Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma al gauw de fijne kneepjes van het vak. En toen haar heit enkele jaren geleden het wat rustiger aan wilde doen, kreeg Nyncke in één klap de leiding over de vier winkels van Bakkerij Posthuma. Wat is Fries geluk volgens deze onderneemster in hart en nieren? Ik vroeg het haar.
Wat lees je in dit blog
‘Het was mijn pake die in 1957 de eerste bakkerij opende in Arum en daarna aan de Keatsebaan in Wommels. Mijn vader en oom namen het bedrijf over. Inmiddels hebben we vier filialen, in Wommels, Scharnegoutum, Bolsward en Sneek, maar nog altijd is het slogan ‘kwaliteit wint altijd’ en wordt ons roggebrood gebakken volgens pake’s recept. Daarmee wonnen we vorig de titel ‘beste roggebrood van Nederland’. Een prachtige ode aan pake!’
Nostalgische oranjekoek
‘Onze oranjekoek is onze andere grote trots. Het bakken van oranjekoek is een precies klusje: bak je de koek te lang, dan wordt het droog en bitter. Als het op oranjekoek aankomt, heeft elke Friese bakker zijn eigen signatuur. Die van ons is een beetje nostalgisch, zoals ‘ie vroeger was. Als je het mij vraagt, is dat hoe oranjekoek hoort te zijn.’
Trouwen in Reahûs
‘In 2016 werd onze dochter geboren na 32 weken zwangerschap en gingen we door een razend spannende tijd. Alles kwam goed, maar die ervaring leerde ons dat je het leven en de liefde moet vieren. Daarom trouwden Klaas en ik vorig jaar in onze woonplaats Reahûs (Roodhuis). Reahûs is mijn thuis. Daar vind ik rust.’
Lees ook: Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten; De culinaire elfstedentocht
Nooit meer weg
‘Als ik vrij ben, mag ik graag hardlopen in de greidhoeke en ga ik graag samen met Klaas en Brecht naar Terherne of Workum. Daar kun je heerlijk langs het water wandelen. Even uitwaaien, de kop leeg maken. Ik kan ontzettend genieten van het Friese landschap. Hier ga ik nooit meer weg.’
Het mooiste Friese woord?
Da’s een makkie: leafde (liefde) natuurlijk!
Heb je mijn andere blogs over Fries Geluk ook al gelezen?
Fries Geluk volgens… Nynke de Jong
Eén keer per maand vraag ik bekende en onbekende Friezen naar hun Friese Geluk. Want wist je dat…
Fries Geluk volgens… Herre Zonderland
Toen de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, schaatste hij hem toch. Zijn vrouw vroeg hij ten…
Fries Geluk volgens… Cees Noteboom
Al op zijn veertiende leerde hij het molenaarsvak, in 1980 nam hij Mole ’t Lam in Woudsend over….
Fries Geluk volgens… Nyncke Posthuma
Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma…
Fries Geluk volgens… Germ van der Burg van It Fryske Gea
Ik ben jaloers op zijn fantastische werkplek, hij kent de zuidwesthoek van Fryslân op zijn duimpje en weet…
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
1 Comment
Alet
11 februari 2018 at 08:09Weer een mooi portret Wimke.
En die oranjekoek ziet er verdraaid lekker uit!