Recepten

Recept boterkoek met een vleugje citroen

Bente’s wens was om samen een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik vroeg naar Amsterdam. Ons plan was om te shoppen, lunchen bij Pluk, schaatsen op de ijsbaan bij het Museumplein, sushi eten, met de bruisballen van Lush in bad en ‘s avonds langs de lichtjes van het Amsterdam Light Festival te wandelen. We hebben lang niet alles af kunnen vinken, maar het was zeker gezellig! Het leukst vonden we het slenteren over de Albert Cuypmarkt en ontbijten in het gezellige koffietentje Stek, naast ons hotel. Bij mijn cappuccino kreeg ik een overheerlijk stukje boterkoek met een vleugje citroen. Deze golden oldie beloofde ik voor Bente te maken. In dit blog deel ik het recept om de boterkoek te maken.

(tekst loopt door onder de foto’s)

Boterkoek met vleugje citroen - wimke.nl

Recept Boterkoek

In de bakbijbel van Rutger vond ik het recept van een boterkoek. Ik voegde er wat meer citroenrasp aan toe en deze lekkerste boterkoek serveerden we dit weekend bij de cappuccino (en limonade).

De geschiedenis van boterkoek

Wist je dat boterkoek al sinds de 16e eeuw deel uitmaakt van de Nederlandse baktraditie? Oorspronkelijk werd boterkoek gemaakt tijdens feestdagen en belangrijke familiegebeurtenissen. Door de jaren heen is het een traktatie geworden die het hele jaar door wordt gegeten.

Boterkoek met vleugje citroen - wimke.nlBoterkoek met vleugje citroen - wimke.nl

De ingrediënten voor dit boterkoek recept

  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 2 theelepels citroenrasp uit potje (bijv. van Dr. Oetker)
  • 1 ei losgeklopt
  • bakspray om in te vetten

Aan de slag met de boterkoek met citroen

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in van 20 x 20 cm. Een brownie-vorm werkt goed, maar je kunt ook een ovenschaal van 20 x 30 cm gebruiken. In dat geval bak je de boterkoek ongeveer 4 minuten korter. Bekleed de vorm met bakpapier en gebruik wat bakspray om het bakpapier op zijn plek te houden.

Doe alle ingrediënten, behalve het ei, in een kom en meng tot je een bol deeg hebt. Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm en druk het goed aan. Gebruik de bolle kant van een lepel om het deeg glad te maken. Plakt het deeg? Maak de lepel dan even nat. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en maak ruitjes in het deeg met een vork.

Bak de boterkoek in ongeveer 35 minuten, totdat de bovenkant mooi bruin is. Als je de koek uit de oven haalt, voelt hij nog zacht aan. Laat hem goed afkoelen. Het komt vanzelf goed! Ik zette de koek na een half uur afkoelen twee uur in de koelkast. Haal de boterkoek daarna uit de vorm en snijd hem in blokjes. Genieten maar, net als vroeger!

Hoe kan je boterkoek bewaren?

Op kamertemperatuur: Bewaar de boterkoek in aluminiumfolie of een luchtdichte doos. Zo blijft hij ongeveer een week vers. Je kan de boterkoek ook invriezen: Snijd de boterkoek in porties en vries deze in voor later. Perfect als je onverwacht bezoek krijgt!

Recepten

Heerlijke snelle recepten die voor iedereen gemakkelijk te maken zijn, zoals een tulband met Kerstzelf pasta maken tot een heerlijke foccasia met vijgen.

Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn

Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.

Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!

  • 5 sterren via Bol.com ★★★★★ 4,9/5 (34 reviews)
  • 60 zelfmakers & recepten
  • 256 pagina’s
  • 24,95 en gratis verzending!

Hieronder vind je nog meer heerlijke recepten

Recept bokkenpootjestaart

Terug van weg geweest: het recept bokkenpootjestaart met tokkelroom. Anja is een goede vriendin en jaren geleden serveerde ze deze bokkenpootjestaart. Een familierecept en een dikke hit op…

Lees meer…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de…

Lees meer…

Recepten

Heerlijke snelle recepten die voor iedereen gemakkelijk te maken zijn, zoals een tulband met Kerstzelf pasta maken tot een heerlijke foccasia met vijgen.

1 Comment

  • Reply
    Alet
    9 januari 2019 at 08:21

    Wat mooi om zoiets samen te doen!
    Boterkoek is lekker maar dan een klein stukje want o zo machtig.
    Ik wens jou en je gezin een mooi, creatief en goed 2019 Wimke!

Leave a Reply