Fries Geluk

Fries Geluk volgens… Cees Noteboom

Al op zijn veertiende leerde hij het molenaarsvak, in 1980 nam hij Mole ’t Lam in Woudsend over. Met deze korenmolen vermaalt Cees Noteboom dagelijks kilo’s graan tot bloem en meel. Ik ben benieuwd: wat is Fries geluk volgens iemand die dagelijks zo’n prachtig ambacht beoefent. Lees verder voor het interview met molenaar Cees Noteboom uit Woudsend.

(lees verder onder de foto’s)

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Lees ook: Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten; De culinaire elfstedentocht

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

In de leer

‘Mijn vader bouwde ooit zelf een molen. Hij was boer, maar is altijd gek geweest op molens. Die fascinatie heeft hij aan mij doorgegeven: ik was veertien toen ik in de leer ging bij de korenmolenaar Sierkstra in Witmarsum. Elke zaterdag mocht ik meehelpen: het was mijn favoriete dag van de week. Leermeester Sierkstra is nu 85 en is een van de oprichters van het Gild Fryske Mounders. ’

Mole ‘t Lam in Woudsend

‘Op de korenmolen in Schiedam, waar ik zeven jaar lang werkte, ontmoette ik mijn vrouw Marjon. In 1980 ben ik op Mole ’t Lam gekomen, Marjon kwam in 1999 ook naar Woudsend. Ik bestier de molen, zij runt de molenwinkel. We verkopen veel verschillende soorten meel en bloem: van “gewone” tarwe tot minder bekende graansoorten als kamut en eenkoorn.’

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl
Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl
Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl
Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Motortje

‘De laatste jaren is het in Nederland steeds minder hard gaan waaien. En als het niet waait, draait de molen niet en wordt er dus geen graan vermalen. Omdat we altijd veel bestellingen hebben, wilde ik niet meer volledig afhankelijk zijn van de wind. Daarom heb ik kortgeleden een motortje in de molen laten installeren. Deze drijft het binnenwerk aan. Nu kan ik ook malen als er weinig wind staat.’

Tjotter

‘Als ik een paar vrije uren heb, ga ik het liefst het water op. Ik heb een tjotter, een authentiek Fries zeilbootje. Het liefst zeil ik over het Hegemer mar (Heegermeer), of naar Balk en Sloten. Eigenlijk vind ik heel Súdwest Fryslân prachtig.’

Het mooiste Friese woord

‘ “Spjirringmantsjes” en “uttimmermantsjes”. Echte Friese woorden uit het molenaarsvak.’

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl
Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Na mijn bezoek bij Cees op de molen, nam ik een zak speltmeel en pannenkoekenmeel mee. Deze laatste heb ik meteen getest. Cees Noteboom is de derde in de lijst van Friezen over Fries Geluk. Wie zou jij graag terug willen zien in het interview? Laat het mij weten!

Fijne dag!

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Nog meer Fries geluk

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

2 Comments

 • Reply
  Alet
  8 december 2017 at 08:51

  Mooi om te lezen en prachtige foto’s om te bekijken.
  Roept fijne herinneringen bij mij op, Mijn vader is in z’n vrije tijd namelijk ook molenaar!

 • Reply
  Verie
  8 december 2017 at 19:18

  Heel mooi blogbericht, prachtig om deze molen van binnen te bekijken! 🙂 Fijne avond!

  Lieve-groetjes,
  Verie

Leave a Reply