Do it yourself

Zelf afwasmiddel maken? Ik leg je uit hoe

Geschatte leestijd: 4 minuten

Afwassen, ik heb vroeger vaak samen met mijn zussen de afwas gedaan. We hadden elke dag een andere taak, afwassen, afdrogen of konijnengras zoeken. En dat laatste wilde je echt niet. Met een grote boodschappentas het dorp in om gras, klaver en paardebloemen te plukken voor onze konijnen. Dus deed ik vaak de afwas met mijn zus en mijn zusje ging op pad voor konijnengras of verstopte zich op de wc. In dit blog vertel ik je hoe je zelf makkelijk afwasmiddel kan maken.

Mijn afwastip

Na flink wat jaren hadden mijn zus en ik een goede afwasroutine ontwikkeld. Belangrijk was dat het water loeiheet was, niet te veel schuim en de droge vaat meteen in de kastjes opbergen. Nog steeds wassen wij af, niet meer de hoeveelheden van vroeger, maar mijn mooie wijnglazen, beschilderde schalen en pannen gaan niet de vaatwasser in. Die gaan ouderwets in een loeiheet sopje met zelf gemaakte afwasmiddel natuurlijk 🙂

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Lees ook eens:

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Lees ook: Nog meer do it yourself inspiratie

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Handige afwasproducten

De afgelopen dagen zat Madee verplicht thuis. Een perfect moment om wat klusjes voor haar te bedenken. Deze keer maakten we afwasmidddel en ik leerde haar afwassen. Handig ook voor als we gaan kamperen. Van Brabantia kregen we dit inklapbare afwasrek, met aparte houders voor mijn lievelings wijnglazen en bestek, en de lichtgrijze afwasbak. Deze is lekker groot, zodat je ook gemakkelijk je pannen en saladeschalen de ruimte hebben. Het zelfgemaakte afwasmiddel deden we in de afwasborstel met zeepdispenser. Deze laatste was Madee haar favoriet. Door op de achterkant te drukken komen er kleine beetjes afwasmiddel uit de borstelkop. Genoeg om je pannen mee af te wassen.

Afwasmiddel maken. Wat heb je nodig

 • 2 eetlepels Baking soda
 • 2 eetlepels Savon de Marseille (geraspt)
 • 2 eetlepels azijn
 • paar drupjes etherische olie (bijvoorbeeld citrus of eucalyptus)
 • Gekookt water (500ml)

Dit is een recept van Het Zero Waste Project

Aan de slag om het afwasmiddel te maken

Kook het water. Schenk het in een kom en doe de geraspte zeep erbij. Roer net zolang tot alle stukjes zeep zijn opgelost. Voeg het azijn, baking soda en de olie toe en roer weer goed door. Laat het goedje goed afkoelen. Je zult zien dat het mengsel wat dikker wordt. Doe het mengsel in een een oude afwasmiddel fles, of fles die je nog hebt staan, en je zelfgemaakte afwasmiddel is klaar om te gebruiken! Goed om te weten is dat wanneer je zelf afwasmiddel maakt deze minder schuimt dat je wellicht gewent bent wanneer je afwasmiddel koopt. Wat ik wel heb gemerkt is dat het zeker niet minder werkt. 

Tip; Het zero waste project

Op de site van Het Zero Waste Project geven Jessie en Nicky je handige tips om met zo min mogelijk afval door het leven te gaan.

Afwassen en zelf afwasmiddel maken - www.wimke.nl

Brabantia

Deze blogpost maakte ik samen met Brabantia. Ik werk graag samen met bedrijven en merken die bij mij en mijn blog passen. Dit jaar ben ik trotse ambassadeur en schreef ik al meer blogs met Brabantia.

MIJN 60 FAVORIETE ZELFMAKERS EN RECEPTEN

In mijn boek Smûk laat ik zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen maakt. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Smûk is verdeeld in de vier seizoenen. Zo laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten – superleuk voor die lange zomeravond! -, of hoe je in de lente limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk geeft van de eerste madeliefjes. Maak ik in de winter zelf de mooiste kransen en zoek in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!

Bestel direct
Meer informatie

ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link

Hoe droog jij je was?

Deze vraag stelde ik op Instagram en ik kreeg zoveel leuke reacties! Te leuk om niet te delen. De leukste reacties over droogtips aan de waslijn. Oké oké het is wel een beetje een jaren 70-item, maar vooruit, een droger is natuurijk ook niet meer van deze tijd :). Het is een klusje…

Lees verder…

Bloemkoolroosjes in zuur

Maak je borrelplank compleet met deze heerlijke zoetzure bloemkoolroosjes. Deze roosjes zijn ook heerlijk bij Oosterse gerechten, zoals bami, en zorgen voor een verfrissende twist. Je kunt de bloemkoolroosjes heel eenvoudig maken en er zijn talloze variaties mogelijk. Neem bijvoorbeeld eens een potje zoetzure bloemkoolroosjes mee naar een dinerdate bij vrienden of familie…

Lees verder…

Recept plaattaart met rode biet en blauwschimmelkaas

Wat is jouw lievelingsgroente? Ik ga voor rode biet! Ik vind ze zomers lekker door een smoothie, in een salade of als basis voor een broodje hamburger. ‘s Winters maak ik er stamppot of een plaattaart met blauwschimmelkaas en balsamico. Wist je dat bieten ook nog eens bomvol met vitaminen en mineralen zitten,…

Lees verder…

Zelf afwasmiddel maken? Ik leg je uit hoe

Geschatte leestijd: 4 minuten Afwassen, ik heb vroeger vaak samen met mijn zussen de afwas gedaan. We hadden elke dag een andere taak, afwassen, afdrogen of konijnengras zoeken. En dat laatste wilde je echt niet. Met een grote boodschappentas het dorp in om gras, klaver en paardebloemen te plukken voor onze konijnen. Dus…

Lees verder…

2 Comments

 • Reply
  Fieke Steenhuis
  29 december 2021 at 11:10

  Hoi Wimke!
  Heb jij enig idee wat ik niet goed heb gedaan als het mengsel dun blijft?

  • Reply
   Wimke Tolsma
   9 januari 2022 at 19:00

   Hoi Fieke,

   Excuus voor de late reactie en hopelijk is het voor je opgelost, maar vaak dikt het middel in zodra het helemaal is afgekoeld. Mocht het heel dun blijven zou je iets meer zeepvlokken toe kunnen voegen.

   Fijne avond!
   Wimke

Leave a Reply