Fries Geluk

Fries Geluk volgens… Germ van der Burg

Ik ben jaloers op zijn fantastische werkplek, hij kent de zuidwesthoek van Fryslân op zijn duimpje en weet álles van de natuur. Ik sprak met Germ van der Burg van natuurbeheervereniging It Fryske Gea over zijn Fries geluk.

(lees verder onder de foto’s)

‘Ik groeide op in Nijland, een dorpje tussen Bolsward en Sneek. Als klein jongetje deed ik niks liever dan buiten spelen: de liefde voor de natuur zat er al jong in. Na de middelbare school besloot ik Bos- en Natuurbeheer te gaan studeren in Velp. Een mooie studie, maar wel helemaal aan de andere kant van Nederland. Ja, op een gegeven moment begon ik Fryslân wel een beetje te missen’.

Wilde orchideeën

‘Ik werk alweer tien jaar bij It Fryske Gea. Aanvankelijk was Nationaal Park de Alde Feanen mijn werkgebied, maar sinds twee jaar ben ik districtshoofd in de regio Súdwest-Fryslân. Een droom die uitkwam. Hier, in de Zuidwesthoek van Fryslân, ligt mijn hart.’

De Warkumer Waard

‘Het mooiste stukje van Fryslân? De Warkumer Waard. Een gebied dat grotendeels is afgesloten voor publiek, maar waar wel regelmatig excursies worden georganiseerd. Wist je dat daar orchideeën in het wild groeien?’

Beuken van 300 jaar oud

‘Mijn standplaats is de Wildtskuorre in het Rysterbosk. Hier werken we met z’n achten in een team. We zorgen voor rust voor de dieren en plegen onderhoud. Het Rysterbosk is een van de bekendste wandelbossen van de provincie. Jaarlijks komen hier meer dan 200.000 bezoekers! ‘Aan de hoofdlaan van het bos staan gigantische eiken en beuken. Die zijn meer dan 300 jaar oud. Als ik nadenk over wat die bomen hebben doorstaan, hoe sterk ze zijn… dan groeit mijn respect voor de natuur nóg meer.’

‘Ook in mijn vrije tijd ben ik graag in de súdwesthoeke. Racefietsen, varen over de Friese meren of, als het ’s winters flink vriest, op de schaatsen het gebied verkennen. De natuur hier blijft me verrassen.’

Het mooiste Friese woord?

‘Mooie Friese woorden, die vind je in de natuur in overvloed. Wist je bijvoorbeeld dat een watersnip in het Fries een waerlampke heet? En een winterkoninkje een tomke. Prachtig!’

60 zelfmakers & recepten

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.

Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!

Lees ook eens deze blogs over Fries geluk

4 Comments

 • Reply
  Alet
  18 juni 2018 at 10:43

  Ik vind dit altijd erg leuke posts om te lezen!

 • Reply
  Gertrud Prins
  21 juni 2018 at 13:07

  Weer zo’n fijne ‘Fries Geluk’! Als echte frieske deerne ‘moet’ ik zeker jouw Smûk in huis hebben. Zodra de verbouwing (de zoveelste) erop zit, ga ik heb mijzelf cadeau doen 😉

  • Reply
   Wimke Tolsma
   21 juni 2018 at 16:28

   Wat lief dank! En het boek moet je jezelf lekker cadeau doen 😉

   Leafs Wimke

Leave a Reply