Persoonlijk

Hoe droog jij je was?

Deze vraag stelde ik op Instagram en ik kreeg zoveel leuke reacties! Te leuk om niet te delen. De leukste reacties over droogtips aan de waslijn. Oké oké het is wel een beetje een jaren 70-item, maar vooruit, een droger is natuurijk ook niet meer van deze tijd :). Het is een klusje dat iedereen doet, laten we er dan het beste maar van maken! Hup droogmolen in de grond en ophangen maar!

Wat lees je in dit blog

Lees verder onder de foto

De droogmolen

Alles begint bij goed materiaal, een stevige droogmolen in de tuin is dus een must. En dan het liefst een mooie roze Brabantia Lift-O-Matic bijvoorbeeld 🙂 en het weer is ook niet geheel onbelangrijk. Een fijn zonnetje en windkracht 2 vind ik de ideale omstandigheden.

Dé tips

 • Klop je was altijd goed uit voordat je het ophangt. Maar dan ook echt goed, 4 of 5 keer flink kloppen minimaal!
 • Altijd puntjes op de puntjes sowieso de handdoeken, theedoeken en t shirts.
 • En ruimte! Laat altijd wat ruimte tussen de was, niet knalvol hangen. De was moet wapperen voor maximaal strakke was.
 • Ouderwets bleken dus de witte was zo strak mogelijk aan de buitenkant en soms zelfs nog een keer natmaken zodat t flink bleekt met de zon erop.
 • Wasparfum druppeltje (lavendel voor beddengoed)
 • En strijken met een leuke podcast op of in drukke tijden een opschrijfboekje voor de “OJa- stemmetjes” in je hoofd.
 • Meerdere wasmanden zodat t snel op de juiste bestemming is in huis.
 • Wanneer ik in het buitenland kijk ik altijd in de supermarkt of ik “andere” wasknijpers vind. Neem die dan mee zodat ik bij t was ophangen dan even in dat land ben
 • Ik hang kleding de laatste tijd altijd op hangers op. Droogt sneller en veel kan dan zo….hoppa de kast in! Handdoeken en washandjes ook altijd met een lijntje ruimte ertussen.
 • Blouse kreukvrij vd lijn? Eerst max 5min in een hete droger (niet te veel tegelijk), vervolgens aan de lijn buiten. Resultaat: het is kreukvrij….en stijken is (bijna) overbodig
 • ik begin altijd met de handdoeken (ja, die hebben we het liefst als schuurpapier 😂) en eindig met de sokken!
 • ik laat de wasmachine altijd even extra centrifugeren, dan komt het net iets droger uit je machine
 • ik hang de was in groepjes van in welke kast het moet. Vouw het gelijk van de lijn en heb dan dus meteen de juiste stapeltjes
 • Ik hang de was op van “groot naar klein” dus de sokken als laatst op de molen. Zo droogt alles mooi op in de Friesche frisse wind en heb je geen “ klonten in elkaar gewaaide” was
 • Ik zet mijn wasmachine altijd met vertraging de avond voor een mooie dag aan. Zodat ik optimaal gebruik kan maken van de zonnige dag en ik zoveel mogelijk wasjes buiten kan drogen.
 • Ik zweer bij ossegalzeep en bij witte was beetje chloor aantippen op de vlek. licht inmasseren en dan in de wasmachine.
 • Tip voor de sporters; af en toe een vleugje azijn bij je wasmiddel. Haalt de zweetlucht eruit en is ook nog eens goed voor je wasmachine.
 • Een vaste strijk- en wasdag. Zo heb je nooit een bulk was
 • Met de zon mee wassen! Dus zet ik de timer van de wasmachine zo dat de was draait als de zonnepanelen ☀️ vangen en zodra ik thuis ben gaat alles in de middagzon aan de waslijn, zo strak hangen op de wind.
 • Ik was kleding altijd binnenste buiten, en hang dit ook zo buiten op de lijn. Dit om verkleuren tegen te gaan tijdens het wassen of op de lijn door de zon. Zo blijft je was langer mooi
 • Ik hang de was op kleur, het liefst ook de knijpers in de zelfde kleur, groot naar klein . 
 • En, geleerd van m’n moeder, bij het buiten ophangen eerst het ondergoed en dan pas de rest. Zo hoeft de hele straat niet naar je onderbroeken te kijken 🙂
 • Ik hang de was op kleur te drogen! 18 jaar geleden mee begonnen door de katoenen luiers van de kinderen en nooit mee gestopt.
 • T-shirts altijd onder de oksels vastzetten met je knijpers. Ander krijg je van die nare puntjes op de schouders. Ook hang ik het per persoon aan de waslijn. Ideaal met opruimen!
 • Mijn droog tip is de broeken met de pijp boven aan, aan de droogkoken hangen. Zo droogt de broeksband sneller. 
 • Bloesjes/overhemden ophangen: op beide zijnaden een knijper en dan de puntjes in de midden bij elkaar ook met knijper vast. Zo hang je m op zoals je ‘m draagt’ en blaast de wind het mooi in vorm

Mijn favoriet

Zo wordt was ophangen een feestje! Mijn favoriet: koop andere knijpers in het buitenland tijdens een vakantie. Zo heb je een was vol herinneringen. Welke is jouw favoriet?

Hoe droog jij je was?

Deze vraag stelde ik op Instagram en ik kreeg zoveel leuke reacties! Te leuk om niet te delen. De leukste reacties over droogtips aan de waslijn. Oké oké het is wel een beetje een jaren 70-item, maar vooruit, een droger is natuurijk ook niet meer van deze tijd :). Het is een klusje…

Lees verder…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie…

Lees verder…

Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas

Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten,…

Lees verder…

Zelf afwasmiddel maken? Ik leg je uit hoe

Geschatte leestijd: 4 minuten Afwassen, ik heb vroeger vaak samen met mijn zussen de afwas gedaan. We hadden elke dag een andere taak, afwassen, afdrogen of konijnengras zoeken. En dat laatste wilde je echt niet. Met een grote boodschappentas het dorp in om gras, klaver en paardebloemen te plukken voor onze konijnen. Dus…

Lees verder…

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

No Comments

  Leave a Reply