Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik vroeg naar Amsterdam. Ons doel was shoppen, lunchen bij Pluk, naar de ijsbaan bij het Museumplein, sushi eten, met de bruisballen van Lush in bad en ’s avonds langs de lichtjes van het Amsterdam Light Festival. We hebben lang niet alles af kunnen vinken maar gezellig was het zeker!
Wat lees je in dit blog
(tekst loopt door onder de foto’s)
Recept Boterkoek
Het leukst vonden we het slenteren op de Albert Cuijpmarkt en ontbijten in het gezellige koffietentje Stek, naast ons hotel. Bij mijn cappuccino kreeg ik een overheerlijk stukje boterkoek met een vleugje citroen. Deze golden oldie beloofde ik voor Bente te maken. In de bakbijbel van Rutger vond ik het recept van een boterkoek. Ik voegde er wat meer citroenrasp aan toe en deze lekkerste boterkoek serveerden we dit weekend bij de cappuccino (en limonade).
De ingrediënten voor de boterkoek
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2 theelepels citroenrasp uit potje (bijv. van Dr. Oetker)
- 1 ei losgeklopt
- bakspray om in te vetten
Aan de slag met de boterkoek met citroen
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in van 20 x 20 cm. Rutger gebruikt een brownie-vorm. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 x 30 cm. Dat kan ook prima, dan moet je de boterkok iets (ongeveer 4 minuten) korter in de oven doen. Bekleed de vorm met bakpapier. Door de bakspray blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten.
Doe alle ingredienten (behalve het ei) in een kom en meng alles tot je een mooie bol deeg krijgt. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel deze goed en druk stevig aan. Met de bolle kant van een lepen kun je de bovenkant van het deeg mooi vlak krijgen. Als je deeg plakt, kun je de lepel even nat maken. Bestrijk met een losgeklopt ei en kerf met een vork ruitjes in het deeg.
Bak de boterkoek in 35 minuten gaar. Als de bovenkant mooi bruin is, is hij klaar. Als je hem uit de oven haalt is hij nog erg nattig. Laat de boterkoek goed afkoelen, het komt goed! Ik plaatste de koek na een half uur even twee uur in de koelkast. Haal de boterkoek uit de vorm en snij hem in blokjes. Net als vroeger genieten!
60 zelfmakers & recepten
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt.
Smûk kost € 17,95 en de verzending is gratis!
1 Comment
Alet
9 januari 2019 at 08:21Wat mooi om zoiets samen te doen!
Boterkoek is lekker maar dan een klein stukje want o zo machtig.
Ik wens jou en je gezin een mooi, creatief en goed 2019 Wimke!