Fries Geluk

Fries Geluk volgens… Nynke de Jong

Eén keer per maand vraag ik bekende en onbekende Friezen naar hun Friese Geluk. Want wist je dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn? De eerste blog is geschreven door Nynke de Jong, schrijfster, journaliste, presentatrice, fantastische columniste en een oprechte Fries die net zo dol is op oranjekoek als wij!

Oranjekoek, Sneekweek, de fanfare, en …

Bij Lemmer het bord ‘Wolkom yn Fryslân’ voorbij rijden. Door Sneek wandelen. Met de racefiets een rondje door Súdwest Fryslân maken en minstens drie open bruggen tegenkomen. Naar de PC in Franeker, de belangrijkste kaatspartij van het jaar. Met een bootje het water op, omdat de provincie er heel anders uitziet vanaf het water dan vanaf de wal. Een dikke plak sukerbôle , mét roomboter. Even binnenlopen bij boekhandel Van der Velde in Leeuwarden of Sneek, en dan nooit met lege handen de zaak verlaten. Een Friese fanfare horen spelen; ik hou het nooit droog wanneer ik een bugel hoor. Even naar Picknickers in Terherne fietsen voor een kop koffie of een cocktail. De stilte. De echt donkere nachten. Oranjekoek. Sneekweek. Het Drents-Friese Wold, waar ik zoveel zomervakanties vierde, waar ik elk duin ken en waar ik vorig jaar zelfs ten huwelijk ben gevraagd. Camping Stortemelk op Vlieland. Festival Into the Great Wide Open, óók op Vlieland.

Frysk praten.

Je hoort het: ik zou werkelijk de hele dag kunnen praten over mijn liefde voor Fryslân. En natuurlijk komt dat doordat ik er vandaan kom. Daar liggen mijn wortels, Fries is de eerste taal die ik leerde.

Maar ook als je niet uit Fryslân komt, kun je heel makkelijk van dit stukje Nederland gaan houden. En dat zit ‘m volgens mij vooral in de afwisseling in landschap en uitzicht dat je hier op zo’n klein stukje Nederland hebt. Wanneer ik met mijn voeten in de Waddenzee sta, lijkt de wereld heel anders dan wanneer diezelfde voeten op het Aekingerzand van Appelscha staan. De bossen in Gaasterland geven me een heel ander gevoel dan de Friese meren die er hemelsbreed maar een paar kilometer vandaan liggen.

Nynke de Jong over Fries Geluk - Wimke.nl

Zoveel verschillende uitzichten, zo dicht bij elkaar. Dat is waarom ik zo van Fryslân houd. En vanwege de oranjekoek, en de Sneekweek, en de fanfare, en…

No Comments

    Leave a Reply