De afgelopen weken had ik er echt genoeg van: overal spullen, rommel en onrust. Iedere keer als ik de kamer in liep, struikelde ik bijna over iets dat niet op z’n plek lag. Kasten puilden uit, tafels lagen vol en de vloer was bezaaid met allerlei kleine dingen die daar eigenlijk niet thuishoorden. Saar, onze hond, liep ondertussen constant op iets te kauwen. Waren het geen sokken, dan waren het wel pennen, rietjes of het speelgoed van de kinderen. Soms vroeg ik me serieus af hoe ze het allemaal steeds wist te vinden. Het werd tijd voor verandering. In deze blog deel ik mijn opruimtips met jullie: simpele, haalbare stappen die mij hebben geholpen om weer wat ademruimte te creëren in huis. Geïnspireerd door mijn nuchtere schoonmoeder én een vleugje Marie Kondo.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto’s)
Opgeruimd van Mari Kondo
Een tijdje geleden kreeg ik het boek Opgeruimd! van Marie Kondo. Op het eerste gezicht lijkt mijn huis redelijk opgeruimd, maar zodra je een kast of laatje opentrekt, ligt de rommel voor het oprapen. In de bestekla zwerven bierdoppen rond, ik telde vierendertig verschillende schaaltjes, incomplete puzzels en tijdschriften uit 2014.
Tijd om op te ruimen! Ik begon op zolder, gewapend met een rol afvalzakken en een paar opbergbakken. Na een uurtje zag de Billy-kast er al heel anders uit. Kamer na kamer volgde. Ook de woonkamer heb ik grondig aangepakt, en hij is nu helemaal “Saar-proof”
(tekst loopt door onder de foto’s)
Mijn opruimtips gebundeld met die van mijn schoonmoeder en Mari Kondo.
- Soms moet je gewoon eerlijk zijn: wat stuk, verkleurd of incompleet is (en niet meer te herstellen), hoort niet meer in je huis. Weg ermee.
- Opbergen wordt makkelijker met duidelijke categorieën. Maak bakken voor knutselspullen, schrijfwaren, ondergoed, sokken, kaarten en postzegels. Zo blijft het overzichtelijk, ook voor kinderen.
- Wat je niet meer nodig hebt, kan vaak nog een tweede leven krijgen. Wij doneerden dozen vol boeken, puzzels en kleding aan de kringloopwinkel. Het ruimt op én maakt een ander blij.
- Visuele rust doet wonderen. Ik haalde spiegels, bordjes en kindertekeningen van de muren. Alleen een paar favoriete posters bleven hangen. Het verschil was direct merkbaar.
- Plantenliefhebber? Ik ook. Toch stonden er in elke kamer verdroogde stekjes. Ik gaf ze weg aan mensen met meer tijd (en groene vingers).
- Oude tijdschriften verzamelen is verleidelijk, maar zelden zinvol. Alles van vóór 2018 ging hier de deur uit. Recyclen of weggeven: het lucht op.
- Kinderkunstwerken zijn het moeilijkst. Maar samen met mijn dochters selecteerde ik de mooiste, die nu een ereplekje hebben. De rest: loslaten.
- Verzamelwoede begint vaak klein. Gratis stickers, spaarkaarten, moestuintjes… Gewoon vriendelijk bedanken bij de kassa helpt écht.
- Servies? Kies je mooiste. Gebruik het ook echt. Overige glazen, schalen of borden – tenzij sentimenteel waardevol – mogen weg.
- Tot slot: groepeer decoraties. Zet je fotolijstjes, souvenirs en bloempotjes bij elkaar. Het scheelt schoonmaakwerk en brengt rust in je interieur.
Heb je zelf een toptip, laat even een reactie achter onder deze blog. Hebben we er allemaal wat aan.
Op drie poten; De afteroom eetkamerstoel
Sommige spullen zijn gewoon op. Neem die houten eetkamerstoel die ik ooit op de kop tikte via Marktplaats. Hij had z’n beste tijd gehad. De zitting kraakte, de poten wiebelden, en niemand zat er nog met plezier op. We hebben hem dan ook zonder twijfel afgedankt.
Daar kwam iets nieuws voor in de plaats. Niet zomaar een stoel, maar eentje die rust uitstraalt, subtiel opgaat in het interieur, én tijdloos aanvoelt. Geen blikvanger, maar juist zo’n stille kracht die het goed doet aan tafel – praktisch én mooi in zijn eenvoud.
Samenwerking Misterdesign
Via een prettige samenwerking met MisterDesign kwam ik terecht bij de Afteroom-stoel van Menu. In hun webshop viel mijn oog meteen op dit ontwerp van het Taiwanese designersduo Hung-Ming Chen en Chen-Yen Wei, ook wel bekend als Afteroom. De stoel combineert het karakter van een krukje met het comfort van een rugleuning – strak, sfeervol en stijlvol.
Wat deze stoel voor mij zo aantrekkelijk maakt, is zijn eenvoud. Hij staat op drie poten, wat hem niet alleen uniek maakt, maar ook praktisch: hij oogt luchtig, neemt weinig ruimte in en draagt bij aan de rustige uitstraling van de kamer. Een subtiele blikvanger die helemaal in het plaatje past.
Heb je onderstaande blogs ook al gelezen?
Go Tonone!
We kunnen weer eentje afvinken van de wishlist; de Tonone Bolt lamp. Als ik kijk naar mijn Pinterestaccount,…
Een opgeruimde hal en een House Bird
Mijn opruimtips
De afgelopen weken had ik er echt genoeg van: overal spullen, rommel en onrust. Iedere keer als ik…
Teckel Saar
Dit is ze dan: Saar! Onze bijna 10 weken oude ruwharige teckelpup. En is ze niet allerliefst!? Vorig…
Bruine lampen en roze gordijnen
Kijk eens hoe prachtig! Ik ben om hoor, roze gordijnen zijn zo ontzettend mooi. Van buiten vallen ze…
Adventskalender met cadeautjes
Jaaah vandaag is het 1 December, het begin van de feestmaand. De Adventstijd begint vier zondagen voor Kerst….
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
5 Comments
Inge
19 juli 2018 at 00:07De knutsel van de kinderen die te groot of teveel zijn zet ik op de foto en dan doe ik ze weg….
Alet
19 juli 2018 at 07:01Ik sta één keer per jaar op de Brocante markt. Dat ruimt ook flink op en het is nog eens super gezellig ook 🙂
X
Ineke
19 juli 2018 at 15:09Ik ga ook eens in de zoveel tijd met een vuilniszak door het huis en breng dan ook een hoop naar de kringloop. En kleding naar het Leger des Heils of een ander goed doel. Dingen weg doen is niet het probleem, maar er komen te gemakkelijk nieuwe spullen in huis. Daarom probeer ik – elke keer als iets nieuws wil kopen – mezelf de vraag te stellen of ik het wel echt nodig heb, of er echt blij van wordt en het een aanvulling is, ipv opvulling. Dat helpt!
Kijktip: de documentaire ‘Minimalism’ op Netflix 🙂
Isabel
19 juli 2018 at 16:08Herinneringen van je kids bewaar je in een grote box. Verjaardagskaarten, briefjes, foto’s, kattebelletjes, leuke zaken,…. om dan op hun 18de verjaardag cadeau te doen.
De oudste hier wordt 18 in januari, ben benieuwd om zijn gezicht te zien 🙂
Margriet
20 juli 2018 at 20:57Goeie tips, ik ben echt geen goede opruimer. Kinderknutsels doe ik allemaal in een grote doos en bewaar ik.
Hier paste de lego niet meer in zijn oorspronkelijke bak (ook doordat bouwsels vaak even bewaard worden). Daarvoor heb ik nu een mooie mand gekocht, waarvoor ik een zak met treksluiting heb genaaid die er precies in past. Resultaat is een gezellige en decoratieve mand naast de bank, genoeg ruimte voor de legoblokjes én de bouwsels, en ‘s avonds toch lekker uit het zicht.
Ik vind je houten vogeltje trouwens heel leuk!