Fries Geluk

Fries Geluk volgens… Nyncke Posthuma

Ze groeide op tussen zakken vol meel, versgebakken broden en de lekkerste taarten. Als bakkersdochter leerde Nyncke Posthuma al gauw de fijne kneepjes van het vak. En toen haar heit enkele jaren geleden het wat rustiger aan wilde doen, kreeg Nyncke in één klap de leiding over de vier winkels van Bakkerij Posthuma. Wat is Fries geluk volgens deze onderneemster in hart en nieren? Ik vroeg het haar.

Fries Geluk volgens Nyncke Posthuma - www.wimke.nl

‘Het was mijn pake die in 1957 de eerste bakkerij opende in Arum en daarna aan de Keatsebaan in Wommels. Mijn vader en oom namen het bedrijf over. Inmiddels hebben we vier filialen, in Wommels, Scharnegoutum, Bolsward en Sneek, maar nog altijd is het slogan ‘kwaliteit wint altijd’ en wordt ons roggebrood gebakken volgens pake’s recept. Daarmee wonnen we vorig de titel ‘beste roggebrood van Nederland’. Een prachtige ode aan pake!’

Nostalgische oranjekoek

‘Onze oranjekoek is onze andere grote trots. Het bakken van oranjekoek is een precies klusje: bak je de koek te lang, dan wordt het droog en bitter. Als het op oranjekoek aankomt, heeft elke Friese bakker zijn eigen signatuur. Die van ons is een beetje nostalgisch, zoals ‘ie vroeger was. Als je het mij vraagt, is dat hoe oranjekoek hoort te zijn.’

Fries Geluk volgens Nyncke Posthuma - www.wimke.nl

Trouwen in Reahûs

‘In 2016 werd onze dochter geboren na 32 weken zwangerschap en gingen we door een razend spannende tijd. Alles kwam goed, maar die ervaring leerde ons dat je het leven en de liefde moet vieren. Daarom trouwden Klaas en ik vorig jaar in onze woonplaats Reahûs (Roodhuis). Reahûs is mijn thuis. Daar vind ik rust.’

Fries Geluk volgens Nyncke Posthuma - www.wimke.nl

Lees ook: Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten; De culinaire elfstedentocht

Nooit meer weg

‘Als ik vrij ben, mag ik graag hardlopen in de greidhoeke en ga ik graag samen met Klaas en Brecht naar Terherne of Workum. Daar kun je heerlijk langs het water wandelen. Even uitwaaien, de kop leeg maken. Ik kan ontzettend genieten van het Friese landschap. Hier ga ik nooit meer weg.’

Het mooiste Friese woord?

Da’s een makkie: leafde (liefde) natuurlijk!

Heb je mijn andere blogs over Fries Geluk ook al gelezen?

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 20 euro en gratis verzending!
Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

1 Comment

 • Reply
  Alet
  11 februari 2018 at 08:09

  Weer een mooi portret Wimke.
  En die oranjekoek ziet er verdraaid lekker uit!

Leave a Reply