Bente haar wens was om samen eens een nachtje in de hoofdstad door te brengen. Ik boekte het Student-hotel aan de Wibautstraat en donderdag vertrokken Bente en ik vroeg naar Amsterdam. Ons doel was shoppen, lunchen bij Pluk, naar de ijsbaan bij het Museumplein, sushi eten, met de bruisballen van Lush in bad en ‘s avonds langs de lichtjes van het Amsterdam Light Festival. We hebben lang niet alles af kunnen vinken maar gezellig was het zeker! Het leukst vonden we het slenteren op de Albert Cuijpmarkt en ontbijten in het gezellige koffietentje Stek, naast ons hotel. Bij mijn cappuccino kreeg ik een overheerlijk stukje boterkoek met een vleugje citroen. Deze golden oldie beloofde ik voor Bente te maken. In dit blog deel ik het recept om de boterkoek te maken.
Wat lees je in dit blog
(tekst loopt door onder de foto’s)
Recept Boterkoek
In de bakbijbel van Rutger vond ik het recept van een boterkoek. Ik voegde er wat meer citroenrasp aan toe en deze lekkerste boterkoek serveerden we dit weekend bij de cappuccino (en limonade).
De ingrediënten voor dit boterkoek recept
- 375 gr bloem
- 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 270 gr witte basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 2 theelepels citroenrasp uit potje (bijv. van Dr. Oetker)
- 1 ei losgeklopt
- bakspray om in te vetten
Aan de slag met de boterkoek met citroen
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in van 20 x 20 cm. Rutger gebruikt een brownie-vorm. Ik gebruikte een ovenschaal van 20 x 30 cm. Dat kan ook prima, dan moet je de boterkok iets (ongeveer 4 minuten) korter in de oven doen. Bekleed de vorm met bakpapier. Door de bakspray blijft het bakpapier goed op zijn plek zitten.
Doe alle ingredienten (behalve het ei) in een kom en meng alles tot je een mooie bol deeg krijgt. Doe het deeg in de bakvorm en verdeel deze goed en druk stevig aan. Met de bolle kant van een lepen kun je de bovenkant van het deeg mooi vlak krijgen. Als je deeg plakt, kun je de lepel even nat maken. Bestrijk met een losgeklopt ei en kerf met een vork ruitjes in het deeg.
Bak de boterkoek in 35 minuten gaar. Als de bovenkant mooi bruin is, is hij klaar. Als je hem uit de oven haalt is hij nog erg nattig. Laat de boterkoek goed afkoelen, het komt goed! Ik plaatste de koek na een half uur even twee uur in de koelkast. Haal de boterkoek uit de vorm en snij hem in blokjes. Net als vroeger genieten!
60 zelfmakers en recepten
In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
€ 17,95 en gratis verzending!
Smûk is beoordeeld met 5 sterren via Bol.com
Hieronder vind je nog meer heerlijke recepten
Zomerse cantuccini met een vleugje citroen
Het is weer tijd voor een zomers bakrecept met citroen, want bijna alles met een vleugje citroen is zomers! We maken: Cantuccini, zo lekker! Helemaal als ze bikkelhard…
Sorbetijs maken van sinaasappels
Joe, heb je het weerbericht voor volgende week al even bekeken? Zomer! Heerlijke dagen van 24 graden. Tijd om de tuin klaar te maken en de vriezer vol…
Flower Focaccia recept
Het zit erop, onze stormachtige voorjaarsvakantie. We begonnen met een paar dagen Terschelling. We kunnen altijd zo genieten van dit mooie eiland, maar nu was het weer zo…
Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas
Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s…
Recept kersttulband met sinaasappel en cranberries
Zoek eens op Pinterest op kerstrecepten. Je komt de meest feestelijke recepten en ideeën tegen. Op mijn food-board zie ik dat ik dan ook wel heel vaak foto’s…
Recept pompoen pannenkoeken
Mijn favoriete seizoen de herfst is weer volop aan de gang en daar mogen pompoenen niet bij ontbreken. Ik maak met pompoenen curry, de lekkerste soepen of door…
Koffie recepten
Ik weet nog precies met wie en waar ik mijn eerste ijskoffie dronk. Het is 20 jaar geleden dat ik met mijn zus Marije op vakantie was op…
Shortbread koekjes met citroen & maanzaad
Yes, er werd weer volop gebakken dit weekend! We begonnen met citroen shortbread koekjes, dat werden later citroen maanzaad shortbread koekjes. We vonden dat de koekjes nog wel…
Recept panpizza
Ik ontving de nieuwe duurzame pannen van GreenPan van fonQ. Vandaag kon ik ze meteen even testen. Ik maakte snelle panpizza’s, ideaal als lunch of als je even…
Recept alcoholvrije glühwein met mandarijn
Hoe is het? En met de kerststress? Hier alles onder controle. Boodschappen gedaan, kerstdiner is besteld en de kerstkaarten zijn verstuurd. Nu kan het grote Netflix-genieten beginnen. Om…
Recept sinaasappelcake met amandelen
Dit plaatje lijkt alweer lang geleden! Vorig weekend was het fantastisch herfstweer. We maakten de tuin winterklaar en dronken koffie in de zon. Mijn favoriete seizoen. Morgen komt…
Recept plukbrood met veel knoflook
Mijn weekenden vullen zich weer met het bakken van heerlijke dingen! Vorig weekend maakte ik deze naked cake, maar maakte ik ook de Melanzane van Oom Frans. En…
1 Comment
Alet
9 januari 2019 at 08:21Wat mooi om zoiets samen te doen!
Boterkoek is lekker maar dan een klein stukje want o zo machtig.
Ik wens jou en je gezin een mooi, creatief en goed 2019 Wimke!