Fries Geluk

Fries Geluk volgens … Greta Van der Veen-Hijlkema van BRYCK

Ze vond haar thuis in het oude huis van haar pake en beppe, omringt zich met spullen met een mooi verhaal en verruilde haar  onderneming in de retailbranche in voor een eigentijds, modern interieurmerk: BRYCK. Greta van der Veen-Hijlkema vertelt over haar Fries geluk.

(lees verder onder de foto’s)

‘Bijna alles hier in huis heeft een verhaal. De geeltjes in de gang, de witjes in de keuken en de sjablonen op het plafond zijn origineel. Toen we hier kwamen wonen, wist ik meteen: die wil ik in tact houden. De sjablonen op het plafond heb ik zelf gerestaureerd. Ook het kleed op de vloer heb ik zelf gemaakt, van wol van de schapen van mijn vader. Hij heeft witte schapen en 1 donkere van kleur. Na het schaapscheren bracht hij mij de wol van het donkere schaap. Een dag lang ben ik bezig geweest met vilten. Het is intensief werk, maar het kleed vind ik nog altijd bijzonder en mooi.’ ‘Ik hou van met mijn handen werken, ik haal ook rust uit schilderen. Verschillende doeken heb ik al gemaakt, allemaal geïnspireerd op de Fryske natuur en de mensen om mij heen’.

Lees ook: Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten; De culinaire elfstedentocht

BRYCK Bank

Het begon met een bank en inmiddels heeft BRYCK een volwaardige collectie lounge meubelen van Nederlands fabrikaat. ‘Wij vinden het fijn dat we een goede samenwerking hebben met verschillende Nederlandse fabrieken, ook voor onze andere producten zoals de maatwerk houtrekken, tafels en accessoires. Inmiddels hebben we verschillende banken waaronder de splinternieuwe Couch FIRM die net als de andere items zowel geschikt is voor binnen als buitengebruik. Als productdesigner en ondernemer wil je blijven ontwikkelen. Het liefst duurzaam en niet onderheven aan de mode of trends, dus tijdloos’. BRYCK heeft zo’n veertig verkooppunten in binnen- en buitenland.

Servies / Earthen By Bryck

‘Een van mijn favoriete accessoires is het servies Earthen. De inspiratie hiervoor vond ik grotendeels in het servies van mijn pake en beppe. Hun servies had na jarenlang gebruik allemaal kleine barstjes, als een craquelé-effect. Dat vond ik er zo mooi uitzien, dat ik het verwerkte in mijn ontwerp. Earthen werd een modern servies van ambachtelijk aardewerk.’

Een boer op een krukje

‘Waar ik inspiratie vind? Vooral in de natuur. Ik vind Fryslân prachtig. Ook Scandinavië vind ik erg inspirerend, het lijkt wel op Fryslân, de natuur en de puurheid van de mensen, daar houd ik van. Waar ik ook ben, ik zie altijd iets wat ik kan gebruiken in mijn ontwerpen. Zo reed ik eens langs een weiland waar een boer op een krukje zat, klaar om zijn koeien te gaan melken. Ik ben gestopt en heb hem gevraagd of we deze locatie mochten gebruiken voor onze image fotografie. Een week later zijn we, samen met een Friese fotografe, teruggegaan naar het land, de boer en zijn koeien met een aantal BRYCK hockers. De foto is prachtig en puur geworden, helemaal waar BRYCK voor staat.

Zit mijn hoofd té vol met ideeën, dan vertrek ik alleen naar Vlieland. Ik ga op de fiets naar Harlingen – een flink eindje trappen, maar onderweg beginnen de creativiteit al te stromen. Na een paar nachten op het eiland kom ik volledig opgeladen weer thuis.’

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

Hieronder nog meer blogs over Fries Geluk

3 Comments

 • Reply
  Gertrud Prins
  19 augustus 2018 at 18:39

  Mooi blog Wimke, prachtige banken èn servies! Had nog heel graag het gevilte kleed gezien 😉

 • Reply
  Gertrud Prins
  19 augustus 2018 at 18:41

  Te snel op enter gedrukt, wilde nog zeggen dat ik de ‘Fries Geluk” een erg leuke serie vind 😉 groet Gertrud

 • Reply
  Dick Beijer
  20 augustus 2018 at 10:47

  Prachtig! Authentiek, proffesioneel, en adembenemend mooie fotografie!

Leave a Reply