voor kinderen, maar wat is er mis met de good old schommel. Daar ben je nooit te oud voor. Ik bedacht een easy diy voor Karwei: een xl-schommel met kussen gemaakt door mijzelf! Eigenlijk had ik mijn schoonvader gevraagd om mij te helpen, maar doordat ik de spullen allemaal al in huis had, besloot ik zelf aan de slag te gaan met de schommel. Binnen een half uur hing de schommel in de veranda. Een extra grote schommel waar ook volwassenen ruim op kunnen zitten. Door het kussen er op vast te maken, hebben we er meteen een extra zitplek bij. Perfect voor gezellige avonden met het haardje aan en een wijntje in de veranda. In dit blog leg ik uit hoe je zelf een schommel kan maken.

(lees verder onder de foto’s)

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

Op naar de Karwei

Het is zo supersimpel. Als ik dit kan maken, met nul-boorervaring, dan kun jij dit helemaal! O ja, heb je geen plek buiten voor een schommel? Hang hem lekker binnen in de (kinder)kamer, dat is misschien nog wel leuker! Als eerst bedacht ik hoe de schommel eruit moest komen te zien. Hij moest simpel zijn, stijlvol, gemakkelijk op te bergen en groot genoeg voor volwassenen. Ik ging naar Karwei in Sneek, zocht een mooie plank uit en liet hem op maat zagen. Ondertussen had ik mijn kar al vol geladen met kussentjes om op de schommel te leggen, een mooi kleed en hangpotjes. Ik vind de Karwei zo te gek in woonaccessoires en tuinspullen.

Wat heb je nodig om deze schommel te maken:

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

Aan de slag met het maken van de schommel

stap 1: Ga naar jouw Karwei in de buurt en haal de spullen die hierboven op het lijstje staan. Zoek een mooie blankhouten steigerhouten plank uit. Voor de schommel heb je een stuk nodig van 75 cm. Vraag aan een van de medewerkers van Karwei om de plank voor je op maat te zagen. Dat doen ze! Zo fijn!

stap 2: Bepaal waar je de gaten in de schommel wilt. Ik heb de gaten 3 cm uit de hoek gezet. Meten is weten. Zet een stip met een stift op de uitgemeten plek.

stap 3: Het echte werk, we gaan de gaten boren. Neem de houtboor (zie foto 1) van 16 mm en zet het puntje op de getekende stip. Hou de boor recht boven de plank en boor net zolang totdat je een mooi gat hebt. Dit doe je dus op elke hoek.

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

stap 4: Je wilt geen splinters op vervelende plekken, dus schuur de plank flink glad! Neem ook de gaten mee, daar kunnen vervelende hoekjes uitsteken. Wil je je schommel verven, dat kan, je plank is er klaar voor.

stap 5: Neem het touw en bepaal de lengte. Ik heb het touw over de balk geslingerd en gemeten op welke hoogte de schommel moest komen te hangen. Ik heb de schommel vrij laag bij de grond gehouden zodat de schommel ook handig is voor kinderen. Heb je de maat? Neem dan 10 cm extra, dan is je touw altijd lang genoeg. Er komen ook nog knoopjes in. Brand de uiteinden van het touw met een aansteker. Dat voorkomt dat het touw gaat rafelen.

stap 6: Hang de schommel op. Haal het touw door de gaten en leg een knoopje onder de plank.

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

Stap 7: Leg het kussen op de schommel en zet het vast met de leren riemen. Leuk detail en zit nog eens lekker ook! Ik had nog twee oude riemen liggen, heb je die niet? Rij even langs de kringloopwinkel of gebruik resten van het touw.

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl
Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

Bingo!

De nieuwe schommel is een regelrechte hit. We hebben een extra zitplek in de veranda maar is ook meteen een speeltoestel voor de kinderen. Doordat de schommel breder is, kunnen er twee (kleine) kinderen tegelijk op de schommel. Leg er een leuk kleed onder en schommelen maar!

Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl
Maak deze schommel zelf in 7 stappen - www.wimke.nl

Ik maakte deze blog in samenwerking met Karwei! Dat is een perfecte match met mijn blog, maar ook met mij! Ik werk graag samen met merken en bedrijven die bij mij en mijn blog passen.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

Nog meer leuke zelfmakers lees je hieronder

3 Comments

 • Reply
  Alet
  15 juli 2018 at 07:07

  Die is ontzettend mooi geworden Wimke!

 • Reply
  bees
  29 juli 2018 at 09:40

  superleuk! vraag me ook af hoeveel t allemaal bij ellaar zo zal kosten 🙂 heb je ongeveer een bedrag voor me ? x

 • Reply
  Shanti
  13 juli 2021 at 20:39

  Leuk om jouw blog te lezen. Wat zijn de andere maten van de schommelplank? lengte 75 cm. Dikte en breedte?

Leave a Reply