Fries Geluk volgens… Cees Noteboom

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlAl op zijn veertiende leerde hij het molenaarsvak, in 1980 nam hij Mole ’t Lam in Woudsend over. Met deze korenmolen vermaalt Cees Noteboom dagelijks kilo’s graan tot bloem en meel. Ik ben benieuwd: wat is Fries geluk volgens iemand die dagelijks zo’n prachtig ambacht beoefent. Lees verder voor het interview met molenaar Cees Noteboom uit Woudsend.

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlIn de leer

‘Mijn vader bouwde ooit zelf een molen. Hij was boer, maar is altijd gek geweest op molens. Die fascinatie heeft hij aan mij doorgegeven: ik was veertien toen ik in de leer ging bij de korenmolenaar Sierkstra in Witmarsum. Elke zaterdag mocht ik meehelpen: het was mijn favoriete dag van de week. Leermeester Sierkstra is nu 85 en is een van de oprichters van het Gild Fryske Mounders. ’

Mole ‘t Lam

‘Op de korenmolen in Schiedam, waar ik zeven jaar lang werkte, ontmoette ik mijn vrouw Marjon. In 1980 ben ik op Mole ’t Lam gekomen, Marjon kwam in 1999 ook naar Woudsend. Ik bestier de molen, zij runt de molenwinkel. We verkopen veel verschillende soorten meel en bloem: van “gewone” tarwe tot minder bekende graansoorten als kamut en eenkoorn.’

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Motortje

‘De laatste jaren is het in Nederland steeds minder hard gaan waaien. En als het niet waait, draait de molen niet en wordt er dus geen graan vermalen. Omdat we altijd veel bestellingen hebben, wilde ik niet meer volledig afhankelijk zijn van de wind. Daarom heb ik kortgeleden een motortje in de molen laten installeren. Deze drijft het binnenwerk aan. Nu kan ik ook malen als er weinig wind staat.’

Tjotter

‘Als ik een paar vrije uren heb, ga ik het liefst het water op. Ik heb een tjotter, een authentiek Fries zeilbootje. Het liefst zeil ik over het Hegemer mar (Heegermeer), of naar Balk en Sloten. Eigenlijk vind ik heel Súdwest Fryslân prachtig.’

Het mooiste Friese woord

‘ “Spjirringmantsjes” en “uttimmermantsjes”. Echte Friese woorden uit het molenaarsvak.’

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nlFries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Na mijn bezoek bij Cees op de molen, nam ik een zak speltmeel en pannenkoekenmeel mee. Deze laatste heb ik meteen getest. Cees Noteboom is de derde in de lijst van Friezen over Fries Geluk. Wie zou jij graag terug willen zien in het interview? Laat het mij weten!

Fijne dag!

Fries geluk volgens Cees Noteboom - www.wimke.nl

Fries Geluk volgens… Germ van der Burg

Ik ben jaloers op zijn fantastische werkplek, hij kent de zuidwesthoek van Fryslân op zijn duimpje en weet álles van de natuur. Ik sprak met Germ van der Burg van…

Fries Geluk volgens… Nyncke Posthuma

Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma al gauw de fijne kneepjes van het vak. En toen haar heit…

Fries Geluk volgens… Herre Zonderland

Toen de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, schaatste hij hem toch. Zijn vrouw vroeg hij ten huwelijk voor het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. En in de zomer…

Fries Geluk volgens… Nynke de Jong

Nynke de Jong over Fries Geluk - Wimke.nl

Eén keer per maand vraag ik bekende en onbekende Friezen naar hun Friese Geluk. Want wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? De eerste blog is geschreven door Nynke…

 

Met 60 verrassende en eenvoudige zelfmakers geeft Smûk je volop inspiratie voor elk seizoen.

Zelf buitenkaarsen maken van oude augurkenpotten. Limonade maken van zelfgeplukte vlierbloesem. Je zelfgemaakte wandkleed ophangen of zelfgeraapte tamme kastanjes poffen. Ideeën genoeg om je eigen geluk te creëren! Nu tijdelijk geen € 24,99 maar € 20,- (incl. verzendkosten)

Bestel je Smûk bij mij dan schrijf ik er een persoonlijk kaartje bij, voor je zelf of als je het boek cadeau wilt geven. Dat maakt het boek nog even wat persoonlijker!

Andere blogs...

2 Reacties

 • Reageer
  Alet
  8 december 2017 op 08:51

  Mooi om te lezen en prachtige foto’s om te bekijken.
  Roept fijne herinneringen bij mij op, Mijn vader is in z’n vrije tijd namelijk ook molenaar!

 • Reageer
  Verie
  8 december 2017 op 19:18

  Heel mooi blogbericht, prachtig om deze molen van binnen te bekijken! 🙂 Fijne avond!

  Lieve-groetjes,
  Verie

 • Laat een reactie achter