Ik had jullie ons Kersthuis willen laten zien, ik wilde nog een blog maken en vertellen dat mijn boek Smûk vanuit nu voor 17,95 te bestellen is en ik wilde voor de feestdagen dit recept met jullie delen. Helaas liepen de plannen even anders, een fikse griep gooide roet in het eten. Gelukkig hadden we nog net kunnen proeven van de heerlijke Deense Slakken, Deense kaneelbroodjes waarbij ik de beste recepten van jullie heb gekregen. In dit blog deel ik het recept van Deense kaneelbroodjes.
Deense kaneelbroodjes / Deense slakken
Ik vroeg het recept toen we in oktober een prachtige vakantieweek op het eiland Funen hadden. Op mijn oproep reageerde Willemien en ze was zo lief was om het Deense recept voor mij te vertalen en in deed het in de brievenbus. Maar ook Johanneke stuurde het recept door van haar schoonmoeder Hendrika. Super bedankt dames! Ik heb de recepten naast elkaar gelegd en ze leken alledrie op elkaar. Als je ze samenvoegt krijg je dit heerlijk resultaat.
Wat lees je in dit blog
(lees verder onder de foto’s)
Tip: Opzoek naar nog meer makkelijke, gezonde en snelle recepten? Kijk dan ook eens op deze pagina
Als de broodjes geslaagd zouden zijn, had ik beloofd om het recept met jullie te delen. Geslaagd zijn ze zeker! Dit recept van kaneelbroodjes is voor ongeveer 25 broodjes.
Wat heb je nodig om de Deense kaneelbroodjes te maken:
- 750 gram bloem
- 500 ml volle melk
- 3 zakjes (a 7 gram) gist
- 125 gram gezouten roomboter
- 100 gram lichtbruine basterd suiker
- 2 theelepels kardemompoeder
- snuf zout
We gaan aan de slag met het maken van de kaneelbroodjes
Doe de melk in een steelpannetje en verwarm het tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit en doe de zakjes gist erbij. Roer net zolang tot de gist is opgelost in de melk. Doe de melk in een kom en voeg de (zachte) boter, suiker, kardemompoeder, zout en doe de meel er beetje bij beetje bij totdat je een mooi stevig deeg hebt dat niet plakt aan je handen. Doe het deeg in een schone kom en laat het ongeveer 15 minuten rijzen onder een vochtige schone theedoek naast de verwarming. Kun je ondertussen het kaneelmengsel maken. Vervolgens maak je een kaneelmengsel om het deeg mee in te smeren.
De ingredienten voor de vulling van de kaneelbroodjes
- 125 gram roomboter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 kleine eetlepels kaneel
Doe de roomboter in een steelpannetje en verwarm langzaam zodat alle boter gesmolten is. Doe de kaneel en suiker erbij en laat een beetje afkoelen zodat de boter een smeerbare dikte heeft.
Na 15 minuten is het deeg flink gerezen. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en leg daar de bol deeg op. Snij het deeg in tweeën. Leg een deel even aan de kant.
Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 30 cm x 40 cm. Smeer de helft van je kaneelboter-mengsel over het deeg. Rol je deeg vanaf de smalle kant (30 cm) op. Let op, smeer de laatste centimeters niet in met de kaneelboter, dan plakt je deeg minder goed.
Voor je ligt een opgerolde rol deeg en snij nu plakken van ongeveer 2 cm breed. Leg de rolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat wat ruimte om de rolletjes vrij.
Laat de rolletjes nog eens rijzen (ongeveer 30 minuten) onder een vochtige theedoek op een warme plek. Dit is erg belangrijk, want hierdoor worden de slakken lekker zacht en luchtig.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je slakken nog eens mooi gerezen zijn smeer je ze in met:
- een losgeklopt eigeel,
- eetlepel melk
- en snuf zout
Klopt alles goed door elkaar en bestrijk de slakken rijkelijk. Doe ze in de oven en na ongeveer 16 minuten zijn ze klaar. Laat ze een beetje afkoelen en maak ze helemaal af met een topping van glazuur van poedersuiker en een drupje water. Genieten maar!
Liefs Wimke
Smûk: het boek dat je inspireert om creatief te zijn
Wil jij leren hoe je knutselt, bakt en handwerkt? Met eenvoudige instructies en spullen die je vaak al in huis hebt, maak je indrukwekkende dingen. En zo creëer je je eigen geluk. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.
In dit boek laat ik je zien hoe je zelf buitenkaarsen kunt maken van oude augurkenpotten, limonade kunt maken van zelfgeplukte vlierbloesem en gekookte eieren een afdruk kunt geven van de eerste madeliefjes. In de winter maak ik zelf de mooiste kransen en zoek ik in de herfst naar tamme kastanjes. Gepoft in eigen oven zijn ze het allerlekkerst!
Smûk is verdeeld in de vier seizoenen, zodat je altijd iets kunt vinden dat bij het seizoen past. Of je nu wilt ontspannen met een creatief project, je huis wilt versieren of een cadeautje wilt maken voor een vriend of familielid, in Smûk vind je inspiratie voor iedereen.
Bestel nu Smûk en ontdek hoe leuk en ontspannend knutselen, bakken en handwerken kan zijn!
ps. Bestel je mijn boek liever via Bol.com? gebruik dan deze link
Lees hieronder nog meer heerlijke recepten
Hangstoel in de tuin
De hangstoel kwam net op tijd, of misschien net te laat. Op de laatste mooie zomerse dag (vorige week donderdag) van juni, kwam de witte hangstoel binnen. Na weken…
Recept sodabrood. Supersnel een heerlijk vers brood op tafel.
Weet je nog het panbrood welke ik een paar maanden terug maakte? Met dit recept voor sodabrood kun je een heerlijk knapperig brood maken dat nauwelijks inspanning vergt….
Rabarberlimonade met aardbei
Op warme dagen als deze moet je goed drinken. Ik merk het eind van de middag meteen als ik te weinig water heb gehad, ik krijg vrij snel…
Pasen met brioche en eieren
Dit jaar vieren we Pasen wat anders. Zonder versierde paastakken, paasknutsels en paasoutfit, ik had er even geen zin in en geen tijd voor. Ik wilde gewoon, lekker rustig…
Panbrood maken met pindakaas zeezout karamel
Zelf een panbrood bakken? ik ga je in dit blog uitleggen hoe je dit moet doen! Maar eerst…. pindakaasfans opgelet! Hoe klinkt pindakaas met zeezout karamel of met…
Recept carrotcake met een frisse topping met citroen.
Wat heb je nodig voor het maken van een carrotcake met citroentopping: 200 gram zelfrijzend bakmeel2 theelepels speculaaskruiden200 gram bruine basterdsuiker1 theelepel bakpoeder3 eierensnuf zout2 winterpenen (ongeveer 400…
Koekjes met amandelschaafsel
Inmiddels is de zaterdag onze bakdag geworden. Rustig aan opstarten in joggingbroek en even niet turend op het scherm. De handen uit de mouwen en kneden op zaterdag….
Pizzetta’s van Jet
Als je je verveelt, dan duurt je vrije dag extra lang. Een heerlijke uitspraak vind ik dat. Het komt niet zo vaak voor dat ik mij verveel. Naast…
Vitamine c boost nodig?
Is het tijd voor een vitamine-c boost? Maak dan eens een limonade vol vitamines. Ik kreeg de tip om thee te maken van een schijfje citroen, een paar…
Zelf verse pasta maken? Easy!
Toen ik even op mezelf woonde kocht ik zakken pasta van 35 cent. Zo goedkoop mogelijk, want als student gaf ik mijn geld liever uit aan andere dingen….
Kersttulband
Donkere dagen voor kerst. Vandaag is de langste nacht en kortste dag. Om drie uur vanmiddag was het al bijna donker en moest ik de kaarsjes al aansteken….
Recept brownietaart
Ja hoor, daar is de feestmaand! En die gaan we eens flink meepakken. De kerstboom staat te wennen in de garage en er staan genoeg leuk uitjes op…
3 Comments
Alet
30 december 2018 at 08:02Hai Winke, die zien er heerlijk uit.
Ik wens jullie ook een hele fijne jaarwisseling en het allerbeste voor 2018!
X
Alet
30 december 2018 at 08:03ehhh, sorry, Wimke dus 🙂
Natusia
1 februari 2020 at 10:10Hi Wimke, wat voor gist heb je gebruikt. De droge vorm?
Groetjes