Do it yourself

Zelf afwasmiddel maken? Ik leg je uit hoe

Geschatte leestijd: 4 minuten

Afwassen, ik heb vroeger vaak samen met mijn zussen de afwas gedaan. We hadden elke dag een andere taak, afwassen, afdrogen of konijnengras zoeken. En dat laatste wilde je echt niet. Met een grote boodschappentas het dorp in om gras, klaver en paardebloemen te plukken voor onze konijnen. Dus deed ik vaak de afwas met mijn zus en mijn zusje ging op pad voor konijnengras of verstopte zich op de wc. In dit blog vertel ik je hoe je zelf makkelijk afwasmiddel kan maken.

Mijn afwastip

Na flink wat jaren hadden mijn zus en ik een goede afwasroutine ontwikkeld. Belangrijk was dat het water loeiheet was, niet te veel schuim en de droge vaat meteen in de kastjes opbergen. Nog steeds wassen wij af, niet meer de hoeveelheden van vroeger, maar mijn mooie wijnglazen, beschilderde schalen en pannen gaan niet de vaatwasser in. Die gaan ouderwets in een loeiheet sopje met zelf gemaakte afwasmiddel natuurlijk ūüôā

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Lees ook eens:

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Lees ook: Nog meer do it yourself inspiratie

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Handige afwasproducten

De afgelopen dagen zat Madee verplicht thuis. Een perfect moment om wat klusjes voor haar te bedenken. Deze keer maakten we afwasmidddel en ik leerde haar afwassen. Handig ook voor als we gaan kamperen. Van Brabantia kregen we dit inklapbare afwasrek, met aparte houders voor mijn lievelings wijnglazen en bestek, en de lichtgrijze afwasbak. Deze is lekker groot, zodat je ook gemakkelijk je pannen en saladeschalen de ruimte hebben. Het zelfgemaakte afwasmiddel deden we in de afwasborstel met zeepdispenser. Deze laatste was Madee haar favoriet. Door op de achterkant te drukken komen er kleine beetjes afwasmiddel uit de borstelkop. Genoeg om je pannen mee af te wassen.

Afwasmiddel maken. Wat heb je nodig

  • 2 eetlepels Baking soda
  • 2 eetlepels Savon de Marseille (geraspt)
  • 2 eetlepels azijn
  • paar drupjes etherische olie (bijvoorbeeld citrus of eucalyptus)
  • Gekookt water (500ml)

Dit is een recept van Het Zero Waste Project

Aan de slag om het afwasmiddel te maken

Kook het water. Schenk het in een kom en doe de geraspte zeep erbij. Roer net zolang tot alle stukjes zeep zijn opgelost. Voeg het azijn, baking soda en de olie toe en roer weer goed door. Laat het goedje goed afkoelen. Je zult zien dat het mengsel wat dikker wordt. Doe het mengsel in een een oude afwasmiddel fles, of fles die je nog hebt staan, en je zelfgemaakte afwasmiddel is klaar om te gebruiken! Goed om te weten is dat wanneer je zelf afwasmiddel maakt deze minder schuimt dat je wellicht gewent bent wanneer je afwasmiddel koopt. Wat ik wel heb gemerkt is dat het zeker niet minder werkt. 

Tip; Het zero waste project

Op de site van Het Zero Waste Project geven Jessie en Nicky je handige tips om met zo min mogelijk afval door het leven te gaan.

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Brabantia

Deze blogpost maakte ik samen met Brabantia. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij en mijn blog passen. Dit jaar ben ik trotse ambassadeur en schreef ik al meer blogs met Brabantia.

Zelf afwasmiddel maken? Ik leg je uit hoe

Geschatte leestijd: 4 minuten Afwassen, ik heb vroeger vaak samen met mijn zussen de afwas gedaan. We hadden elke dag een andere taak, afwassen, afdrogen of konijnengras zoeken. En dat laatste wilde je echt niet. Met een grote boodschappentas het dorp in om gras, klaver en paardebloemen te plukken voor onze konijnen. Dus…

Lees verder…

Gevuld Turks brood van restjes groente

Zondag is soepdag. Dat is wat ik van huis uit heb meegekregen. Vroeger aten we rond twee uur ‘s middags groentesoep met balletjes, een karbonaadje en soms bakte mijn vader in de garage nog wat patat. We sloten deze zondagsmaal af met een saromapudding. Net als mijn moeder vind ik het heerlijk om…

Lees verder…

Recept cake met citroen en maanzaad

Terwijl ik deze blog maak staan de deuren open, het beddengoed wappert lekker aan de waslijn en Saar dartelt van binnen naar buiten. Saar is ons jongste en meest schattige familielid, een ruwharige teckelpup. Maar ik zal haar in een volgend blog voorstellen, want ze is t√® leuk. Wat ik eigelijk wil zeggen;…

Lees verder…

Binnenkijken in de nieuwe wasruimte

Dit is de ruimte waar ik het liefst zo weinig mogelijk tijd doorbreng, het was- en strijkhok. Ik kom er dagelijks meerdere keren per dag. Het leeghalen en vullen van de wasmachine en droger gaat nog wel, wat daarna komt zijn mijn minst leuke huishoudelijke klusjes: opvouwen, strijken en terugleggen in de kasten….

Lees verder…

No Comments

    Leave a Reply