Recepten

Zelf een borrelbrood maken? Lees hier het recept.

Borrelbrood uit de pan, dat is toch een mega uitvinding! Vroeger, 15 jaar geleden hadden Wopke en ik een broodbakmachine. Deze bakte heerlijk brood, maar een onding op het aanrecht of in de kasten. We hadden simpelweg geen plek voor. Jullie zijn vast wel met mij eens dat versgebakken brood het allerlekkerst is. We halen af en toe een bestelling op bij mevrouw de Molenaar in Winsum. Mocht je eens naar Friesland komen is brood van Christa een dikke tip.

(lees verder onder de foto’s)

Een borrelbrood met vijgen, noten en olijven. In 4 uren zet je een heerlijk vers borrelbrood op tafel. Lees op mijn blog hoe je deze maakt. - Wimke.nl

Brood uit een roze gietijzeren pan

Afgelopen weekend bakte ik dus brood uit de pan: een borrelbrood met vijgen, noten en olijven. En hier heb je dus helemaal niet een broodbakmachine bij nodig alleen een gietijzeren pan. En dan het liefst eentje die je op het aanrecht of tafel mag laten staan. Ik viel als een blok voor deze roze van BK, maar mocht je een wat minder opvallend exemplaar willen kan dat natuurlijk ook. Een pan van gietijzer is extra sterk en heel slijtvast. Dit komt doordat een gegoten pan uit één deel bestaat, hij smelt dus niet al je hem in de oven zet of er een brood in wilt bakken. Een gietijzeren pan is vaak ook een stuk zwaarder dan een gewone pan. In deze blog zal ik je vertellen hoe je een brood in deze pan bakt.

(lees verder onder de foto’s)

Een borrelbrood met vijgen, noten en olijven. In 4 uren zet je een heerlijk vers borrelbrood op tafel. Lees op mijn blog hoe je deze maakt. - Wimke.nl
Een borrelbrood met vijgen, noten en olijven. In 4 uren zet je een heerlijk vers borrelbrood op tafel. Lees op mijn blog hoe je deze maakt. - Wimke.nl

Recept borrelbrood

Je moet er even de tijd voor nemen. Maar in 4 uren zet je een heerlijk vers borrelbrood op tafel. Het recept vond ik op de blog van Yellowlemontree. Je hebt nodig voor een brood voor ongeveer 8 personen:

  • een kilo bloem
  • 3 zakjes gist a 7 gram
  • 700 ml lauwwarm water
  • 100 ml olijfolie extra vierge
  • zeezout
  • handje walnoten
  • handje gemengde olijven
  • 5 a 6 gedroogde vijgen

Zo bak je een borrelbrood in de oven

Meng het water met de olijfolie en het gist tot het gist helemaal is opgelost. Doe een flinke snuf zout bij het meel en doe dit beetje bij beetje bij het water. Kneed het deeg in de keukenmachine tot een mooie bol. Doe de bol deeg in een ruime kom onder een vochtige theedoek en laat het deeg 3 uren met rijzen. Doe het deeg in de pan bekleed met bakpapier. Druk de olijven, in vieren gesneden vijgen (steeltje er even af halen) en de walnoten in het deeg. Wees niet te zuinig. Strooi op het eind zeezout over het deeg en besprenkel met olijfolie. Doe de deksel op de pan in een voorverwarmde oven (200 graden) voor een half uur. Na een half uur zet je de oven op 225 graden en haal je deksel van de pan en bak je het brood nog eens 25 minuten. Als het brood mooi bruin is kun je de pan uit de oven halen. Laat het brood afkoelen, serveer met een stukje brie is natuurlijk een traktatie.

Mijn tips voor een perfecte borrelbrood

  • Gebruik voor een panbrood altijd een massief gietijzeren pan. Ik viel als een blok voor deze roze, de pan heeft geen plastic handvaten of plastic knop op de deksel.
  • Laat het brood rijzen op de aangegeven tijd, dat is echt nodig voor een lekker luchtig brood.
  • Gebruik bakpapier, verkreukel het papier eerst flink voordat je het in de pan doen, hij vormt dan veel beter.
  • Eet het brood als het nog een beetje warm is 🙂

Varieer gerust!

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met dit borrelbrood. Ik miste de knoflook, de volgende keer bak ik een Italiaans borrelbrood met knoflook, zeezout en olijven of met sjalotten, zongedroogde tomaten en rozemarijn. En mocht je hem wat minder heftig van smaak wil maken, druk je er gedroogde abrikozen en rozijnen in. Die laatste is ook heerlijk bij een pan eigengemaakte soep, lekker tijdens een picknick of gewoon zo op tafel bij de lunch, dek dan wel even de tafel gezellig met kleurrijke mokjes (kunnen van de wishlist), een karaf water en een mooi tafellaken. Met welke ingrediënten zou jij dit brood maken?

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Wimke & fonQ

Ik maakte deze blog in samenwerking met fonQ. Ik maakte voor fonQ meer leuke inspirerende blogs over bijvoorbeeld het opruimen van het washok, een Mediterraanse tuin en de lekkerste limonades. Je leest ze allemaal hier.

2 Comments

  • Reply
    Alet
    22 juni 2020 at 12:43

    Dat ziet er super lekker uit Wimke!
    En de pan is absoluut tof!

    • Reply
      Wimke Tolsma
      24 juni 2020 at 22:11

      Dank je wel Alet!

      Deze pan mag ook op het aanrecht blijven staan 🙂

      Groetjes Wimke

Leave a Reply