Fries Geluk

Fries Geluk volgens… Herre Zonderland

Toen de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, schaatste hij hem toch. Zijn vrouw vroeg hij ten huwelijk voor het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer. En in de zomer mist hij geen wedstrijd van het skûtsjesilen. Friesland en Herre Zonderland zijn onlosmakelijk verbonden. Ik vroeg hem: wat is voor jou Fries geluk?

(lees verder onder de foto)

Fries Geluk volgens... Herre Zonderland | WIMKE

Sport

‘Denk ik aan Friesland, dan denk ik aan sport. Mijn broers, zus en ik stonden in onze jeugd elke vrije minuut in de turnhal in Heerenveen. “De vier van Zonderland”, werden we genoemd. In 2009 heb ik, na 7 EK’s en 5 WK’s, een punt achter mijn turncarrière gezet. De rekstok heb ik verruild voor een zeilboot: ik probeer zo vaak en zoveel mogelijk op het water te zijn. Ik zeil wedstrijden met een goede vriend. Momenteel verbouwen we zelfs onze eigen zeilboot. En breekt de zomer aan, dan kijk ik ook uit naar het skûtsjesilen. Live erbij of via tv en social media, ik volg het op de voet!’

Fries Geluk volgens... Herre Zonderland | WIMKE

Lees ook: Op de fiets langs 7 van de 11 steden en onderweg scoor je de lekkerste streekproducten; De culinaire elfstedentocht

Elfstedentocht

‘Toen in 2012 de Elfstedentocht op het laatste moment niet doorging, heb ik ‘m tóch geschaatst. Gevolgd door een cameraploeg van Omrop Fryslân schaatsten Harmen Brouwer, Sytse Brouwer en ik op 10 februari de onofficiële tocht der tochten. Mijn heit (meervoudig elfstedentochtrijder verklaarde ons voor gek: ongetraind 240 kilometer schaatsen, dat wordt pittig! Maar we bewezen hem het tegendeel.’

Lemmer

‘Lemmer is mijn dorp. Hier ben ik geboren, hier wil ik oud worden. Toen ik twee jaar geleden mijn vrouw ten huwelijk vroeg, had ik op de mooiste plekken van Lemmer aanwijzingen neergelegd. Uiteindelijk kwam ze uit bij het Ir. D.F. Woudagemaal. Daar heb ik haar dé vraag gesteld.’

Het mooiste Friese woord

‘Ferdivedaasje (ontspanning). Prachtig!’

Fries Geluk volgens... Herre Zonderland | WIMKE

Bedankt Herre voor de heerlijke oranjekoek en de gezellige ochtend! Binnenkort weer een nieuw interview online. Heb jij ook een Fries geluk of een Friese persoonlijkheid die ik ook eens moet interviewen? Laat je het weten in de reacties?

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

 • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
 • 60 zelfmakers & recepten
 • 256 pagina’s
 • 24,95 en gratis verzending!

2 Comments

 • Reply
  Liza
  20 november 2017 at 13:20

  Ooh daar zijn wij een maand terug ook geweest bij het Wouda gemaal… prachtig!

  • Reply
   Wimke Tolsma
   22 november 2017 at 19:49

   Hoi Liza,

   Het Woudagemaal is indrukwekkend mooi he! Zag jij hem ook inclusief stoom?

   Groetjes

   Wimke

Leave a Reply