Recepten

Recept scones met citroen maanzaad en romige lemoncurd

Het is weer tijd voor een heerlijk recept. Eentje waar je meteen veel van moet maken. Zo heb je wat om weg te geven, of lekker alles voor jezelf houden, want dit is echt megalekker. Ik deel in dit blog mijn recept scones met citroen maanzaad.

Recept scones

Ik heb van die periodes (en dat duurt maanden) dat ik verzot ben op iets. Afgelopen periode was dat truffel. Ik genoot van truffelmayolaise, truffelolie, truffelrisotto… Deze periode is nu ingehaald door citroen en limoen. Alles met citroen (lees ook limoen) vind ik heerlijk, citroenrisotto, kokosmacronen met citroen (deel ik ook nog eens met jullie), citroenlimonade, citroen-madeleines en nu kan ik ook scones met citroen en maanzaad aan het lijstje toevoegen, uiteraard met lemoncurd.

(lees verder onder de foto’s)

Zo maak je de maanzaad citroen scones

  • 330 gram bloem
  • 120 gram koude roomboter
  • 65 gram kristal suiker
  • 120 gram Griekse yoghurt
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel maanzaad
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • melk

We gaan aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda, zout, maanzaad en de rasp van de citroen in een kom. Voeg ook de boter toe. Tip: rasp de koude boter dan wordt hij makkelijker opgenomen. Meng alles met je handen. Doe vervolgens de yoghurt en het ei erbij en meng tot het een mooie deegbal wordt.

Strooi een beetje bloem op je aanrechtblad en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik. Steek met een ronde uitsteekvorm (met een doorsnede van 4 a 5 cm) rondje uit het deeg en leg op een met bakpapier bekleedde plaat.

Tip: als je geen uitsteekvormpje hebt, gebruik dan een borrelglaasje. Dip hem eerst even in de bloem, dan plakt het deeg niet aan de randen.

Bestrijk de scones voordat ze de oven in gaan met koude melk. Daarvan krijgen ze een mooie lichtbruine kleur. Bak de scones in ongeveer 13 minuten bruin. Scones zijn zo lekker met clotted crême (slagroom zonder suiker opkloppen en mengen met mascarpone), aardbeienjam of lemon curd. Lees vooral verder voor het recept van lemon curd.

Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina

Recept voor romige lemon curd

  • 2 citroenen
  • 125 gram gezouten roomboter
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eieren

Hoe moet je de romige lemon curd maken?

Rasp de 2 citroenen en doe de rasp samen met de roomboter en suiker in een glazen kom en verwarm au bain marie (boven een pan licht kokend water, let op de kom mag het water nier raken). Roer tot de boter is gesmolten en je een gladde massa hebt. Pers de twee citroenen uit en voeg het sap toe. Klop de twee eieren en schenk deze voorzichtig in de kom. Blijf nu ongeveer een kwartier roeren tot je lemon dikker wordt (zoals vla). Haal dan de kom met lemon curd van de pan en laat afkoelen. Als de lemon curd is afgekoeld kun je deze ongeveer 2 weken in een schone pot bewaren (als dat lukt :)).

Merkambassadeur voor Brabantia

Dit jaar ben ik, samen met 4 Nederlandse en 5 Belgische bloggers, trotse ambassadeur voor Brabantia. Ik mag jullie de nieuwste collecties laten zien en hoe wij Brabantia thuis gebruiken. Uit de nieuwe collectie koos ik onder andere de prachtige broodtrommel in de nieuwe kleur Terracotta Pink (prachtig!), uit de serie Sort en Go een klein afvalemmertje waar ik kleine troepjes, zoals eischalen en theezakjes, in kwijt kan en uit de serie Tasty+ de mengkommenset in frisse lentekleuren en snijplank. Je zult de producten regelmatig tegenkomen op mijn (bak)blogs.

Maak jij één van mijn recepten of zelfmaker? Tag mij in je bericht of gebruik de #blogwimke, dat zou ik heel leuk vinden!

Groetjes!

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Een lunch van restjes

Voorkom voedselverspilling en maak met de Make & Take collectie van Brabantia de lekkerste lunches…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook…

1 Comment

  • Reply
    Annet Alferink
    23 mei 2020 at 10:56

    Wat een frisse inspirerende site, top.

Leave a Reply